brak luzów na zaworach

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
salvatlon
Lubiący błoto
Motocykl: xt600 43F

brak luzów na zaworach

Post autor: salvatlon »

Doprowadzania do ładu mojej bejbe ciąg dalszy :)
Dziś zabrałem się za regulację zaworów i ku mojemu zdziwieniu nie dało się wcisnąć żadnego nawet najcieńszego listka szczelinomierza. Zarówno na ssących jak i wydechowychł luz wynosił 0,00. Nie wiem jak długo poprzedni właściciel tak na niej jeździł. Moto przyjechało z Szwajcarii gdzei troszke stało a wcześniej przez ostanie 3 lata uzytkował je jakiś 55 letni facet.
Jakie mogą być następstwa tego żę nie było żadnego luzu na zaworach, mogly wypalć się gniazda, lub zużyć uszczelniacze? Chce wiedzieć do czego jeszcze powinienem zajrzeć zeby później się nie zdziwić.
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Re: brak luzów na zaworach

Post autor: Pawlo »

A sprawdzałeś dobrze? Luz zaworowy sprawdza się na danym znaku, ale tylko co drugi obrót. Inaczej pisząc, na dwa obroty wału tylko raz przypada punkt, w którym się reguluje. Jak nie trafisz w znak to luz jest zerowy, bo krzywki wywierają już delikatny nacisk.
Obrazek
Awatar użytkownika
salvatlon
Lubiący błoto

U mnie na kole zamachowym sa dwa znaki: "II" a zaraz po nim "IT" no i jak ustawiałem to w okienku miałem idalnie "IT" czyli tak jak mowi instrukcja. Robiłem to pierwszy raz ale wydaje mi sie ze zrobiłem wszystko zgodnie z manualem. Gdzieś czytałem że zawory mają tendencję raczej do tego aby luz sie zmniejszał niż zwiększał. Może poprzedni właściciel wcale tam nie zaglądał i dla tego były na sztywno.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Na jeden obrót wałka rozrządu przypadają dwa obroty wału - wiec to ze na wale masz znacznik w okienku nie jest jednoznaczne z prawidłowym ustawieniem pozycji do pomiaru reg. luzu :) .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
salvatlon
Lubiący błoto

ale mialem tez wykręconą świecę i jak ustawiłem w okienku IT to sprawdziłem też czy cylinder jest na gorze i faktycznie tam był, wiec wydaje mi sie ze chyba wszystko zrobiłem poprawnie.
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

:facepalm:
Posłuchaj rady i sprawdź jeszcze raz, tak jak ci napisaliśmy, ewentualnie czytaj, aż zrozumiesz o co chodzi :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Tak jak koledzy sugerują, sprawdzałeś nie na tym suwie co trzeba. Luz zaworowy pojawia się co drugi obrót. Na jednym, przy odpowiednio ustawionych znalach na kole, luz będzie zerowy, a na drugim się pojawi. To 4T ;)
Tecza
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 43f

Post autor: Tecza »

Najprościej

Jak ustawisz na znaku(magneto) a popychacze będą zaciśnięte ,nieruchome to znaczy ze musisz jeszcze jeden obrót zrobić.

no prościej się juz nie da wytłumaczyć.Bylo juz gdzies pisane.
Awatar użytkownika
maciej82
Po kostki w błocie
Motocykl: Yamaha XT 600 43f

Post autor: maciej82 »

na wałku rozrządu też jest znak. odkręcasz zaślepkę na pokrywie ustawiasz i regulujesz zawory
Awatar użytkownika
salvatlon
Lubiący błoto

zrobilem tak jak radziliście, jeszcze jeden obrót wałkiem i zawory ustawione prawidłowo :D Dzięki za wskazówki :)
ODPOWIEDZ