Nie pompuje oleju do zbiornika
-
- Czyścioch
- Motocykl: Yamaha XT 660 X 2005r
Nie pompuje oleju do zbiornika
Witam. Jestem tu nowy i nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Mam problem z Yamahą XT 660X 2005r. Postanowiłem wymienić olej. Zajechałem do Serwisu Yamahy, tam wymienili mi olej ale znaleźli problem, że nie pompuje oleju do zbiorniczka. Nie da się sprawdzić stanu faktycznego oleju na bagnecie ;/ Jak myślicie jakie mogą być przyczyny tego? Motor chodzi normalnie, nic mu się nie dzieje, mam go już prawie dwa lata i nie miałem z nim żadnych problemów. W samym serwisie stwierdzili że mogą to być oringi albo pompa olejowa do wymiany lecz kolosalne pieniądze krzyknęli za sprawdzenie/naprawienie tego. Czy w takim przypadku można jeździć motocyklem czy póki co odstawić go do garażu?
Pozdrawiam
Mateusz
Pozdrawiam
Mateusz
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Re: Nie pompuje oleju do zbiornika
Witam
Od razu bez " uszczelek" zapodam -może zapomnieli po prostu wlać oliwę
.
Wracając do reala
jak masz taką pewność ze oddałeś na wymianę oliwy sprawne moto to niech goście się martwią dlaczego ich oliwa nie pracuje w twoim piecu
.
Moim zdaniem porządny serwis - mechanik po takiej diagnozie wytłumaczył by ci ze nie wolno się poruszać takim motocyklem - i nie musiał byś się tutaj produkować
.
Od razu bez " uszczelek" zapodam -może zapomnieli po prostu wlać oliwę

Wracając do reala

Moim zdaniem porządny serwis - mechanik po takiej diagnozie wytłumaczył by ci ze nie wolno się poruszać takim motocyklem - i nie musiał byś się tutaj produkować

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
-
- Czyścioch
Olej jest na pewno 
Motor oddalem juz z ta "wada" lecz jak to mechanik stwiedzil: dawno tego modelu nie robil i nie pamieta co i jak. Poczyta w serwisowce i da mi znac.
Dlatego strach im dac teraz moto skoro sami nie wiedza i bd sie uczyc na moim sprzecie. Stwierdzilem ze lepiej samemu pogrzebac i sie nauczyc.
Tylko co najlepiej na poczatku sprawdzic?

Motor oddalem juz z ta "wada" lecz jak to mechanik stwiedzil: dawno tego modelu nie robil i nie pamieta co i jak. Poczyta w serwisowce i da mi znac.
Dlatego strach im dac teraz moto skoro sami nie wiedza i bd sie uczyc na moim sprzecie. Stwierdzilem ze lepiej samemu pogrzebac i sie nauczyc.
Tylko co najlepiej na poczatku sprawdzic?
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: tt6
Żeby sprawdzić poziom oleju w zbiorniku trzeba rozgrzewać motocykl przez około 10 minut (najlepiej trochę pojeździć) żeby olej miał około 70 stopni wtedy sprawdzasz , na serwisie pewnie niechciało im się ani jeździć ani rozgrzewać tak długo poza tym to nie sprawdzałeś sam poziomu oleju ? A może mechanik ci tłumaczył coś inne że olej spływa do silnika na postoju ?
-
- Czyścioch
Jest tak ze jak przejedziesz z 20km. Odkrecisz bagnet to jest z 1cm oleju. Wytrzesz, wsadzisz i nic juz nie pokazuje. Probowalem sprawdzac na zimnym, na cieplym, minute po zgaszeniu itp. ale nie pokazuje.
Wsadzilem patyczek plastikowy tam w miejsce bagnetu, tyle ze dluzszy to zlapalo olej.
Jest zalane 2,7l.
Oni stwierdzili ze nie pompuje oleju do zbiornika na gore i albo simeringi do wymiany albo pompa oleju. Ale stwierdził to czytając serwisówkę i nie jest pewny w 100%
Wsadzilem patyczek plastikowy tam w miejsce bagnetu, tyle ze dluzszy to zlapalo olej.
Jest zalane 2,7l.
Oni stwierdzili ze nie pompuje oleju do zbiornika na gore i albo simeringi do wymiany albo pompa oleju. Ale stwierdził to czytając serwisówkę i nie jest pewny w 100%
-
- Po ośki w błocie
nie umiecie sprawdzać poziomu oleju! 
zbiornik ciepły?

zbiornik ciepły?

- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
To dobrze ze mieli czuja i stwierdzili -nie oczekuj ze mechanik pracujący na serwisie lub jaki kol wiek inny będzie jasnowidzem
.
Ogólnie w takim przypadku jaki u ciebie wynikł można prognozować mniej lub bardziej trafnie to ze goscie zerkają w serwisówkę to pozytywny plus .
Nie dłubałem nowszego xt i nie do konca znam ten typ od podszewki może lepiej jak byś zapytał na innym forum xt 660 http://xt660.pl/login.php?redirect=view ... =8&start=0 .

Ogólnie w takim przypadku jaki u ciebie wynikł można prognozować mniej lub bardziej trafnie to ze goscie zerkają w serwisówkę to pozytywny plus .
Nie dłubałem nowszego xt i nie do konca znam ten typ od podszewki może lepiej jak byś zapytał na innym forum xt 660 http://xt660.pl/login.php?redirect=view ... =8&start=0 .
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
Ogólnie to może być pierdoła - na ile kumam wałki skrzyni biegów są pozaslepiane jak powypadają zaślepki oliwa "gicha" ci w silnik najlepiej znaleśc kogoś obeznanego - rozsądnego co z głową podejdzie do tematu a nie od razu rozpołowi piec .
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,