rozrusznik blokuje kopke
-
- Czyścioch
- Motocykl: Yamaha xt 600 tenere 1vj
rozrusznik blokuje kopke
Witam...
Nowy problem do rozwiązania.
Od początku jak tylko kupiłem moto był problem z odpaleniem z kopki. Kopiac kręci rozrusznikiem, ale nie zawsze. Czasami " jak się ustawi" to normalnie idzie odpalić?
Czego to jest przyczyna i jak to naprawić??
W danym momencie szwagier spalił mi aku wiec musiałem wyjąć pierwszy tryb przy rozruszniku żeby palił z kopa.
Nowy problem do rozwiązania.
Od początku jak tylko kupiłem moto był problem z odpaleniem z kopki. Kopiac kręci rozrusznikiem, ale nie zawsze. Czasami " jak się ustawi" to normalnie idzie odpalić?
Czego to jest przyczyna i jak to naprawić??
W danym momencie szwagier spalił mi aku wiec musiałem wyjąć pierwszy tryb przy rozruszniku żeby palił z kopa.
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: XT 600E 3TB 99r
Re: rozrusznik blokuje kopke
Podepnę się do tematu, ponieważ przyczyna tego problemu może być identyczna i w moim 3TB (bez kopki).
Problem polega na tym, że gdy gaszę motor i gdy wał wykonuje ostatnie obroty po odcięciu zapłonu, słychać dźwięk jakby kręcił rozrusznikiem.
Podobnie jak u kolegi tomsona zdarza się, że problem nie występuje.
... niby nie przeszkadza w użytkowaniu, ale nie działa jak ma działać.
Problem polega na tym, że gdy gaszę motor i gdy wał wykonuje ostatnie obroty po odcięciu zapłonu, słychać dźwięk jakby kręcił rozrusznikiem.
Podobnie jak u kolegi tomsona zdarza się, że problem nie występuje.
... niby nie przeszkadza w użytkowaniu, ale nie działa jak ma działać.

- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
- Kontakt:
W 1VJ jest inne sprzęgiełko rozrusznika i to ono jest problemem. Z czasem bieżnia na kole pośrednim się zużywa/wyciera, podobnie jak bieżnia przykręcona do koła megnesowego i te "języczki" stają dęba i się przełamują blokując się na stałe. Ale jedno pierdyknięcie wielkiego tłoka i udar wyrywa go z powrotem. Rozwiązaniem jest jedynie wymiana kompletnego sprzęgła rozrusznika, czyli koła pośredniego, wieńca z języczkami i bieżni przykręcanej do koła magnesowego. Koszt nowych części, po wszelkich możliwych kombinacjach sięgają 1000zł. Czyli dupa. Drugie wyjście, to wymiana na używkę, znowu co najmniej 24-letnią, bo w 3TB już wrzucili inne, poprawione. Trzecie wyjście do wymiana sprzęgiełka na takie z 3TB, ale to wiąże się ze zmianą statora, koła magnesowego, dekla alternatora, a w dalszej kolejności również modułu (TCI), małą zmotą w wiązce elektrycznej, a nawet wymianą cewki. Cenowo wesoło również nie wyjdzie.
U siebie przed Marokiem pożyczyłem kompletne sprzęgiełko od Teczy, ale okazało się, że moje, blokujące się i strzelające, wcale nie jest w gorszym stanie
Zostawiłem więc swoje.
aaaa.. jak w wersji z elektrycznym rozrusznikiem i kopajką nie zależy na tym pierwszym, to wystarczy wyjąć jedną zębatkę spod małego dekla przy rozruszniku.
U siebie przed Marokiem pożyczyłem kompletne sprzęgiełko od Teczy, ale okazało się, że moje, blokujące się i strzelające, wcale nie jest w gorszym stanie

aaaa.. jak w wersji z elektrycznym rozrusznikiem i kopajką nie zależy na tym pierwszym, to wystarczy wyjąć jedną zębatkę spod małego dekla przy rozruszniku.
-
- Czyścioch
- Motocykl: Yamaha xt 600 tenere 1vj
I tak właśnie zrobiłem z ta zębatka
Czasami teraz tam w środku dzwoni i to wkurza ucho :-/
Koło które trzyma się magneta jestem w stanie dorobić sobie z minimalnie mniejszym otworem.
Tylko czy dostanę gdzieś to " łożysko" z języczkami? Najlepiej nowe?!

Czasami teraz tam w środku dzwoni i to wkurza ucho :-/
Koło które trzyma się magneta jestem w stanie dorobić sobie z minimalnie mniejszym otworem.
Tylko czy dostanę gdzieś to " łożysko" z języczkami? Najlepiej nowe?!
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT 43f
Artur nie przesadzaj bieżnika bez wytarc , języczeki całe ,ładnie pracuje.
- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
- Kontakt:
No i póki działa, to nie ruszać