Nie chce palić z rana.. Czyszczenie gaźnika?

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
borys125
Lubiący błoto
Motocykl: XT 600E 3tb '91

Nie chce palić z rana.. Czyszczenie gaźnika?

Post autor: borys125 »

Jak, gdzie i czym czyścić gaźnik w xt 600?
Na załączonym zdj czerwona iglica gdy dam gazu na max podnosi sie do góry a druga (zielona) nie..
czy to normalne?
Problem powstał gdy dolałem benzyny z olejem do baku, XT nie chciało palić najczęściej z rana więc świeżo po zakupie postanowiłem wyregulować zawory, po regulacji dosłownie 2 razy odpalałem zimną raz u mechanika, drugi raz na podwórku i paliła idealnie, po ok 4 dniach postoju gdy chciałem ją odpalić problem stopniowo powrócił i do tego stopnia że teraz odpalam ją kablami z samochodu bo to wersja bez kopnika a akumulator szybko sie rozładowuje.
Generalnie pali jak przed regulacją zaworów(hujowo).
więc teraz postanowiłem wyczyścić gaźnik..
Doradźcie coś,
Pzdr
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
barteq
Lubiący błoto
Motocykl: XT600E 95r.

Re: Nie chce palić z rana.. Czyszczenie gaźnika?

Post autor: barteq »

Jak już rozbierzesz gaźnik to umyj go w benzynie, ew. jakimś środkiem w sprayu, np. do czyszczenia przepustnic. Nie wiem jak benzyna może zadziałać na membrany, bo uszczelką nie powinna nic zrobic, w przeciwnym razie nie były by nic warte ;)
Wygodnie jest myć go w jakiejś bryfance bo można sobie do niej nalać benzyny i pędzlem czyścić, a miejsce "pracy" pozostaje czyste.
Co do blokaowania, to jak rozbierzesz to powinieneś widzieć dlaczego się blokuje.
dzekson
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600E '99 / XL650V '00

Post autor: dzekson »

Gaźnik "czerwony" jest mechaniczny a "zielony" podciśnieniowy. Pierwszy reaguje bezpośrednio na ruch manetki gazu.
W drugim tłok jest podnoszony membraną proporcjonalnie do podciśnienia panującego w jego kanale dolotowym.
Zależy ono od stopnia uchylenia jego przepustnicy obrotowej unoszonej z pewnym opóźnieniem w stosunku do tłoka
gaźnika mechanicznego (7 mm)
W sumie daje to płynne (nie chaotyczne) dawkowanie mieszanki przez gaźnik podciśnieniowy do cylindra, dzieki temu
silnik jest stosunkowo łagodny, łatwy do opanowania. A w połączeniu ze współdziałaniem dwóch gaźników w pewnym zakresie obrotów ma ciekawą charakterystykę. Yamaha opatentowała to pod skrótem YDIS i śmiem twierdzić, że za to większość z nas kocha swoje maszyny 8-)

Domyślam się, że brak ruchu "zielonej" iglicy obserwujesz na wyjętym gaźniku (na założonym byłoby to trudne ;) )
Zatem jest to NORMALNE bo nie ma podciśnienia w jego kanale. Możesz sprawdzić czy z membraną jest OK, zatykając
podłużny otwór nad głównym wlotem gaźnika podcisnieniowego np. palcem, a w fajkowaty króciec po jego prawej stronie od góry wdmuchnij powietrze. Iglica musi się podnieść by po chwili bezwiednie powoli opaść.

Przede wszystkim: rozłóż cały gaźnik, przedmuchaj dokładnie jego kanały, umyj go benzyną ekstrakcyjną, a najlepiej jak masz dostęp to w myjce ultradzwiękowej. Wyreguluj wg wskazówek z manulala i daj znać jak poszło,,,

P.S.
A tak z ciekawości - po co lałeś do baku bezynę z olejem?
Awatar użytkownika
borys125
Lubiący błoto

Przez przypadek bo wcześniej miałem dt 125 2t..
Awatar użytkownika
borys125
Lubiący błoto

XT już hula:D
Dzięki
Awatar użytkownika
seboo
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600E

Post autor: seboo »

borys125 pisze:XT już hula:D
Dzięki
E no, nie bądź taki enigmatyczny ;) . Napisz co mu było.
Yamaha XT 600E 3TB '95
Suzuki GSF 1250SA '08
banton
Czyścioch

Post autor: banton »

Napisz kolego co tam dolegało twojemu Xt
Awatar użytkownika
borys125
Lubiący błoto

Po prostu był brudny gaźnik.
Wyczyściłem i już wszystko jest ok.
Sorka że odpisuje od razu ale rzadko jestem na forum
ODPOWIEDZ