Wykręcona śruba regulacji zaworów.

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
obcy_88
Czyścioch
Motocykl: XT600e 2000
DL650 2006
MR232 1964

Wykręcona śruba regulacji zaworów.

Post autor: obcy_88 »

W trakcie jazdy wykręciła mi się śruba regulacji zaworów, wróciłem tak do domu. Po zdemontowaniu dekielka i korków do regulacji znalazłem tylko nakrętke.
Pytanie czy po odkręceniu lewego dekla jest szansa że gdzieś ją znajde, czy konieczne będzie ściąganie pokrywy głowicy lub wyciąganie silnika? Dodam jeszcze że chodzi o prawy zawór ssący, silnik 3tb.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: Wykręcona śruba regulacji zaworów.

Post autor: Gacek »

Witam na forum
odessał bym na twoim miejscu całą oliwę z głowicy i skutecznie obadał ten obszar optycznie ew jakąś elastyczną końcówką magnetyczną .
Osobiście nie przerabiałem poszukiwań takiego elementu natomiast kiedyś zabezpieczenie sworznia tłokowego wpadło mi podczas montowania w kartery i było lekko przechlapane :mrgreen: .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
obcy_88
Czyścioch
Motocykl: XT600e 2000
DL650 2006
MR232 1964

Post autor: obcy_88 »

No niestety nie obyło się bez wyciągania silnika i odkręceniu pokrywy zaworów ale udało się wyczepać zaginiony element i pacjent wraca do zdrowia. Jeszcze jedno pytanie czy można wyciągnąć pokrywę zaworow bez wyciągania silnika? Zbiornik na olej w ramie.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Nie trzeba wyciągać silnika. Wystarczy go opuścić zostawiając jedynie na tylnym dolnym mocowaniu (trzeba wyciągnąć również oś wahacza). Przerabiane kilka razy przy wymianie łańcucha rozrządu.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Własciwie przed chwilą przerobiłem podobny klimat - podczas strojenia nowego db kiler do wydechu moto wykrecone do full obrotów bez obciązenia łapało przysłowiową zadyszkę gaxnikową do chwili kiedy nagle coś zaczeło się jarmolić po takich przegazówkach :facepalm: ,w pierwszej chwili pomyslałem dorznołem gnoja 8-) takim pałowaniem (wiec bedzie definitywny argument aby wreszcie zrobić to na co czeka od dawna ) :D .
Jednak okazało się ze regulacja zaworów dokładnie ta co u ciebie pusciła i zaczeła tłuc po pokrywce .
Jednego w tym wszystkim nie rozumiem jak to mozliwe ze to wszystko ci się rozkreciło wpadając w silnik - gubiąc :roll: .
Ja jestem już stary , ślepy - głuchy po za tym chyba by dziure w deklu do inspekcji to wybiło zanim by się wykreciło :roll:( a moze jestem w błedzie ) :roll: .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
ODPOWIEDZ