Zakres pracy sprzęgła xt600e 2001?

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PiotrM
Czyścioch
Motocykl: YamahaXT600E 2001r.

Zakres pracy sprzęgła xt600e 2001?

Post autor: PiotrM »

Cześć
Musiałem naprawić dwa zerwane gwinty w bloku silnika od strony pokrywy sprzęgła. Patent Helicoil sprawdził się super. Przyszedł czas na skręcanie. Przykręciłem pokrywę z nową uszczelką, włożyłem popychacz sprzęgła (nie wiem dokładnie jak to się nazywa) w pokrywę, mniej więcej tak jak było wcześniej, podłączyłem linkę i okazało się że chodzi bardzo miękko, nie wraca nawet do pierwotnej pozycji. Sprężyny na popychaczu nie można bardziej naciągnąć. Co może być nie tak? Silnika jeszcze nie zalałem olejem w razie gdyby trzeba było odkręcić pokrywę. Wrzuciłem filmik: https://www.youtube.com/watch?v=c4QailT4hLY
Krzsiek
Po ośki w błocie
Motocykl: TT600R 5CH

Re: Zakres pracy sprzęgła xt600e 2001?

Post autor: Krzsiek »

Jak nie rozkrecales kosza i nie zlozyles go w innej pozycji to coś nie tak że złożeniem popychacza. Rozkrecaj i skladaj wg rysunku w serwosowce.

A jesli rozkrecales kosz i wyjmowales pokrywe to pasuje ona tylko w jednej pozycji. W kazdej innej bedzie efekt jak u Ciebie na filmie.

Obrazek
Awatar użytkownika
PiotrM
Czyścioch

Zapomniałem dodać że sprzęgło nie wysprzęgla. Kosz sprzęgła nie rozkręcałem.
Zdjąłem jeszcze raz pokrywę. Filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=oL26o__FBuY

Czy popychacz powinien być taki luźny?
Krzsiek
Po ośki w błocie
Motocykl: TT600R 5CH

Post autor: Krzsiek »

To ze luzny na nic nie wplywa, bo i tak jest dociskany i ma swoje gniazdo w pokrywie.

Z tego co widze, system jest podobny co w XTZ, czyli popychacz jest na zebatke.
Zatem podepre sie instrukcja od tenery.

Zeby to dobrze dzialalo, musisz wkladajac pokrywe trzymac to do czego przypinasz linke w odpoweidniej pozycji.
Masz tam zebatke, wiec jak zle to zlozysz to zakres pracy bedzie zle wypadal i wciskajac klamke nie zdolasz wysprzeglic.
W XTZ na klapie jest znacznik ktory wskazuje jak trzeba trzymac dzwignie w momencie skaldania. Poszukaj takiego u siebie.
Jeden w postaci kreski masz na czesci ruchomej a druga kreske na obudowie. Maja byc w lini jak zakaldasz pokrywe.

Ponizej instukcja z tenery.
sprzeglo.jpg

A i zanim zlozysz, sprawdz czy ta duza nakretka na zebatce w silniku po prawej od kosza jest sztywno przykrecona. Bo lubi sie luzowac.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
PiotrM
Czyścioch

Dzięki Krzysiek. Zrobiłem tak jak napisałeś. Wystarczyło odpowiedni włożyć dźwignię popychacza.
ODPOWIEDZ