To chyba nie ma większego znaczenia. Rozłożysz to się dowiesz co wymieniać, część po części. Ja np. w 34L podczas remintu dałem lepszą/wydajniejszą pompę oleju od 3AJ.Seba pisze:A czy wie ktoś może z forum jaki mam model silnika?
Kompletny remont silnika xt 600
Re: Kompletny remont silnika xt 600
mallory pisze:To chyba nie ma większego znaczenia. Rozłożysz to się dowiesz co wymieniać, część po części. Ja np. w 34L podczas remintu dałem lepszą/wydajniejszą pompę oleju od 3AJ.Seba pisze:A czy wie ktoś może z forum jaki mam model silnika?
Mallory.Ta pompa od 3AJ jest wydajniejsza niż w starszych modelach XT??
Ja w 2KF ,ostatnio wymieniałem uszczelkę dekla sprzęgła i zauważyłem,że to koło zębate pomarańczowe pompy ma oznaczenie 3AJ.
Myślałem,że po prostu fabryka tak montowała.A z ciekawości,może orientujesz się dzięki czemu taka pompa z 3AJ jest wydajniejsza.Lepsze materiały,czy jakaś modyfikacja konstrukcji,czy całkowicie inna wewnętrzna konstrukcja???

-
- Czyścioch
- Motocykl: Yamaha xt 600
Pompę oleju też mam napewno 3AJ a może macie jakiś sprawdzony komplet uszczelek? I gdzie go kupić
Ja uzyskałem takie informacje - że od 3aj jest wydajniejsza i wchodzi bez problemu.
Ale skoro pytacie o szczegóły to zajrzałem w fiszki z częściami yamaha.
Jest tak:
rok: 1991
Nazwa: POMPA OLEJOWA
Numer cześci: 3AJ133000100
Dostępność: NIE
Pakowane po: 1 szt.
Cena: 901.65 PLN
rok 1990:
Nazwa: OIL PUMP SET (3AJ)
Numer cześci: 999990212000
Dostępność: TAK
Cena: 540.61 PLN
rok 1984:
Nazwa: OIL PUMP KIT (3AJ)
Numer cześci: 999990185800
Cena: 646.23 PLN
rok 1987:
Wynika z tego, że napis 3AJ nie jest umieszczany na pompie z tego modelu:::))) dziwne ale tak jest.
Żeby założyć nową pompę od 3aj trzeba zamienić też koło zębate:
http://www.horizonsunlimited.com/hubb/y ... boss-30019
złożone razem są identyczne.
Ja tak mam w 34L.
Ale skoro pytacie o szczegóły to zajrzałem w fiszki z częściami yamaha.
Jest tak:
rok: 1991
Nazwa: POMPA OLEJOWA
Numer cześci: 3AJ133000100
Dostępność: NIE
Cena: 901.65 PLN
rok 1990:
Nazwa: OIL PUMP SET (3AJ)
Numer cześci: 999990212000
Cena: 540.61 PLN
rok 1984:
rok 1987:
Wynika z tego, że napis 3AJ nie jest umieszczany na pompie z tego modelu:::))) dziwne ale tak jest.
Ja tak mam w 34L.
- czadi
- Lubiący błoto
- Motocykl: XT 600 2KF
Pompa oleju 3AJ jest wydajniejsza ponieważ sekcja, która tłoczy olej do głowicy i na wał ma szerokość 10mm a w starszych odpowiednio 1VJ 8mm a w początkowych egzemplarzach 6mm o ile mnie pamięć nie myli natomiast sekcja, która pompuje olej do zbiornika jest taka sama we wszystkich modelach.
Czyli co.Dzięki takiej budowie pompa daje większe ciśnienie.Ciekawe,czemu Japończycy tak zmodyfikowali pompę.Pewnie było to spowodowane mniejszą żywotnością głowicy,w sensie przytarcia wałków rozrządu,w przypadku starszej pompy..W sumie,to model 3AJ,ma bardziej zabudowany silnik,niż np. 34L,43F,2KF,więc pompa musi być bardziej wydajna.Lepsze smarowanie,a przez to lepsze chłodzenie.Stąd pewnie ta modyfikacja.Tak to rozumuję.czadi pisze:Pompa oleju 3AJ jest wydajniejsza ponieważ sekcja, która tłoczy olej do głowicy i na wał ma szerokość 10mm a w starszych odpowiednio 1VJ 8mm a w początkowych egzemplarzach 6mm o ile mnie pamięć nie myli natomiast sekcja, która pompuje olej do zbiornika jest taka sama we wszystkich modelach.
Mallory.
Kompletnie nie jarzę,tych danych i nazw które zapodałeś
1) Jak jest różnica w Oil POMP SET a OIL POMP KIT.Na bank musi to mieć jakieś znaczenie.Inaczej byłoby to opisane tylko jako OIL POMP???

2) W nawiasach podałeś oznaczenie 3AJ,dla każdej z pomp.Tego też nie rozumiem.
Oznaczenie 3AJ dla pompy z 1984???.W tym roku nie był jeszcze produkowany model 3AJ.Całkiem się pogubiłem

3) Niezły przedział cenowy dla poszczególnych pomp.A najśmieszniejsze ,że akurat tej najdroższej brak.Czyli ta najdroższa jest lepsza pod jakimś względem od tych pozostałych tańszych??

mallory pisze:
Ja tak mam w 34L.
Mallory.
Przykład.Teoretycznie mam model 34L.Moja oryginalna pompa oleju padła.Kupuję nowszą wydajniejszą pompę od modelu 3AJ.Pompę montuję w silniku,ale koło zębate zamieniam.Tzn.Oryginalne koło zębate od 34L przekładam do pompy od 3AJ.
Tak??.O to w tym chodzi??.
nazwy części biorę z fiszek yamahy:
https://czesci-do-motocykli.pl/wyszukiw ... Motorcycle
nazwy części biorę z fiszek yamahy:fryzjer pisze: Mallory.
Kompletnie nie jarzę,tych danych i nazw które zapodałeś
1) Jak jest różnica w Oil POMP SET a OIL POMP KIT.Na bank musi to mieć jakieś znaczenie.Inaczej byłoby to opisane tylko jako OIL POMP???![]()
Jak ja dobierałem części w ASO do swojego silnika to też pewności tam nie mili dopóki część nie przyszła z magazynu i nie porównaliśmy/sprawdziliśmy.
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Fryzjer wydaje mi się ze modyfikacje wydajności pompy doszły wraz z modyfikacjami smarowania skrzynki biegów .Dołożyli na zewn. powierzchnie natrysk na kóla zębate wałka atakującego a na zewnątrz przybył stalowy przewód doprowadzający oliwęfryzjer pisze:Czyli co.Dzięki takiej budowie pompa daje większe ciśnienie.Ciekawe,czemu Japończycy tak zmodyfikowali pompę.Pewnie było to spowodowane mniejszą żywotnością głowicy,w sensie przytarcia wałków rozrządu,w przypadku starszej pompy..W sumie,to model 3AJ,ma bardziej zabudowany silnik,niż np. 34L,43F,2KF,więc pompa musi być bardziej wydajna.Lepsze smarowanie,a przez to lepsze chłodzenie.Stąd pewnie ta modyfikacja.Tak to rozumuję........czadi pisze:Pompa oleju 3AJ jest wydajniejsza ponieważ sekcja, która tłoczy olej do głowicy i na wał ma szerokość 10mm a w starszych odpowiednio 1VJ 8mm a w początkowych egzemplarzach 6mm o ile mnie pamięć nie myli natomiast sekcja, która pompuje olej do zbiornika jest taka sama we wszystkich modelach.

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Dzięki Gacek za info.To po to jest ten stalowy przewód.
Nowszego silnika od XT z tym przewodem w realu nie widziałem.Jedynie na fotografiach w sieci.Kombinowałem,że to dodatkowe smarowanie głowicy,bo tak to wygląda na zdjęciach.A to niespodzianka
Nowszego silnika od XT z tym przewodem w realu nie widziałem.Jedynie na fotografiach w sieci.Kombinowałem,że to dodatkowe smarowanie głowicy,bo tak to wygląda na zdjęciach.A to niespodzianka