brak iskry

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
maciej82
Po kostki w błocie
Motocykl: Yamaha XT 600 43f

Re: brak iskry

Post autor: maciej82 »

moim zdaniem masz gdzieś zwarcie . ja miałem zwarcie w samej pokrywie alternatora przy połączeniach kabli plecionych z twardym nawojowym
wszystko mierzyłem raz iskra była raz nie ale w końcu znalazłem wadę rozmoczona izolacja na połączeniach
Awatar użytkownika
salvatlon
Lubiący błoto
Motocykl: xt600 43F

Post autor: salvatlon »

tak multimetr był ustawiony na prąd przemieny, być może jest gdzieś zwarcie, ale teraz raczej nie bede mial czasu zeby doprwoadzić tę sprawe do końca, bo za pare dni jade w delegacje na 7tyg :? Tak więc pewnie odgrzeje temat na wiosne, chyba że zima będzie łaskawa :o
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

salvatlon pisze:tak multimetr był ustawiony na prąd przemieny,
z niejasności zapytam ? nie powinno się za modułem ustawić multimetra na dc :roll:.
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
salvatlon
Lubiący błoto

zima laskawa wiec można wrócić do garażu :D w międzyczasie pojawiła się iskra i zauważyłem coś dziwnego, mianowicie iskra na świecy była bez względu na to czy stopka była złożona lub otwarta :niewiem: a chyba po to jest ten czujnik przy bocznej stopce zeby rozłączać zapłon i jak jest rozłożona to iskry być nie powinno. Sprawdziłem czujnik przy stopce multimetrem i kiedy ja składałem to obwód się zamykał wiec czujka powinna być dobra. Od czujki kable biegną bezpośrednio do modułu wiec to chyba ostatecznie przesądza sprawę że to on jest walnięty.
Czy do mojej 43F nada się każdy moduł z xt palonego tylko z kopajki tj 34L/2KF/1VJ ?
Awatar użytkownika
mlody
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600K 3TB '91

Post autor: mlody »

Źle myślisz. Otwarta stopka rozłączy zapłon tylko wtedy, kiedy będzie wrzucony bieg. Wrzuć jakiś, wciśnij sprzęgło i wtedy zobacz.
Awatar użytkownika
salvatlon
Lubiący błoto

mlody pisze:Źle myślisz. Otwarta stopka rozłączy zapłon tylko wtedy, kiedy będzie wrzucony bieg. Wrzuć jakiś, wciśnij sprzęgło i wtedy zobacz.
w sumie to logiczne :)
a co do mojego drugiego pytania czy będzie sie nadawał moduł od innych modeli xt bez kopajki ktoś mi coś podopowie?
Awatar użytkownika
mlody
Po kostki w błocie

Z tego co pokazuje megazip.ru to nie pasuje. Ale niech się wypowie ktoś, kto bardziej siedzi w temacie, bo pewnie da się spasować od innej wersji.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Mimo, że moduły oznaczone są pod konkretną wersję, to raczej będą pasowały. Byle były to moduły z zasilaniem z magneta, a nie z akumulatora (3TB). Różnica może być w długości wiązki i samych wtyczkach.
Awatar użytkownika
salvatlon
Lubiący błoto

dzięki ArturS :browar:
Widziałem parę modułów na alegroszu i olx które mogły by poasować, ale wystawie jeszcze posta w dziale ogłoszenia, może ktoś z forumowiczów będzie miał na zbyciu :)
Awatar użytkownika
mlody
Po kostki w błocie

Ja mam 3TB palone z kopki i działa bez aku, tylko nie wiem czy mam oryginalny moduł. Także może da się też dopasować od 3tb
ODPOWIEDZ