usterka w skrzyni

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

usterka w skrzyni

Post autor: Gacek »

Witam
panowie pytanie moze ktos mi podpowie ? wyskakuje 2 bieg na wysokich obrotach , skrzynka generalnie 50 kkm według wskazań licznika - na tylnym korpusie znalazłem nabite 22 kkm domniemam ze ktos rozbierał niczego sie nie doszukałem zadnych ew uszkodzeń wskazujacych ewidentnie za ten fakt oprucz tego mam wrazenie ze ktoś przestawił to podczas montarzu http://img176.imageshack.us/img176/1217/dscn1833r.jpg
W zwiazku z tym potrzebuję poskładac silnik do ew sprawdzenia bo jak na razie nie widzę innej opcji . Potem rozebrać poskładać na nowych szkoda mi kasy dwa razy na uszczelki i tak dwie oliwy muszę zalać. Wiec czy ktos prubował takiego triku kiedyś ?
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Re: usterka w skrzyni

rozkreciłem wałek sterujący wodzikami :( niestety niema opcji aby zmienic ustawienia wodzików wzgledem mechanizmu ustalającego położnenie wałka .Pozostało chyba szukanie czesci dokładniej wykonanej - bo rzeźbienie tego i korekty są chyba w moich warunkach awykonalne.
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
loko
Po kostki w błocie
Motocykl: TT600R

Post autor: loko »

A jak wyglądają kły drugiego biegu??? to one są odpowiedzialne za to żeby bieg nie wyskakiwał one są pod pewnym kątem ( w manualu jest to opisane i podane) z czasem kąt ten się zmniejsza a sam kieł się zaokrągla. Inaczej po zapięciu biegu kły wchodzą w otwory ( też maja odpowiedni kształt) i niejako pod działaniem siły same się dociągają (bieg nie wyskakuje)… ….. Wałek porusza wodzikami, które to mieszają zębami i zapinają kolejne biegi, ale wodziki nie „podpierają” załączonego biegu…. Wręcz jest to nie prawidłowo złożona skrzynia wodzik po przesunięciu kół i zapięciu X biegu nie powinien „naciskać na żadną ze stron prowadzenia na kole zębatym ( stad kazda skrzynia ma inne grubości różnych podkładek kasujących itp….)…. Wiec jak na „sucho” wstępnie skrzynia jest dobrze złożona i zapinają się kolejne biegi …. To winy trzeba szukać po stronie kłów… a z tego co napisałeś biegi wchodzą …
Pozdrawiam
motorynka(1996-1999)...jawka50(1999-2000)...mz150(2000-2001)...mz251(2001-2006)...gs500e(2003,5-2007)...TT600R(2007-
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

wg serwisówki ( mimo pozytywnego wygladu poszczególnych elementów )skrzynka jest styrana niestety .Nie naleze do osób które się delikatnie obchodzą z sprzetęm.Uwazam ze wymiana samych kól zebatych to pólsrodek w moim odczuciu kółeczko ustalajace pozycje biegu cofa wodzik w miejsce gdzie nie ma jakiegokolwiek podparcia - przy ekstremalnych obciazeniach i wibracjach polozeniu motocykla wybija na luz . Poszło pod tig (eksperymentalnie), złozę poprubuję co z tego wyniknie.Mam bardzo negatywny obraz jezeli chodzi o cześci uzywane do tego motocykla wiec musze się odpowiednio przygotować psychicznie aby coś kupić bo złom mam w cenie 5 x skup nieopodal miejsca zamieszkania :lol: .
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
loko
Po kostki w błocie
Motocykl: TT600R

Post autor: loko »

Gacek pisze:w moim odczuciu kółeczko ustalajace pozycje biegu cofa wodzik w miejsce gdzie nie ma jakiegokolwiek podparcia - .
Tego nie załapałem.. :mrgreen: :lol:

Skoro rzeźbisz już tam tegiem :roll: … to wstępnie każdy kieł możesz pilnikiem doprowadzić do porządku (zaostrzyć i sprawdzić do konta, jaki jest w manualu… spowoduje to troszkę większe luzy, ale biegi nie będą wyskakiwać … A co dokładnie spawałeś….akurat wymiana uszkodzonego biegu + kół z nimi współpracującymi da bardzo dużo… zrób może kilka fotek całej skrzyni :)
motorynka(1996-1999)...jawka50(1999-2000)...mz150(2000-2001)...mz251(2001-2006)...gs500e(2003,5-2007)...TT600R(2007-
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

skoro ustawienia ze się tak wyrazę (rozrzadu) powodują ze zebatka jest wsuwana przez wodzik na prawidłową pozycję a potem z niej wycofywana to moim zdaniem wystepuje pewien brak synchronizacji .Jest opcja ze ktoś kopał w tym jak wczesniej pisałem .Myślę ze żle rozpoczołem temat przyznaję sie bez bicia nie przestudiowałem specjalnie manuala bardziej skupiłem sie na realnej pracy tej skrzyni nie wziołem pod uwagę ew podkładek korygujących .
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

przy okazji wyciognołem dzisiaj kupę syfu z filtra pompy olejowej
to tylko część którą udało mi sie zebrać do zdjecia :shock:
http://img522.imageshack.us/img522/830/colpix186.jpg
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

TIG - napawane elementy
czerwoną linią zaznaczyłem przebieg starej lini krzywki ,w pewnych warunkach wodzik naciskajac na bieznię powodował przesuniecie w pozycję neutralną.
http://img44.imageshack.us/img44/6381/colpix187.jpg
a tu zdjecie podgladowe skrzyni
http://img574.imageshack.us/img574/923/colpix188.jpg
wiem ze nie wyglada to wszystko zbyt ładnie ale napawane było drutm z nierdzewki który jest twardszy od materiału uzytego na skrzynkę praktycznie musiałem drazyc cały kanał od nowa . Myśle ze mogę sobie pozwolić na przetestowanie tego najwyzej wymienię skrzynkę .Chciał bym to poskładać na starych uszczelnieniach zalać niedrogim olejem do samochodu tylko aby przetestować .Potem i tak muszę rozebrać bez wzgledu na wynik.
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

znalazłem firmę która zajmuje się ..... renowacją zabytków :D podjadę w połowie przyszłego tygodnia na rozmowę odnosnie cen za pewne procesy jakie planowałem przeprowadzić na bieżniach skrzynki .Niestety zakup nowych w serwis yamaha odpada , sprowadzają częsci z Beneluxu przelicznik euro jakosć jaką oferują w zamian to wielki znak :?: mam złe wspomnienia w zwiazku z elementami tylnego zawieszenia .Nie lubię się śpieszyc ale ostatnio czuję się okropnie :( dwa kólka to 3/4 mojego zycia nie licząc spiączki - jutro chyba wsiądę na rower ,udam się do psychiatry ,albo komuś wypłacę liscia bo czuję ze nie wyrobię - brakuje mi tej adrenaliny moja dzwignia równowagi psychicznej jest w stanie rozkładu :oops: a ja chyba przejawiam objawy uzaleznienia :x ta jesienna pogoda idealna na latanie po lesie mnie rozbija miał spaśc snieg :cry: .
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

panowie orientuje się ktoś ? na wałek balansowy montowane powinny być łożyska o powiększonym luzie ? czy zwykłe ?
Ostatnio zmieniony 07 gru 2010, 19:55 przez Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
אני לא צריך עזרה קומית,
ODPOWIEDZ