stuki góry silnika
- maciej82
- Po kostki w błocie
- Motocykl: Yamaha XT 600 43f
Re: stuki góry silnika
zdemontowałem dziś głowice żadnych śladów , nie podoba mi łożyskowanie wałka w głowicy i pokrywie , i sam wałek widać na łożyskowaniach wytarcia . Czy to może być powodem takiego metalicznego stuku . Bardzo proszę o wasze opinie , pierwszy raz mam enduro , i nie wiem jak motor chodził przedtem
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: ktm 640 smc 06r
slady na wałku muszą byc i będą zawsze ale takie delikatne. jeżeli wałek niema luzu to i nie bedzie wydawał tak metalicznego dzwięku. spróbuj określić skąd wydobywa sie ten dzwięk czy głowica czy dół czy np tłok prosty sposób to duży śrubokręt rączkę przykładasz do ucha a koncówką dotykasz poszczególnych elementów silnika i juz słyszysz silnik jak byś był w środku
albo bardziej profesionalnie lec do apteki kup słuchawki lekarskie i słyszysz jeszcze lepiej
co do stuku w moich głosnikach stawiał bym na osie popychaczy
napisz jakie masz odczucia to moze pomoge 

- maciej82
- Po kostki w błocie
znajdę dziś czas to powyciągam z głowicy dźwigienki zaworowe i sprawdzę czy tam może jakiś luz jest . słuchałem juz silnik przez kawałek drewna i ewidentnie stuki słychać było samej góry silnika . tłok , sworzeń , takie rzeczy odpadają , ( bo nowe mam , cyl . po szlifie , korba now a. tam było 0 luzu)
- maciej82
- Po kostki w błocie
https://plus.google.com/photos/10689059 ... 4476835121
to są fotki po rozbiórce pokrywy , fotki głowicy , wydaje mi sie że mam nadmierny luz na wałku rozrządu pomiędzy głowica , a pokrywa zaworów , po zdemontowaniu dźwigienek zaworowych i złożeniu razem głowicy wałka i pokrywę , czuć luz palcami od strony napędu obrotomierza , a tam idzie właśnie główne ciśnienie na wałek . co o tym sadzicie , czy to moze powodowac takie metaliczne stuki ???
to są fotki po rozbiórce pokrywy , fotki głowicy , wydaje mi sie że mam nadmierny luz na wałku rozrządu pomiędzy głowica , a pokrywa zaworów , po zdemontowaniu dźwigienek zaworowych i złożeniu razem głowicy wałka i pokrywę , czuć luz palcami od strony napędu obrotomierza , a tam idzie właśnie główne ciśnienie na wałek . co o tym sadzicie , czy to moze powodowac takie metaliczne stuki ???

- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Może tak być jak piszesz wizualnie nie wygląda to moim zdaniem najlepiej te głębokie rysy raczej mało optymistycznie wyglądają .
Nie mam pojecia jaki tam ma występować luz pasowanie ale jeżeli po skręceniu odp momentem wyczuwasz luz to postarał bym sie gdzieś to przemierzyć średnicówką z czujnikiem i mikrometrem .Raczej tego nie zregenerujesz w normalnych pieniądzach (poszukał bym jakiejś używanej głowicy w odp stanie
.
Nie mam pojecia jaki tam ma występować luz pasowanie ale jeżeli po skręceniu odp momentem wyczuwasz luz to postarał bym sie gdzieś to przemierzyć średnicówką z czujnikiem i mikrometrem .Raczej tego nie zregenerujesz w normalnych pieniądzach (poszukał bym jakiejś używanej głowicy w odp stanie

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
- maciej82
- Po kostki w błocie
prośba dla forumowiczów czy ktoś może posiada w dobrym stanie głowice , pokrywę zaworów i wałek rozrządu używany w dobrym stanie do montażu. do silnika xt 600 43f oznaczenia na głowicy to 43L01 , pokrywa posiada dekompresator mechaniczny sterowany linka z kopki. Odkupie , albo może ktoś założył , bądź pasuje z innego modelu prosze o kontakt 724854634 albo na mail m_zielezny@ interia.pl
-
- Po ośki w błocie
Niestety musisz szukać dokładnie takiej głowicy ponieważ dolne śruby przykręcane od dołu cylindra mają inny rozstaw.
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: xt600
Moim zdaniem niema tragedji zapoleruj wałek i składaj luz musi być wałek wycichnie jak olej dojdzie.
Stukanie będzie słuchać ja wytrą się dołki na przylgniach dzwigienek. A zawory dobrze ustawiłeś ( w odpowiednim suwie )
Stukanie będzie słuchać ja wytrą się dołki na przylgniach dzwigienek. A zawory dobrze ustawiłeś ( w odpowiednim suwie )
- maciej82
- Po kostki w błocie
zawory ustawiałem już chyba ze 4razy wałek poprzednio wypolerowałem 500 papierem ściernym , aby zniwelować troszkę rysy wałek i głowica , pokrywa jest najbardziej wzięty w tym miejscu gdzie smarowanie jest , zrobiłem tak na takim stukaniu 16 kilometrów i ani grama nic nie cichło , nie chce więcej próbować szkoda mi reszty silnika , aby przypadkiem coś nie uleciało i nie rozwaliło reszty . Kur... 2 lata składania od podstaw i znowu uziemiony na dobre
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: xt600
a na dzwigienkach niema dołków