Yamaha XT 600 E rok 2002 problem z rozrusznikiem

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
Trampek
Po kostki w błocie

Re: Yamaha XT 600 E rok 2002 problem z rozrusznikiem

Post autor: Trampek »

yadam pisze:a to ze przekaźnik "cyka" to dobrze każdy przekaźnik "cyka" jak dostaje impuls
Przekaźnik cyka ale nie zawsze musi działać, bo może mieć już wypalone styki i cykanie będzie a prund nie będzie płynął
loko pisze:przekaźnik ma 2 punkty „+” „-„ zasilające cewkę przekaźnika jak dasz na nią napięcie to przekaźnik przesunie styki robocze … styki masz NO normalnie otwarte czyli jak nie płynie prąd przez cewkę jest rozwarty.. i NZ jak nie płynie to styk zwarty..

A tu na przykładzie podłączenia lampy (made by Loko) wzrokowo możesz zobaczyć jak działa przekaźnik.

Obrazek
Kiedyś 2KF, długo nic, potem 4GV, 5CH a tera znów nic
Ad@mus
Czyścioch
Motocykl: Yamaha XT 600E DJO2

Post autor: Ad@mus »

Witam ponownie, zamówiłem przekaźnik od Yamahy R6 wygląda identycznie i jutro ma przyjść kurierem, ale sprawdzę go w sobotę jak po pojadę na rancho, dzisiaj był u mnie kumpel , który jeździ na Hondzie Black Window czy jakoś tak i po zimowej przerwie ma podobny problem tylko jemu akurat cyka przekaźnik i rozrusznik raz na jakiś czas lekko załapie, aku sprawdzał po naładowaniu i jest ok, najśmieszniejsze jest to, że przywiózł mi do pracy dzisiaj swój zapasowy na podmianę, ale nie zdążyłem go zamontować, i jak pojechał do domu i chciał odpalić maszyną to była klapa, w weekend będę coś więcej wiedział i na pewno się z Wami tym podzielę.
Ad@mus
Czyścioch
Motocykl: Yamaha XT 600E DJO2

Post autor: Ad@mus »

Witam, problem z moto rozwiązany, wymieniłem przekaźnik i moto odpaliło, śmiga jak marzenie, przekaźnik pasuje od Yamahy R1 i R6. Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Awatar użytkownika
yadam
Po kostki w błocie

Post autor: yadam »

a tak przy okazji jak rozbierales rozrusznik to duzo tam roboty?
zauwazylem u siebie ze jak moto zapali to slychac jeszcze chwile moze z 1,5 sekundy jak sie rozrusznik konczy krecic.
nie wiem czy tak bylo zawsze i czy to normalne?
...wiec mysle czy tam nie zajrzec i moze cos wyczyscic czy nasmarowac?
ODPOWIEDZ