Stukanie w silniku
-
- Lubiący błoto
Stukanie w silniku
Witam! Kupiłem już Moją XTkę. Zacznę od tego, że poprzedni właściciel zrobił rok temu wymianę tłoka, szlif cylindra i głowicę oraz zmienił sprzęgło. W dniu kupna silnik pracował cicho ale kilka dni po zakupie zaczął narastać stukot w silniku. Myślałem, że to może zawory bądź korba. Przy odpalonym moto wrzucam 1, wciskam hamulec przedni i powoli bez gazu puszczam sprzęgło. Moto się zaczyna dusić aczkolwiek stuki nie narastają a wręcz lekko ucichają. Delikatnie podregulowałem dziś zawory aczkolwiek były w normie. Przysłuchałem się silnikowi i stwierdziłem, że prawdopodobnie dźwięk wydobywa się bardziej z prawej strony silnika (nie z cylindra a prawdopodobnie gdzieś z prawego dekla). Podczas jazdy czy też gdy wcisnę sprzęgło nadal słychać dźwięk. Ktoś wie co to może być? Z góry dzięki za odp.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=mSoVm_S ... e=youtu.be[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=mSoVm_S ... e=youtu.be[/youtube]
- glina
- Po ośki w błocie
- Motocykl: była : TT600E 1998
jest : DRZ400E 2002 - Lokalizacja: Bolesławiec
Re: Stukanie w silniku
Masz jakiś dowód na to co robił poprzedni właściciel, czy po prostu zaufałeś nieznajomemu ?
-
- Lubiący błoto
Ma części typ
- terenowiecc
- Administrator
- Motocykl: LC4
Części, to żaden dowód.
Co do hałasu, to w wersji prawdopodobnej ale jednocześnie bardzo optymistycznej przyczyną może być wyrobiony klin na prawym czopie wału.
Chociaż jak oglądam któryś raz z kolei ten filmik, to zaczynam w to wątpić.
Tak czy siak zrzuciłbym na początek prawy dekiel i zobaczył co tam się dzieje.
Mam nadzieję, że to jednak tylko klin lub coś równie drobnostkowego i obędzie się bez głębszej ingerencji w silnik. W przeciwnym razie koszta mogą szybko podwoić wartość zakupu, która jak się domyślam nie była zbyt duża?
Co do hałasu, to w wersji prawdopodobnej ale jednocześnie bardzo optymistycznej przyczyną może być wyrobiony klin na prawym czopie wału.
Chociaż jak oglądam któryś raz z kolei ten filmik, to zaczynam w to wątpić.
Tak czy siak zrzuciłbym na początek prawy dekiel i zobaczył co tam się dzieje.
Mam nadzieję, że to jednak tylko klin lub coś równie drobnostkowego i obędzie się bez głębszej ingerencji w silnik. W przeciwnym razie koszta mogą szybko podwoić wartość zakupu, która jak się domyślam nie była zbyt duża?
-
- Lubiący błoto
No, swoje kosztowała ta Yamaszka. A co tam jeszcze może klepać poza tym jak nie korba?
-
- Administrator
Tam nic nie ma prawa klepać, o ile silnik jest sprawny. Tutaj coś wali, ale co to po filmie Ci nie powiem. Nie powiem CI też jak na własne uszy posłucham, za pomocą stetoskopu można przybliżyć źródło dźwięków... ale i tak trzeba prawdopodobnie rozbierać. Na podstawie filmu możemy co najwyżej obstawiać co jest źródłem tych stuków.NOKIA4514 pisze:No, swoje kosztowała ta Yamaszka. A co tam jeszcze może klepać poza tym jak nie korba?
Zacząć od prawego dekla, zobaczyć czy koło zębate siedzi ciasno na wale czy klin się wyrobił.
Sprawdzić napinacz łańcucha rozrządu.
Jak nic nie znajdziesz rozbieraj dalej, mierz, porównuj z serwisówką...
Co do części - mam tego skrzynkę, tłoki, wał, cylinder, kartery... i co - ma to być dowód przeprowadzonego remontu...
---
Pozdrawiam
mazi
Pozdrawiam
mazi
- fakir
- Po kostki w błocie
- Motocykl: VFR750 & XT600 1VJ
A co to jest za element w 0:11 "grzybek" tuż nad przewodem olejowym po prawej stronie silnika?
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Witam zdemontował bym na twoim miejscu prawą kapę tak jak ci wcześniej koledzy doradzili - może to tylko balans z wałem ci się popuścił ,no chyba ze bez oliwy jeździsz i wszystko ci tak hałasuje
.

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
-
- Lubiący błoto
Dzisiaj z samego rana poszły klucze w ruch. Rozkręciłem dekiel i okazało się, że właśnie zębatka na wale która napędza sprzęgło jest poluzowana mimo, że była zabezpieczona blaszką. Dokręciłem ją bardzo solidnie, zabezpieczyłem blaszką i jest cichutko
Dziękuję wszystkim za pomoc! Szerokości!

- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
- Kontakt:
Ona niema być dokręcona solidnie, a kure..nie solidnie - patrz na Nm w manualu