rozkręcenie lagi
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: ttr 600
Re: rozkręcenie lagi
a jak nabijasz uszczelniacz olejowy jakąś rurką? opisz dokładnie jak mozesz
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: TT600R
Stronę znam, tylko żeby mieszać ew znaleźć olej o zbliżonych właściwościach (zamiennik) należ znać właściwości oleju który zaleca producent czyli Liqui Moly racing 7,5W, niestety tego znaleźć nie mogę nigdzie.Gacek pisze:Jaki zamiennik ? może ta stronka ci pomoże aby spojrzeć na oliwę przez pryzmat właściwości .http://www.peterverdone.com/archive/lowspeed.htm
A potem najprostszym rozwiązaniem będzie zblendowanie odpowiedniej ilości np z 5 i 10 W.
Na początku myślałem, że będzie łatwiej, norma SAE 7,5W i z bańki, niestety jak zobaczyłem w tabelkach które podlinkowałeś jak bardzo różnią się właściwości olei z taką normą to mi trochę mina zrzedła.
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Ja się nigdzie nie spotkałem ze ma być liqui moly
natomiast jak producent dopuszcza normę SAE to na mój gust można lać wszystko bo to najmniej restrykcyjna norma
.Jak masz wersję bez regulacji to bym się nie spuszczał w takim typie "lepiej jeździć na tańszej oliwie a częściej ja zmieniać niż drogiej i kisić ja parę sezonów 

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
-
- Lubiący błoto
Nie ma lekko, producent nie napisał zalecany olej SAE 7,5W tylko podał nazwę i normę konkretnego oleju o którym pisałem wyżej
U mnie zawieszenie regulowane, odbicie/dobicie a co do częstości wymian to się zdziwiłem bo serwisówka od RE mówi o wymianie oleju co 8 lub 20 godzin w zależności od tego jak jeździmy. Wygląda na to, że olej przedniego zawieszenia będzie chyba na drugim miejscu w kosztach eksploatacyjnych moto, zaraz po paliwie
Żeby nie robić zamieszania, zaraz stworzę nowy wątek z olejami, ilościami i spec do TT600R i TT600RE

U mnie zawieszenie regulowane, odbicie/dobicie a co do częstości wymian to się zdziwiłem bo serwisówka od RE mówi o wymianie oleju co 8 lub 20 godzin w zależności od tego jak jeździmy. Wygląda na to, że olej przedniego zawieszenia będzie chyba na drugim miejscu w kosztach eksploatacyjnych moto, zaraz po paliwie

Żeby nie robić zamieszania, zaraz stworzę nowy wątek z olejami, ilościami i spec do TT600R i TT600RE
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Powiem tyle ze przed chwilą przeglądając twój temat w mój motocykl chwale sie masz ttr w wersji kopanej a wiec oliwa zalecana przez manual to Yamaha fork oil 0.1 a to oznaczenie określa oliwę o parametrze 5W
.

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,
-
- Lubiący błoto
To jak przejrzysz jeszcze mÓj temat w dziale zawieszenie, hamulce, ogumienie to zauważysz, że już się zorientowałem w różnicach przedniego zawieszenia z TT600R a TT600REGacek pisze:Powiem tyle ze przed chwilą przeglądając twój temat w muj motocykl chwale sie masz ttr w wersji kopanej a wiec oliwa zalecana przez manual to Yamaha fork oil 0.1 a to oznaczenie określa oliwę o parametrze 5W.

Poza tym parametry ww oleju bardziej zbliżone są do 2,5W niż 5W
viewtopic.php?f=43&t=4073 tu masz wsio

-
- Po kostki w błocie
to ja juz nie wiem co lać 

-
- Po kostki w błocie
pytanie trochę z innej beczki, jaki u was odgłos wydaje pracujące przednie zawieszenie ??? bo u mnie jedna laga pracuje głośniej, podczas nacisku słychać taki jakby szelest, co to oznacza ze coś się zużyło?? olej i uszczelniacze wymieniałem, nie pamiętam jak było przed wymianą
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: Yamaha tt 600 59x
panowie a wie ktoś może ile wchodzi oliwy do TT 59x? i czy wymiana uszczelniaczy wygląda podobnie jak w opisanej na poczatku ttr czyli od gory tylko? pozdr
- Dalti
- Po kostki w błocie
- Motocykl: RX125,XL600V , TT600R ,530EXC zabawki
Gacek a skąd te dane, bo w mojej serwisówce niema nic o zaw Paioli. własnie je rozkręciłem i potrzebuje dane co do ilości wlewanego oleju. zauważyłem ze niektórzy podają 635mil.Gacek pisze:Na ile kumam to zależy od wersjiMichaels19 pisze:no własnie widziałem to wczesniej ale teraz nie wiem czy z 2004 było cos inaczej ze jest 650TTR z zawiasem Paioli w wersji kopanej 615 ml /160 mm ( 150 - 170 wahadło wg potrzeby uzytkownika ) , w wersji z rozrusznikiem 650 ml /180 mm.
Inna tez zaleca się gęstość oliwy dla kopanej manual zaleca (yamaha fork oil 0.1) to będzie(odpowiednik 5W ) do drugiego bez wynalazków SAE 7.5 W.
moto tt600r rok 2001 zaw paioli 46mm kopany.
czyli 615mil 150-170mm?