Remont TTE

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w TT
giermo
Lubiący błoto
Motocykl: R1150GS i TT600E

Re: Remont TTE

Post autor: giermo »

Czym głębiej zaglądam do silnika to więcej zagwostek i problemów. Otóż:

wał korbowy wyjęty czy łożysko ma się tak lekko przesuwać jak poniżej na filmie ?

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=aK8tN5U ... e=youtu.be[/youtube]

jak zdjąć koło zębate łańcucha rozrządu, czy ono jest wciśnięte ciasno na wał i czy jest tam jakiś klin ?

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=QUyrSjF ... e=youtu.be[/youtube]

na wałku balansowym jest lekko ugnieciony z jednej strony - ledwo wyczuwalny próg pod palcem, jak to się ma czy nie będzie to miało wpływu na prace?

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xD7gKOM ... e=youtu.be[/youtube]

co do śćiągacza to koszt wyniósł mnie ok 20 zł a czas demontażu ok 15sekund bez użycia młotka czy palnika ;)

Obrazek
giermo
Lubiący błoto

nic nikt nie podpowie?? :niewiem:
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Zębatka rozrządu na stożku osadzona bez klina ,łożysko cóż ja zawsze musiałem ściągacza używać przy rozpoławianiu - wał dobrze po demontarzu na kryzach uposadowić i czujnikiem bicie obadać to samo po złożeniu karterów tyle ze bicie przeciwagi wtedy ..dobrze pomierzyć .Procedura składania rozpoławianego silnika jest opisana w manualu ;) .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Fihu

Post autor: Fihu »

Tak jak Gacek napisał, zębatka jest na stożku.
Łożysko wg mnie nie powinno byc tak luźno osadzone, tym bardziej jak sie nagrzeje - wtedy luz jest jeszcze większy. Jak zdjemiesz zębatke i łożysko sprawdź, czy nie masz wyrobionej części wału na której powinno byc osadzone (ciasno :browar: ) łożysko.
Dobrze że sprawdzasz wszystko, i wymieniasz co trzeba, ale uważaj żebyś nie popadł w coś takiego, że im więcej myślisz i dłużej wykonujesz remont tym więcej rzeczy znajdujesz (bądź wymyslasz), a ten temat myśle może Ciebie Damian dotyczyć :D :D
Może inni również się wypowiedzą? Mazi, Terenowiec, i inni bardziej doświadczeni w singlach - do tablicy :mrgreen:
Awatar użytkownika
Peck
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha TT600R
Yamaha TDM 850

Post autor: Peck »

Jak łożysko ma minimalny luz, czyli można obrócić bieżnią wewnętrzną ale nie ma wyczuwalnego luzu poprzecznego. Możesz dać na klej do łożysk.
Jak tak zrobiłem u siebie i rok chodzi elegancko.
Szlifierz mi to podpowiedział.
A jak luz większy to tylko szlifowanie i nabicie tulejki.
Pozdrawiam
giermo
Lubiący błoto

dzięki za wszelkie podpowiedzi, dezycja zapadła, że szukam używanego wału
giermo
Lubiący błoto

zakończyłem remont swojego cuda pierwsze 50km za mną.

nowy tłok, rozrząd, łożyska na wale, szlif, remont głowicy, króćce ssące i jakieś tam pierdółki po drodze co wyszło nie wiem nie pamiętam. Moto ładnie pracuję nic nie stuka, nic nie puka idzie jak wariat. Tyle w temacie :tt600:

ps. podziękowania dla Arturs za szybkie i bezproblemowe dostarczanie części raz w tą raz w tamtą :bananasaluta:
Awatar użytkownika
modern25
Po kostki w błocie
Motocykl: XTR 660

Post autor: modern25 »

a ile to tobie wyszło .? i jakie cześci kupiłeś . tak z ciekawości pytam.
Mam domek nad morzem do wynajęcia. Dla motocyklistów kawa, piwo i tańczy nocleg . Władysławowo. Info PW a potem telefon .
Awatar użytkownika
glina
Po ośki w błocie
Motocykl: była : TT600E 1998
jest : DRZ400E 2002

Post autor: glina »

Właśnie, podaj kosztorys. Szczególnie napisz co w głowicy robiłeś i ile to wyniosło (u siebie wypadałoby coś porobić z tym).
giermo
Lubiący błoto

części 1000zł może ciut więcej bo później doszły filtry, oleje, krócce itp. tłok TKRJ, rozrząd yamaha, uszczelki prox, łożyska FAG, remont głowicy wraz szlifem cylindra koszt 100 zł (docieranie zaworów, planowanie)
motorek zrobił już ponad 400km także narazie jest ok ale będę chyba sprzedawał i szukał czegoś z lepszym zawieszeniem np. ttr albo coś pomarańczowego
ODPOWIEDZ