Zębatka zdawcza

Wszystko o tym motocyklu.
ODPOWIEDZ
fryzjer

Zębatka zdawcza

Post autor: fryzjer »

Hej.Posiadam dwie zębatki JTF 577-15.Takie jak w jednym z załączników.Na rysunku obu zębatek(JTF i Sunstar),podane są wymiary wewnętrzne 23mm, oraz 21.4mm.Wymiary te odpowiadają wymiarom wałka zdawczego.Dlaczego po pomiarze,obu zębatek,które posiadam,"wychodzą",mi następujące wymiary: 23.2mm, oraz 21.6mm.Czyli każdy z tych wymiarów jest większy o: 0.2mm.Bardzo proszę o radę.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Re: Zębatka zdawcza

Post autor: ArturS »

JT i Sunstar to dwie wiodące firmy, większość na tym jeździ. Niema się co przejmować pomiarami. To nie transalp, czy africatwin, w XTkach niema problemów ze ścinaniem wieloklina na wałku zdawczym :browar:
fryzjer

Post autor: fryzjer »

ArturS pisze:JT i Sunstar to dwie wiodące firmy, większość na tym jeździ. Niema się co przejmować pomiarami. To nie transalp, czy africatwin, w XTkach niema problemów ze ścinaniem wieloklina na wałku zdawczym :browar:

Ups...Przeoczyłem ten wymiar w zębatce Sunstara.Ma on 21.3mm,zamiast 21.4mm.Mój błąd.Jednak nie zmienia to faktu,że są rozbieżności między wymiarami zębatki JTF tej z załącznika,a tymi które posiadam.
Artur.Jednak jest się czym przejmować,przynajmniej u mnie.Wałek ma u mnie 23 mm,a zębatka ma wymiar o 0.2mm większy,(((pomiaru wałka dokonywałem na części nie zużytej))). Wałek mam "konkretnie" zużyty na części, na której pracuje zębatka.Jeśli jest taka rozbieżność,w tych wymiarach to siłą rzeczy zużycie wałka będzie postępowało dalej.
Zakładałem kiedyś temat na forum odnoście zużycia wałka zdawczego.W związku z tym ,nie mam pojęcia w jaki sposób,mógłbym zastosować klej(((to chyba jedyna słuszna metoda,aby nie wymieniać wałka))). Tzn.Ciężko będzie ustawić zębatkę osiowo,przy takim luzie.
szpadyzor45
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600 2KF

Post autor: szpadyzor45 »

Przy wieloklinie nie ma problemu, bo jest dobrze dokręcony nakrętką i brak tam jakiegokolwiek luzu. Problem występuje na wałku z grubym frezem - wrzucałem fotki wałka na którym ścięło wszystkie frezy...
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Na forum africatwin i transalp poszukaj tematy odnośnie kleju.
ODPOWIEDZ