Gacek.Co bym wlał 30 lat temu

Pewnie nie miałbym takich dylematów,bo i nie było w czym wybierać ;)Pewnie byłby to jakiś selektol czy coś w tym stylu

.A właśnie ,ciekawe na jakich olejach jeździły kiedyś motocykle w Polsce za czasów komunistycznych

Pytanie o ten
10w40,to z tego powodu ,że jest łatwiej osiągalny,praktycznie na każdym CPN,czy sklepie z chemią samochodową.To tylko z tego powodu zadałem takie pytanie .Ten
15W50 czy
20W50,to już tylko wysyłkowo.
20W50 jest OK.do naszych silników .Kilka lat jeździłem na tej oliwie ,a na
15W50 przeszedłem, ponieważ,motocykl eksploatuje nawet przy temperaturach bliskich 0 stopni,nawet delikatnie minusowych.Więc ten 15W50 będzie lepszy . Z drugiej strony nie czuje potrzeby wymiany oliwy dwa razy w roku.Na czas letni i zimowy. Tak sobie myślę.że ideałem byłą by jedna zmiana oleju na lato/upały na
20W50. Drugi raz na okres zimowy na
10W40.Ja jednak aż takiej potrzeby nie czuję wiec wybrałem
15W50 ,wydaje mi się taki trochę kompromis między
10W40 a
20W50. Zastanawiałem się wcześniej nad oliwą
10W50.To już byłyby bajki jeśli chodzi o uniwersalność
SAE.Jednak ten olej to już pełen syntetyk.Więc byłoby to mocno ryzykowne dla tego silnika,przynajmniej mojego nie młodego silnika. To jak można mieszać ze sobą oleje klasy
SG z olejami klasy
SM,SN,....
Gacek Czy to co zobaczyłeś przy weryfikacji skrzyni po przejściu na półsyntetyk z 20W50 na 15W50 , było spowodowane mniejszą ilością wiskoz w tym 15W50

Jeszcze pytanie.Czy jeśli przeglądam charakterystykę danego oleju to na co zwrócić uwagę ,porównując dwa różne oleje i czym się kierować przy wyborze oleju do silnika chłodzonego powietrzem i tak leciwego jak ten w moim 2KF

. Aktualnie motocykl mam zalany olejem Gulf 15w50,takim jak w załączniku.W załączniku zapodaję kartę charakterystyki.Jak myślicie to dobry olej do XT, wystarczający ,czy raczej badziewie