Pytanie o zakup Yamahy Xt 600

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
Darek333
Czyścioch
Motocykl: Xt 600

Pytanie o zakup Yamahy Xt 600

Post autor: Darek333 »

Witam wszystkich jestem tu nowy dodam , że nie mam jakiegokolwiek doświadczenia z motocyklem Yamaha Xt 600 , zupełnie nie znam się na silnikach , zawieszeniu itd :niewiem: . . Będzie to moje 1 poważne moto nie licząc skuterów , Simsonów . A więc teraz będzie pytanie :D Mam okazje kupić Yamahe xt 600 z 1994 r 3tb , spytałem właściciela co i jak z tym moto , o to co mi odpisał :" Witam. Moto jest w dobrym stanie. Ok 43tys km. Do zrobienia są albo uszczelniacze zaworowe albo pierścienie. (na zimnym dymi po dodaniu gazu a na ciepłym powyżej 5-6 Tys obrotów.) kompresja i moc jeat w normie, normalnie się wkreca, odpala zimny czy ciepły etc. Nie wygląda żeby było coś robione z silnikiem. Zawieszenia nie ciekna Normalnie z tym jeżdżę tyle że trochę bierze oleju." jak myślicie doświadczeni koledzy będzie pożytek z tego motory czy bez głębszego remontu nic z tego nie będzie , ile doprowadzenie tego motoru do porządku będzie kosztować. "Nie wygląda żeby było coś robione z silnikiem" czy to znaczy ,że kapitalny remont silnika jest dopiero przede mną , ile mniej więcej kosztuje remont całego silnika( na dobrych częściach ) , i czy ta cała wersja 3tb nadaję się do jazdy po leśnych drogach z lekkimi wybojami itp.
Awatar użytkownika
Kmil
Lubiący błoto
Motocykl: XT600

Re: Pytanie o zakup Yamahy Xt 600

Post autor: Kmil »

Poszukaj innego egzemplarza...nawet na forum są do sprzedania...lub dodaj do ceny motocykla około 2tyś...bo tyle może i pewnie będzie Cie to kosztować ! ;)
...ta radość...
Darek333
Czyścioch

Wielkie dzięki :D ale bym zrobił gafę kupując ten motocykl :D jak znowu coś znajdę na pewno się odezwę .
Awatar użytkownika
seboo
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600E

Post autor: seboo »

Wszystko zależy od tego za ile gość by Ci sprzedał to moto. Jeśli tanio, to włożysz w niego te dwa tysie i będziesz wiedział co masz. Ta opcja wchodzi jednak w grę tylko wtedy, gdy masz jakiegoś zaufanego mecha, który nie spartoli roboty.
Yamaha XT 600E 3TB '95
Suzuki GSF 1250SA '08
Darek333
Czyścioch

Gościu chce 3,800 , a mechanika nie znam żadnego , bo tak jak wspomniałem dopiero zaczynam karierę z motocyklami :D
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Jak masz zamiar rozpocząć "karierę " z motocyklami to zakup coś adekwatnego do twojej wagi umiejętności itp itd ;) .
Nic innego mi nie przychodzi do głowy :roll: bo na 600 xt to pewnie twoja zabawa będzie polegać na wożeniu 4 liter ;) a skonczy się na mlaskaniu jeząrem ze słabe moto kiepski zawias i za ciężkie moto :lol:
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Darek333
Czyścioch

Predyspozycje fizyczne do prowadzenia takiego motocyklu posiadam , umiejętności jeszcze nie :D A tak z innej beczki czy 10 tyś. km od kapitalnego remontu to dużo ?
Awatar użytkownika
jaro
Lubiący błoto
Motocykl: xrv i xt 600
Kontakt:

Post autor: jaro »

Czytam wątki tego typu i nie mogę się nadziwić :niewiem:
Przecież za 3,5tysiaka nigdy nie kupi się ,,igły".Gość sprzedający motocykl myślę że w miarę uczciwie opowiedział co boli jego motocykl,wiadomą sprawą jest,że przydało by się ,aby ktoś mający pojęcie o motocyklach posłuchał jak ten silnik pracuje i ogólnie jaki jest stan tego moto.Z fusów to tylko wróżka prawdę Ci powie.Pewnie w swojej okolicy znajdziesz kogoś kto zna się na XT kach poprosisz to z tobą pojedzie i obejrzy sprzęt.Czasami można znaleźć dobrego mechanika ,który Cię skasuje za wycieczkę,ale masz większą szansę żeby padaki nie kupić.
Mogłeś równie dobrze trafić na kogoś kto tak zachwalałby ten motocykl ,że kupił byś go i dopiero po czasie wyszły by wady motocykla.
Po prostu trzeba się liczyć z tym ,że w tym wieku za te pieniądze nie kupisz motocykla bez własnego wkładu finansowego trzeba tyko skalkulować ile trzeba dołożyć i czy to ma sens.
ŻYCZĘ POWODZENIA.
ODPOWIEDZ