usterka w skrzyni

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: usterka w skrzyni

Post autor: Gacek »

Najlepszy numer wypaliły mi dzisiaj łożyska 200 km i umarło łożysko NGK w skrzyni fajna lipa ;) delikatnie 4 paki w plecy i kupę roboty piec do ponownej rozbiórki :lol: .Przyznam się bez bólu chciałem przyoszczędzić kupiłem najdroższe markowe wymieniłem wszystkie aby nie mieć żadnego ale - wychodzi że ości z karpia zaszkodziły marce słynącej z jakości :roll: .Ciekawy jestem czy wielkanocne potrawy nie zaszkodzom nowym ? :P ma ktoś doświadczenie jak to jest z jajami :oops: ?
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
Tomiacho
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600 43f

Post autor: Tomiacho »

No to niezła maniana się robi z tymi częściami :x . Ostatnio też wydałem kupe kasy na pompe paliwa do auta i co? hałasuje jak sieczkarnia. Co do jaj... to wiem że trzeba je czasem wypróżniać bo się człowiek nerwowy robi :twisted:
Cold and Ugly

Ręce w błocie, chuj w tawocie to crossowiec przy robocie
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Dzisiaj usłyszałem opinię że to moja wina i za wcześnie zaczołem go pałować :evil: .Oprócz łożyska zarżnołem mosiężną tulejkę trybu 1 biegu ( ew. skutek stawiania na gumę )wytłumaczyłem koledze ze to nie staje z innego biegu :lol: :? po zdemontowaniu koła zębatego z wałka wypadła z bieżni .Teraz nie wiem co umarło wcześniej łożysko czy tulejka :mrgreen: .
Przy okazji bzykłem się podobno 60 konną wr - powiem ze nie wiem gdzie te konie były chyba się po łące rozbiegły :lol: - ludzie to mają fantazję :geek: z ta mocą .Idę składać piec mam juz gula z tymi jednorazowymi uszczelkami :twisted: .Postaram się pokładać na starych OMP zobaczę co z tego wyjdzie .
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Ponownie padła mi chyba skrzynka ale jak do tej pory nie doszedłem co i jak :klnie:
Moto po wrzuceniu 2 biegu i odkręceniu manetki dostaje wibracji w efekcie coś klinuje blokuje skrzynie z tylnym kołem - spuściłem oliwę zero opiłków rozkręciłem prawą kapę organoleptyczni e badałem z tego poziomu wszystko wydaje się być w porządku :roll:
Na windzie wrzucając 2 skrzynka normalnie pracuje a podczas jazdy niestety :? .
Wszystko w łapkach łazi idealnie zero zgrzytu praktycznie brak luzów na łożyskach programator wszyściutko płynnie hula może ktoś miał podobne objawy ?NIc nie umiem znaleźć i pozostało mi już tylko rozpołowienie silnika tylko się wstrzymuję bo na sucho nic nie wskazuje ze to skrzynia :niewiem:
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

A co z resztą biegów? Wszystko ok?
Obrazek
JAWKA SIEDLCE
Po kostki w błocie
Motocykl: xt600

Post autor: JAWKA SIEDLCE »

szukając do swojej skrzyni (5 lekko podcięta) pojechałem kupić inną (miała być lalka) jednak po ogłezinach wycięta 2 i 5 ( rak na zębach i to straszny) więc odpuściłem dalsze poszukiwania stwierdzając że to norma. Mam wrażenie że zęby się wycieły od pały i się niezazębiają :roll:
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Obstawiam ze to sprzegiełko 5 - 2 tryb ostatnio tez miałem to wyj...ne ,niestety nie otworzyłem karterów przy demontażu zatrzymały mnie 3 śrubki wycięcie na torks się oberwało .Jestem w zaskoczony wydawało mi się ze moto było czyste - zdziwiłem się ile błota w tym zalega pod osłonami i w trudno dostępnych miejscach :roll: .
אני לא צריך עזרה קומית,
JAWKA SIEDLCE
Po kostki w błocie
Motocykl: xt600

Post autor: JAWKA SIEDLCE »

mi jak panewke w kole pośrednim kopniaka wymieliło to znalazłem tylko pare wiurów jak z tokarki a w oliwie nic niebyło :roll:
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Przyczyna to chyba to pałowanie
Ew uszkodzone sprzegiełko trybu 5 , całość skrzynka tryby bez wżerów cała sytuacja spowodowała uszkodzenie programatora,
Podglądowa fotka ;)
Obrazek
To druga sytuacja jak mnie spotkała wymieniłem skrzynkę i znowu to samo tyle ze z diametralnie innymi objawami .Kiedyś analizowałem co może być przyczyną wydaje mi sie że to efekt fabrycznie przestawionego dla tego biegu programatora.
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Najlepsze w tym klocku jest to ze wałek programator zmiany biegów wazy coś pod 1 kg :lol: Zawsze sie zastanawiam co w tym klocku tyle wazy :? bez silnika w ramie to całkiem przyzwoite enduro (tylko trza by pedałować ) może jak by to wszystko opiłować to wyszła by w końcu z tego lekka sztuka :idea:
אני לא צריך עזרה קומית,
ODPOWIEDZ