SPRZĘGŁO ślizga albo ciągnie

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
bylek
Czyścioch

SPRZĘGŁO ślizga albo ciągnie

Post autor: bylek »

Czółko !
Mam problem w silniku 3UW (XT600K)
Ślizgało mi sprzęgło, więc wymieniłem na nowe. Efekt teraz jest taki, że albo ślizga, albo ciągnie, w zależności jak wyreguluję na lince (nowej lince z nowym pancerzem) nie ma stanów pośrednich, czyli takich jakie umożliwiają normalną jazdę. Wkurzony kupiłem nawet twardsze sprężyny, co też nic nie dało. Jeszcze bardziej wkurzony wymieniłem olej (Castrol Power1 GPS 10W-40) co też cholera nic nie dało. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć, gdzie może tkwić problem?? A ha, jeszcze dodam, że po wymianie sprężyn (może to od tego że są za mocne) jak moto postoi nietykane przez 2-3 dni, to tarcze są tak sklejone, że po wrzuceniu jedynki moto staje dęba, tak samo jakbym nie użył manetki sprzęgła przy wkładaniu biegu. Później już można jeździć "normalnie" czyli albo na ślizgającym sprzęgle albo na ciągnącym, co uniemożliwia niekiedy wbijanie biegów o znalezieniu luzu już nie wspominając. Jakby ktoś wiedział coś na temat wyżej opisany, z góry dzięka za pomoc
Pozdro666
mazi
Administrator

Re: SPRZĘGŁO ślizga albo ciągnie

Post autor: mazi »

Jesteś już jakiś czas na tym forum i nie wiesz gdzie tego typu tematy zakładać !!! :?:
---
Pozdrawiam
mazi
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Zmontowałeś w odpowiedniej kolejności tarcze i przekładki ? wydaje mi się ze po tej stronie leży przyczyna.
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
bylek
Czyścioch

Sorry endumazi, ale na prawdę rzadko tu bywam. Poza tym dział silnik gaźnik zasilanie wydaje mi się ok, bo jednak o silnik pytam.
@gacek: Co znaczy "odpowiednia kolejność" ?

Tak dział jest prawidłowy - bo temat przeniosłem. Admin.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

To znaczy ze w xt masz dwie grubsze tarcze i są one umieszczone w odpowiednich miejscach 2 i ostatnia na koszu - tak jak pierścień rozklejający sprzęgło (sorry jak użyłem niepoprawnej terminologii ) jeżeli wszystko jest złożone poprawnie to pozostaje ew skrzywienie metalowych przekładek.
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
bylek
Czyścioch

Hmm, no to jeśli o to chodzi, to jest prawidłowo złożone... Czyli powyginane przekładki - też mi to chodziło po głowie, ale wydawało mi się mało prawdopodobne. Cóż, pora spróbować na innych przekładkach. Dzięki za pomoc!! :D
ODPOWIEDZ