Kolega starter chyba ma wątpliwości co do przeznacznia tejże śrubki

Upiera się, że to do regulacji powietrza,
a ja gadam, że do ilości mieszanki. A post wczesniej pisałem, że śruba to fachowo sie zwie PILOT SCREW.
I chcę aby ktos, kto to będzie czytał w tym dobrze się rozeznał. Jeśli kolega starter ma zamiar wprowadzać zamieszanie
w temacie, a ma dobre podstawy ku temu to proszę bardzo o polemikę ale rzeczową,,, Niewykluczone że ja sie mylę.
I jeszcze to - nie w każdnym gaźniku śruba regulacji wolnych obrotów znajduje sie w podobnym umiejscowieniu jak u XT600.
starter pisze:to nr 42,tam jest pod tym numerem śrubka,sprężynka i ten nieszczęsny oring,jak go nie ma to mogą się dziac takie rzeczy,sprawdz czy tam jest a potem wkręc tą śrubkę do końca i wykręc jakieś półtora obrotu oczywiście przedtem montując ten oring,kurde,zapomniałem jak fachowo się nazywa ta śrubka

ale ona reguluje przepływ powietrza,do wykręcenia tej śrubki nie potrzeba demontowac gaznika bo znajduje się ona na zewnątrz od frontu pod spodem gaznika,przynajmniej tak w każdym motocyklu jest w XT pewnie tyż

Śruba powinna wyleść wypychana spręzyną. Chyba że jest tak sparciała uszczelka, że spręzyna nie daje rade wypchnąć śrubę.
No albo brak jest tej sprężyny z jakiegoś powodu

Mam nadzieję, że gaźnik masz na stole bo dłubanie od dołu na założonym nie należy do przyjemności,,, Nie mam patentu na wyjęcie jej z dziury. Tu trzeba być ostrożnym. Gdy sobie poradzisz z tym to sie pochwal jak sie do tego zabrałeś. No i jaki był stan uszczelki i sprężyny?
A w baniaczku nie ma zaworka zwrotnego, no przynajmniej ja w trzech przypadkach nie miałem nic takiego. Były siteczka i kawałek gąbki. Może są jeszcze jakies inne patenty Yamahy bo juz niejedne "cuda" widziałem, a o których serwisówki milczały (np. gasbox czy kompensator barometryczny)
wojciech42421 pisze:Co do tego zestawu nr 42 ze schematu to w nijaki sposób nie mogę tej śrubki wykręcić nie to żeby nie dała się ruszyć tylko nie chce wyjść na zewnątrz z tej "dziury" i nie opracowałem jeszcze żadnego patentu jak ja stamtąd wydobyć. Z tego co pamiętam to wyczytałem się kiedyś postów na temat metody ustawienia tej śrubki i mam ją wykręconą na ok 2,5 do 3 obrotów.
W tym baniaczku jak rozumiem ma znajdować się tylko i wyłącznie filterek i nic więcej, żadnego zaworka zwrotnego tam niema? Szczerze mówiąc ten baniaczek z ciekawości dowiedzenia się co jest w środku został prze zemnie rozebrany i znalazłem w nim dwa sitka a pomiędzy nimi szczątki jakiejś gąbki. Wedle mojego widzi mi się to przez te siteczka da rade zaciągnąć kurzu i wszelkiej maści drobniutkiego brudu. Teraz nie pozostaje mi nic innego tylko zamontować jakieś inne sprytne zakończenie, tylko muszę wiedzieć czy wystarczy tam filtr czy jakiś zawór zwrotny

Mam taką teorię: paliwo i mikstura niosą ze sobą więcej potencjalnych znieczyszczeń niż powietrze. Ciecz bardziej "zakleja" niż "rzadkie" powietrze. Te osady z czasem zmniejszają światło kanalików i dysz. Skoro zapchane kanaliki nie dostarczą właściwej porcji paliwa to bedziemy mieć efekt zubożania mieszanki. Wniosek: stare lub zanidbane gażniki będą miały generalnie problem ze zubażaniem mieszanki i aby to zniwelować to trzeba więcej mikstury dostarczyć np. śrubą nr 42 PILOT SCREW, a to wiąże się z jej WYKRĘCENIEM. Sruba ta, raz jeszcze powtórzę, reguluje ILOŚĆ mikstrury, która ma już stały skład. Nie reguluje ona ilośći powietrza !!! Fakt, są takie rozwiązania, są tez takie gdzie reguluje się ilość benzyny.
W nowych gaźnikach ma to być na około 2,5 obrotu wykręcona. Na kilka regulowanych gaźników, w żadnym nie miałem ustawienia poniżej 3 obrotów,,, Pisałem więcj o tym w wątku:
http://www.yamahaxt.pl/viewtopic.php?f=2&t=128&start=0
starter pisze:...
2.5-3 obroty to są dane dla nowego motocykla w katalogu ale ty już nie masz nowego więc wykręc ją na 1.5 obrotu góra 2