Rodzaje napinaczy rozrządu

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
mazomen
Czyścioch
Motocykl: YAMAHA XT 600 2nf 1990r.

Rodzaje napinaczy rozrządu

Post autor: mazomen »

Witam.
Coś mnie dzisiaj pokusiło by pierwszy raz w życiu zajrzeć do napinacza rozrządu mojego sprzęta. Maszyna miała rzekomo mieć zrobiony rozrząd (kupiłem go w 2012 a przejechałem może z 5kkm) więc nie interesowało mnie to wcześniej. Okazało się jednak że zostały tylko 2 ząbki co mnie trochę zaniepokoiło. Niestety składając wszystko do kupy nadłamałem jedno oczko mocujące przez wyszczerbioną w tym miejscu uszczelkę :/ Jestem zmuszony wymienić napinacz lecz niestety nie ma ich zbyt dużo w sprzedaży (alledrogo), jak są to tylko używki :? Nie chcę ryzykować poluzowanie się napinacza a jeździć przecież się chce :fuckyou: Czy napinacze z innych modeli były takie same czy różnią się znacznie? Dodam tyle że mam 19 ząbków a wyczytałem o wersjach z 17.
Proszę o pomoc bo nie chciał bym kupować tego w ciemno a informacji na ten temat znaleźć nie nigdzie nie mogę.

xt 600 2NF 1990r.
cylinder oznakowany jako 3AJ00 595cm3

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Re: Rodzaje napinaczy rozrządu

Post autor: ArturS »

Poszukaj go w megazip.ru, nr części wklej w jego szukajkę i będziesz miał gotową listę modeli, w których występował identyczny.
mazomen
Czyścioch

Po odwiedzeniu strony megazip.ru mam jeszcze większy mętlik w głowie :/ Przy roczniku 1990 nie ma mojego modelu a wklepując numer części w wyszukiwarkę nie znajduje żadnej listy modeli- o co tam biega? :niewiem:
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

A czy przypadkiem 2NF to nie jest skastrowany 2KF? Jeśli tak, to będzie to samo co w 3AJ.
kubas9311
Po kostki w błocie
Motocykl: yamaha ttr600

Post autor: kubas9311 »

jak już mowa o napinaczu to i mi wypadałoby tam zajrzeć. Czy bez żadnej szkody mogę odkręcić ten napinacz, czy muszę jakoś ustawić wał?
qpa
Po ośki w błocie

Post autor: qpa »

ustaw tłok w gmp zeby zawory nie cisnieły w wałek, a potem duża śruba ze sprężyną a potem boczne imbusy
mazomen
Czyścioch

A nie ma ktoś czasem na zbyciu takiego napinacza? Strasznie trudno coś znaleźć a rośnie mi ciśnienie- nie mogę jeździć :(
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Na megazipie wszystko jest ;) Ten sam napinacz masz w starej TT600 roczniki 83-89, XT550 82-83r., XT500 86-89r., XT600 84-90r. łączenie z Tenerami. Przypuszczam, że z nowszych też może pasować tylko zmienił się nr części ze względu na zmianę koloru.
Obrazek
mazomen
Czyścioch

Co do megazip.ru to kolega Maro mi w tym pomógł za co wielkie dzięki :browar: Teraz czeka mnie wielogodzinne szukanie w aukcjach z częściami. Na razie trafiłem jedną używkę za 100zl od 2KF z 88 i nowego w serwisie za 680zł :omg: Przez chwile nawet myślałem by dać to komuś do spawania ale nie wiem jak z wytrzymałością potem będzie. Jutro muszę zadzwonić jeszcze do jednego gostka i może będę miał w czym wybierać, jednak ceny na razie mnie nie zadowalają :? Jednak zapie...lać trzeba :biker: więc będę musiał dać ile zawołają...
qpa
Po ośki w błocie

Post autor: qpa »

Spawaj i tyle, ja u siebie spawałem i smigało oki, potem zmieniłem na inny a spawany gdzieś sie wala
ODPOWIEDZ