Przełożenie XT600 3AJ ? ? ?
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT600 2KF
Re: Przełożenie XT600 3AJ ? ? ?
Jak czytam o Waszych długich jedynkach to zastanawiam się czym ja kuźwa jeżdżę, bo w dowodzie pisze Xt 600. Przełożenia mam teraz 16/45 wcześniej 15/45. Jedynka wcale nie wydaje mi się długa, praktycznie używam ją tylko do zakręcenia kołem. Na koło z dwójki idzie jak zły bez sprzęgła, co też dziwiło niektórych w innym wątku. Dwa tygodnie temu wymianiałem całą skrzynię(z wałka 6 frezów na nowszego typu z drobnym frezem na zdawczej i koszu sprz.) i na obu jest to samo. Więc nie wiem w czym tkwią te różnice...
- terenowiecc
- Administrator
- Motocykl: LC4
Ja teraz jeżdżę na 15/45 i jestem mega zadowolony. Od 80kmph na 5 biegu motocykl napędza się jak zły. Jedynka powiedziałbym, że jest trochę za krótka ale to raczej wynika z tego, że wcześniej miałem dużo dłuższe przełożenie i przyzwyczaiłem się do tego.
Przy 120kmph mam 4,5k rpm na 5. Do ilu jestem w stanie wykręcić ten bieg jeszcze nie wiem bo po czarnym nie latałem.
Jak dla mnie jest bardzo uniwersalnie teraz.
Przy 120kmph mam 4,5k rpm na 5. Do ilu jestem w stanie wykręcić ten bieg jeszcze nie wiem bo po czarnym nie latałem.
Jak dla mnie jest bardzo uniwersalnie teraz.
- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
- Kontakt:
Z mojego punktu widzenia, krótka jedynka to taka, która pozwala na "przepychanki" pod górę bez biegania za motocyklem po całkowitym sklejeniu sprzęgła. 15/45 na to nie pozwala i niema hu..a we wsi, albo biegniesz za motkiem, albo piłujesz na półsprzęgle. Oczywiście najlepiej byłoby zawsze wszędzie wjeżdżać bez zsiadania z motka, ale czasami nidyrydy
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=YEcKwz1yjjs[/youtube]
Tutaj Kat był na nominalnych przełożeniach, nie wiem jak wypadają na tle XTka, ale schemat ten sam - albo jesteś Błażusiakiem i każdy podjazd robisz z palcem w nosie
, albo biegaczem górskim, albo zwykłym zjadaczem chleba
Kolega na tej górce odpuścił wjazdu do końca, ja na 15/45 miałem spore problemy jak już gdzieś stanąłem (tak tak, poco stawać?). Idealnie miałem w KLE 500 po wrzuceniu mniejszej zębatki na przód (pomijam przydatność tego motocykla do terenu
), jedynka na biegu jałowym była tak krótka, że można było puścić sprzęgło i iść wolnym krokiem obok motka, a obroty na jakie się wkręcał pozwalał w razie potrzeby rozpędzić się do większej prędkości niż nomina w XTku. W sumie to za te wysokie obroty znienawidziłem ten silnik, wolę traktorowany singiel yamahy 
I to właśnie rozumiem przez krótką jedynkę
Inna sprawa, że w warunkach asfaltowych nawet na nominalnych przełożeniach XTtek wcale nie ma długich przełożeń. Taka niestety specyfika silnika.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=YEcKwz1yjjs[/youtube]
Tutaj Kat był na nominalnych przełożeniach, nie wiem jak wypadają na tle XTka, ale schemat ten sam - albo jesteś Błażusiakiem i każdy podjazd robisz z palcem w nosie

I to właśnie rozumiem przez krótką jedynkę

-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: xt600
nie wiem jak kupiłem swojego xt 2kf na 15/39 to każdy ze znajomych (posiadacze xt) trzepali się po rundzie bo taki wściekły , faktycznie bił na głowę mocą z dołu inne xt ale trochę błota i na 2 biegu koniec jazdy nie dawał rady za długie biegi dodam że tłok wossner i jakieś 3500tyś przy 100 teraz jest 14/39 4000 przy 100 i koło na 2 biegu to nie problem a i po bagnie nie musze na 1 piłować 

- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Powiem tak jeden lubi rybki inny akwarium jak miał bym się pchać aż do Rumuni aby dla rekreacyjne biegać obok przeładowanego motocykla to nie nie dla mnie taka zabawa
.

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.