rozmiar tłoka

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
mazi
Administrator

Re: rozmiar tłoka

Post autor: mazi »

pisior.18 pisze:AAAA TAK pozatym tlok z wossnera jest sporo lrzejszy i jest telflonowany co za tym idze szybciej wkreca sie na obroty a wytrzymaloscia bije kazdy tlok
Co do tej wytrzymałości to moim zdaniem jest porównywalna z oryginałem.

PS.
pisior.18 - już raz upominałem Ciebie, żebyś pisał po POLSKU !

Zlituj się człowieku i zacznij korzystać z autokorekty jeżeli sam masz problemy z błędami.

To samo tyczy się innych osób.
Jak tak dalej będzie porozdaję kilkudniowe bany.
---
Pozdrawiam
mazi
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

pisior.18 pisze:AAAA TAK pozatym tlok z wossnera jest sporo lrzejszy i jest telflonowany co za tym idze szybciej wkreca sie na obroty a wytrzymaloscia bije kazdy tlok
- myślę ze należy na te stwierdzenia spojrzeć z lekkim ;) przymrużeniem oka dla mnie bardziej odczuwalnym efektem była zmiana końcówki wydechu i zestrojenie gaźnika niż zmiana tłoka na wossnera .Pewnie ma swoje plusy ale chyba nie jest to aż tak bardzo odczuwalne (przynajmniej dla mnie ).Nawet najlepszy tłok nie pomoże jak w silniku nie bedzie regularnie zmieniana oliwa , czyszczony filtr i kontrolowana temperatura pracy.A takie są efekty tego ostatniego

http://img227.imageshack.us/img227/8213/20110104241.jpg
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
lisek666
Po kostki w błocie
Motocykl: trx400ex sportrax

Post autor: lisek666 »

Mr Gacek najprawdopodobniej ja tak załatwiłem swoją tulej,tzn przez przegrzanie oleju być może poprzedni właściciel tak mógł zrobić bo na świeży ślad nie wyglądało to,tłok był przytarty no i co tulej do tego też była przytarta więc pozostał tylko szlif,a myślę że jaki jest sens zakładać nowy tłok jak tulej jest porysowana lub przytarta,nie zdziwił bym się jak porysowana tulej zaraz odnowa wyrzeźbi tłoka a być może zrobi to samo co i z tym czyli przytrze go, więc lepiej dołożyć stówkę więcej i zrobić to konkretnie,bo jak założysz nowy tłok na przytartą tulej to długo nie pojeździsz i szkoda twoich pieniędzy na uszczelki itp. więc przemyśl sprawę.

Pozdrawiam
tt600,trx400.KOMAR pędziwiatr;)
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator
Motocykl: LC4

Post autor: terenowiecc »

Tomiacho pisze:Tak ja pytałem. Cena za tłok oryginalny yamahy 800zł + ok 100zł za jeden pierścień + jeszcze sworznie i zabezpieczenia
Cena z kosmosu, nie wiem gdzie pytałeś. W serwisie Yamahy w Zielonej Górze ceny tak się mają:

MOTOSOUND pisze:
Ceny brutto za 1szt./kpl.
Części nowe oryginalne Yamaha

456 zł – tłok
143 zł – komplet pierścieni
112 zł – sworzeń
5 zł – zabezpieczenie sworznia 1 szt.
Co nie zmienia faktu, że cena za komplet wychodzi i tak chora.

Pozdrawiam
Mateusz
pisior.18
Po kostki w błocie

Post autor: pisior.18 »

co do błędów pilnuje sie ale teraz byłem za granicą i pisałem na telefonie. wiec było ciężko jak pisze na kompie teraz się pilnuje
Awatar użytkownika
Tomiacho
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600 43f

Post autor: Tomiacho »

Wiem że chora ale pytałeś ile oryginały to napisałem tyle co sam wiem. Rok temu pytałem w salonie yamahy w pile. Ceny tak jakoś były koło 800zł za tłok. Ja uważam że lepiej kupić wossner. Choć i tak za dobry jak na stary motor do jazdy po lasach. Jeżeli miałbym wyciskać setne koni poprzez zmianę tłoka na kuty to zmieniłbym maszynę. Tłok to tłok i tak sie zajedzie jak przyjdzie czas. A za jeden wossner mam dwa gorsze tłoki. Raz miałem Vertexa i żałuje że wydałem tyle kasy...
Cold and Ugly

Ręce w błocie, chuj w tawocie to crossowiec przy robocie
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator
Motocykl: LC4

Post autor: terenowiecc »

Ceny zaporowe, czy to ASO czy Wossner. Jedynie TKRJ jest do przełknięcia, jak ma się on jakościowo do droższych tłoków nie wiem...
vito72
Czyścioch

Post autor: vito72 »

Niech ktoś mi powie czym się różnią te dwa tłoki poniżej , który z nich powinien być w xt 600z 1vj 87 r. facet który chce mi sprzedać mówi że ten pierwszy{ nr. 1} będzie do tego modelu pasował , a ja widze że stary tłok wygląda jak ten drugi{nr. 2}, teraz już sam niewiem czy to jest bez różnicy czy ma jakiś wpływ na prace moto. poprostu dolna część tłoka różni się od drugiego. Druga sprawa to czy luz na korbie w miejscu sworznia można zregenerować czy też trzeba wymienić korbe.

tłok pierwszy { nr.1}
http://moto.allegro.pl/tlok-t-k-r-j-jap ... 03461.html
tłok drugi {nr.2}
http://moto.allegro.pl/tlok-yamaha-xt-6 ... 94930.html
kyrtap87
Lubiący błoto
Motocykl: Jiaji HT 50 QT

Post autor: kyrtap87 »

ten tłok od //olek motocykle//za 289zl jest taki sam ,jak ten od //phu krzys // za315 u nich jest droższy ,bo chcą więcej zarobić, mi przez tele powiedział ze za 280 sprzeda .aha phu krzys kupuje od olek motocykle bo sam widziałem paczkę u nich od nich ale zakręciłem
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

kyrtap87 pisze:ten tłok od //olek motocykle//za 289zl jest taki sam ,jak ten od //phu krzys // za315 u nich jest droższy ,bo chcą więcej zarobić, mi przez tele powiedział ze za 280 sprzeda .aha phu krzys kupuje od olek motocykle bo sam widziałem paczkę u nich od nich ale zakręciłem
- to napewno nie ten sam tłok różni się budową jak uważniej spojrzysz .Olek Motocykle w swoim czasie miał sporo produktów wossner w atrakcyjnych cenach + zakupów u niego jest taki ze jak płacisz gotówką na miejscu można spory upust dostać - co nie oznacza ze niektóre podzespoły i tak taniej kupisz na necie od innych sprzedawców.
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
ODPOWIEDZ