Kilka pytań odnośnie sprzęgła.

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
scania1213
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha xt 600-2KF 89r.

Kilka pytań odnośnie sprzęgła.

Post autor: scania1213 »

Hej, jak w temacie mam kilka pytań.
Właśnie jestem w trakcie wkładania nowych tarcz,sprężyn itp. i przy okazji chciałem zapytać o:
-zębatke pompy oleju ? Taka żółta pod koszem sprzęgłowym. Czy ona standardowo ma duże luzy, czy poprostu u mnie jest już łożysko na wykończeniu, lub sama zębatka.
- W koszu sprzęgłowym, jest śruba coś na klucz ok. 30, czy ją trzeba przykręcać z dokładnym momentem ? Nie mam klucza, i w zasadzie nie jest mi potrzebny, a trochę kosztuje. Czy mogę to przykręcić na tzw. "chama" ale z ostrożnością, czy lepiej dać komuś kto ma klucz?
- No i sprawa dotycząca sprężyn sprzęgłowych, na śrubach, które wchodzą w te sprężyny, powinny być po dwie podkładki czy jedna ? I czy muszę znów zaopatrzyć się w odpowiedni klucz, czy raczej nie ma to znaczenia z jaką siłą zostaną przykręcone ? Co do tych podkładek, to nie mogę lub źle patrze w serwisuwce, a poprzednio, gdy mamy chyba 6 sprężyn, to w 3 były po dwie podkładki a w reszcie po jednej.
Prosiłbym o szybką pomoc, bo chciałbym go złożyć do końca tego tygodnia ze względu na zlot w częstochowie.
Awatar użytkownika
Adriandos
Lubiący błoto
Motocykl: Husqvarna TE 510
Kontakt:

Re: Kilka pytań odnośnie sprzęgła.

Post autor: Adriandos »

o ile mnie pamięć nie myli to na sprężynach jest jedna podkładka....być może ktoś u Ciebie "wzmacniał" siłe docisku poprzez dodatkową podkładkę.
Te 5 śrubek dokręcasz lekko..z czuciem...gdy dokręcisz za lekko nie odkręci się, wiec nie przesadzaj z momentem

centralną u siebie dokręcam udarem, czyli raczej mocno...pamiętaj by kosza nie rozpierdyczyć złym zblokowaniem
Awatar użytkownika
scania1213
Lubiący błoto

złym zblokowaniem, tzn. chodzi Ci o dobre włożenie tej szpili która przechodzi przez kosz ?
Awatar użytkownika
Adriandos
Lubiący błoto
Motocykl: Husqvarna TE 510
Kontakt:

Post autor: Adriandos »

chodziło mi o to, że często ludziska pchają między kły kosza sprzegłowego np śrubokręt aby to zablokować do odkręcenia czy skręcenia.

A to dość kruche elementy lubiące pękać...u siebie wymieniałem kosz po zabiegach zacnego forumowicza od którego mam moto ;)
Awatar użytkownika
scania1213
Lubiący błoto

Ach, to wiem. Lepiej sobie nie zrobić kuku :)
Czy mógłbyś mi powiedzieć jak sprawdzić na którym ząbku jest łańcuszek rozrządu ?
Wykręciłem go (dwie śrubki na imbusa), no i tak liczę i doszło do tego, że mój jest na 19 ząbku ? I tak się zastanawiam, czy z dobrej strony liczę, czy muszę odkręcić tą śrubę na klucz 19?
qpa
Po ośki w błocie

Post autor: qpa »

Najpierw okręcasz śrubę 19 i wyciągasz sprężynę a potem imbusy. Teraz musisz wykreciś 19 cofnąć napinasz przykręcić i wkręcić sprężynę.
Awatar użytkownika
scania1213
Lubiący błoto

Teraz jest na 14 zabku:-) a ile jest zabkow? Tzn na którym już warto myśleć nad nowym lancuszkiem
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

A możesz napisać od którego forumowicza kopiłeś moto ?
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
scania1213
Lubiący błoto

Nie wiem czy ten gość był na tym forum.
Łysy gość z Sochaczewa, generalnie nie polecam bo kłamca któych nie mało.
ODPOWIEDZ