Czesc wszystkim w nowym roku! Mam nadzieje, ze Mikolaj byl dla wszystkich bogaty, swiateczne problemy gastryczne krotkie lub wcale, a nowy rok zaczal sie dla kazdego dobrze.
Niewiele sie w sumie wydarzylo w projekcie, ale po 3 tygodniach czas na maly update.
Caly czas martwilo mnie ustawienie tylnego kola. Bylo lekko przechylone w lewo. jak wczesniej wspominalem, rama zostala pomierzona i przebadana na wskros, na tyle na ile mozna w warsztatowych warunkach i nie wykazala powodow do zmartwien. Na dodatek wszystkie sruby silnik/rama/wahacz wchodza paluszkiem, a tylne kolo bylo krzywo... Pozostal jeden podejrzany i dochodzenie to chyba potwierdzilo.
(Zajebiscie ciezko jest wypoziomowac idealnie rame na koziolkach. Latwiej jest wziac pod uwage stala odchylke)
Przy wczesniejszym badaniu ramy (na prety, oski, lasery, sznurki, piony, profile metalowe, poziomice i co tam jeszcze sie dalo) okazalo sie, ze scianki wspawane w rame, sa do niej naprawde bardzo symetryczne i w sumie mozna na nich polegac (w granicach rozsadku)
Os wahacza tez jest prosto do ramy
A os kola ni w zab.
Nowy/stary wahacz okazal sie zalatwic temat uffff...
Pozniej zrobilem jeszcze dodatkowy test. (Tutaj moto stalo juz os 0.1st bardziej pionowo, ale w sumie to malo wazne.
Wahacz na samym dole:
Mniej wiecej po srodku:
I na samej gorze:
Chyba temat w koncu jest zalatwiony.
Udalo sie w koncu zdobyc rury i zabralem sie za wydech.
Najpierw zabralem sie za kolektor 2in1, bo nigdy tego nie robilem. Widzialem takie tylko na jutubie.
No cieniutkiego spawiku, to tutaj zrobic sie nie da

ale dzialalo bedzie
Przyszedl spozniony Mikolaj. Tlumik od PS Custom.
Generalnie mial byc z polerowanej stali, a jest ze szlifowanej lekko przepolerowanej. Na spawie laczacym jest zostawiony jeden krater, a czesc przednia (ta ktora laczy sie z rura kolektora) ma pozostawiona dosc nierowna "spiralke" po przejsciu tokarka, ale... jest to recznie robiony, na wymiar, tlumik z kwasowki, ktory w dodatku kosztuje 300zl, a to sa w sumie dosc drobne mankamanety kosmetyczne.
Calosc jest wykonana porzadnie i z porzadnych marterialow. Jakosc (poza wczesniej wymienionymi tematami) jest naprawde wysoka, a w stosunku do ceny wrecz zajebista. Kontakt i szybkosc wykonania tez na bardzo wysokim poziomie, wiec chyba spokojnie moge polecic tlumiki od PS Custom.
Zamysl mam taki (oczywiscie bez pewnosci ze sie uda i bedzie jakos wygladalo), aby zrobic wydech, ktory wyglada jak pelna, wystawiona przed rame, prosta rura przez caly motocykl, ale jednak nie wystaje

Tzn. Rura ma isc wystajac zaledwie 1cm poza rame. Omijac rame malym lukiem z kolanek i na to ma przyjsc oslona "na zewnarz", ktora zamaskuje tem wymyk omijajacy rame, przez co wydech ma wygladac na prosty i nie parzyc w giry.
Kurde ale zakrecilem, mam nadzieje, ze po zdjeciach zakumacie o co mi chodzi.
1 cale kolanko i 2 polowki akurat mijaja rame.
Niestety nie ma w sprzedazy kolanek polerowanych. Trzeba wiec to ogarnac samemu, a to mega brudna i mozolna robota...
Jak udalo sie juz w koncu to badziewie, po 3 godzinach wyglaskac i zespawac, mozna bylo zaczac strugac tylna czesc wydechu.
Pozostalo "tylko" dorobic rury kolektora.... Kosci zostaly rzucone...
C.D.N.