Wszystko ok ale nie pali
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT600 2KF
Re: Wszystko ok ale nie pali
spróbuj bez filtra powietrza. I zmierz kompresje jak masz czym.
-
- Czyścioch
- Motocykl: Yamaha XT 600, Triumph Tiger 800 XC
Jadwiga odpaliłą
Wymieniłem przewód wysokiego napięcia i jeszcze raz ustawiłem zawory i odpaliła. Problem polega na tym, że z kopki nie ma możliwości tak ją majtnąć żeby załapała. Jak mocno z góry ją na pycha walnę to pali. Już trzeci raz złamałem kopajke.
Tutaj rodzi się moje kolejne pytanie: jak ustawić rozprężnik żeby można było łatwiej kopać?? Podkręcenie linki nic nie daje. Gdzieś czytałem, że przy kopaniu rozprężnik powinien się ruszać. U mnie nic. Czy jak naciągnę linkę to znowu mam ustawiać zawory? A czy da radę za mocno naciągnąć linkę tak, że będzie cały czas wytrącał kompresję? Niech mi ktoś wytłumaczy jak to ustrojstwo działa i jak to ustawić żeby łatwiej kopać bo niedługo już nie będzie miejsca bez spawu na kopajce

Tutaj rodzi się moje kolejne pytanie: jak ustawić rozprężnik żeby można było łatwiej kopać?? Podkręcenie linki nic nie daje. Gdzieś czytałem, że przy kopaniu rozprężnik powinien się ruszać. U mnie nic. Czy jak naciągnę linkę to znowu mam ustawiać zawory? A czy da radę za mocno naciągnąć linkę tak, że będzie cały czas wytrącał kompresję? Niech mi ktoś wytłumaczy jak to ustrojstwo działa i jak to ustawić żeby łatwiej kopać bo niedługo już nie będzie miejsca bez spawu na kopajce

- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
Wymontuj linkę deko, wyciągnij z pancerza i sprawdź czy jest w jednym kawałku, bo prawdopodobnie jest urwana lub jakiś problem z mechanizmem przy kopceBosy pisze:Tutaj rodzi się moje kolejne pytanie: jak ustawić rozprężnik żeby można było łatwiej kopać?? Podkręcenie linki nic nie daje. Gdzieś czytałem, że przy kopaniu rozprężnik powinien się ruszać. U mnie nic. Czy jak naciągnę linkę to znowu mam ustawiać zawory? A czy da radę za mocno naciągnąć linkę tak, że będzie cały czas wytrącał kompresję? Niech mi ktoś wytłumaczy jak to ustrojstwo działa i jak to ustawić żeby łatwiej kopać bo niedługo już nie będzie miejsca bez spawu na kopajce

-
- Czyścioch
Linką jak ruszam to rozprężnik się porusza więc linka raczej cała. Mogę ewentualnie ją porządnie wysmarować coby luźno chodziła. Problem prawdopodobnie jest w mechanizmie. Rozumiem żeby dostać się do mechanizmu muszę ściągnąć prawy dekiel a w tym celu wcześniej spuścić olej?? Jak już to zrobię to gdzie szukać przyczyny?
Czy ktoś odpowie na wcześniejsze pytania ?Bom ciekaw
Czy ktoś odpowie na wcześniejsze pytania ?Bom ciekaw
Czy jak naciągnę linkę to znowu mam ustawiać zawory? A czy da radę za mocno naciągnąć linkę tak, że będzie cały czas wytrącał kompresję? Niech mi ktoś wytłumaczy jak to ustrojstwo działa i jak to ustawić żeby łatwiej kopać bo niedługo już nie będzie miejsca bez spawu na kopajce![]()
- lisek666
- Po kostki w błocie
- Motocykl: trx400ex sportrax
aby zajrzeć do mechanizmu dekompresatora nie musisz ściągać dekla prawego,wystarczy że zdejmiesz kopkę a pod kopką ujrzysz dekielek który jest przykręcony dwoma śrubami,tam oleju nie ma pod tym dekielkiem.być moze tam linka spadła ewentualnie zdejmij wszystko tzn bak co byś widział jak działa mechanizm,po ściągnięciu baku zobaczysz odprężnik wtedy wsiądź na moto i delikatnie kop wtedy będziesz wiedział czy odprężnik działa czy nie.napina odprężnik czy zostaje w jednym miejscu czyli nie rusza się przy próbie kopania.
tt600,trx400.KOMAR pędziwiatr;)
-
- Czyścioch
Problem rozwiązany. Nie obyło się bez ściągania prawego dekla. Problem był w mechanizmie w deklu. Mechanizm, który porusza linką był wygięty i przy kopaniu w ogóle go nie poruszało
Przy próbie wyprostowania, oczywiście się ułamał. Spaw załatwił sprawę i teraz kopię się fantastycznie
Przy odpowiednim kopnięciu pali jak ta lala
Dzięki za pomoc