Kompletny remont silnika xt 600
-
- Czyścioch
- Motocykl: Yamaha xt 600
Kompletny remont silnika xt 600
Witam miesiąc temu kupiłem yamahe xt 600 z zawartym silnikiem i powoli go remontuje kupiłem nowy tlok tkrj zrobiłem szlifierka cylinder nowe łożyska koyo i teraz jeszcze chciałem wymienić korbe i teraz moje pytanie jaka korba była by dobra i jakie uszczelki kupić na cały silnik i gdzie? Proszę o ewentualne wskazówki co do remontu co powinienem odrazu zrobić. Dzięki i pozdrawiam
Re: Kompletny remont silnika xt 600
Zależy jaka korba - ja musiałam w 34L (55W/43F) kupić oryginał ze względu na średnicę dołu korby. Ale w nowszych modelach jest wybór -od 1VJ (2KF) jest wybór. U ArturaS w http://yamaha-xt600.riderparts.pl/kateg ... t600-tt600 są TKRJ i PROX. Niektóre oponie mówią z tego co pamiętam gdy sam robiłem, że korba PROX jest OK oraz tłok TKRJ jest OK.
Zadzwoń do Artura - doradzi - wiedzę ma ogromną w sprawach XT.
Zadzwoń do Artura - doradzi - wiedzę ma ogromną w sprawach XT.
-
- Czyścioch
A co do uszczelek to może masz jakąś wiedzę jakie najlepsze i co dodatkowo powinienem jeszcze wymienić?
-
- Czyścioch
A silnik mam nowszy wersja z rozrusznikiem ale jaki to model to nie wiem gdzie to jest napisane
Seba pisze:A silnik mam nowszy wersja z rozrusznikiem ale jaki to model to nie wiem gdzie to jest napisane
Pierwsze cyfry/symbole,, numeru silnika wskażą Ci od jakiego modelu XT,masz silnik.No chyba,że numer jest zeszlifowany szlifierką

Dodatkowo poszukaj oznaczenia na cylindrze,oraz oznaczenia na głowicy.Dawaj na forum,to zaraz rozszyfrujemy

Ja np.w XT600 2KF z 1989r,fabrycznie mam silnik o numerze zaczynającym się symbolami 2KF.Numer taki sam jak numer ramy.
Na cylindrze mam oznaczenie 3AJ,a głowicy oznaczenie 2KF.
Oznaczeń szukaj z lewej strony silnika.
Piszesz,że masz nowszy silnik bo z rozrusznikiem.to nie jest żaden wykładnik.starsze modele,też były wyposażone w rozrusznik..
Taki wykładnikiem nowszego silnika,będzie na pewno dodatkowy przewód olejowy wychodzący z głowicy.No chyba,że się mylę,to koledzy mnie poprawią

-
- Czyścioch
Nr silnika mam J302E a glowica 2 kf i cylinder 3AJ
-
- Czyścioch
A co do przewodu to nie wiem mam ramę inna bo z 3tb napewno a glowica była zajechana i nowa będę miał w następnym tygodniu więc nie wiem czy będzie tam dodatkowy przewód olejowy
-
- Czyścioch
Gość od którego kupiłem motor mówił że to wersja z 2001 roku tylko rama jest z 1992 z modelu 3 tb
-
- Lubiący błoto
Polecam Artura S przy zakupie części jak i przy poradach dotyczących składania silnika
Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka
-
- Czyścioch
A czy wie ktoś może z forum jaki mam model silnika?