Yamaha XT 600 E rok 2002 problem z rozrusznikiem

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Ad@mus
Czyścioch
Motocykl: Yamaha XT 600E DJO2

Yamaha XT 600 E rok 2002 problem z rozrusznikiem

Post autor: Ad@mus »

Witam lutym kupiłem wymarzone moto Yamahe xt 600 z roku 2002, po zakupie przejechałem się kilka km. i wszystko było OK, ale dzisiaj chciałem się przejechać i moto kręcił rozrusznikiem na ssaniu i nic, akumulator w końcu padł ale go podładowałem troszkę i zapalił na 2-3 sekundy i zgasł i od tego momentu rozrusznik nie kręci w ogóle, podpiołem przewody z samochodu i też nic tylko w momencie wciśnięcia startera przygasają lampki i w rozruszniku słychać jakieś ciche pstryknięcie i nic się nie dzieje, proszę o jakieś podpowiedzi bo to moje pierwsze porządne moto i troszkę jestem rozczarowany. Mam do Was jeszcze jedno pytanie a mianowicie jak powinno odpalać się moto po dłuższym postoju, czy ssanie ma być na maxa bo tutaj nie ma nawet jak przelać gaźnika, prosze o podpowiedzi bo jestem swieży w tym temacie. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
yadam
Po kostki w błocie

Re: Yamaha XT 600 E rok 2002 problem z rozrusznikiem

Post autor: yadam »

sprawdz czy masz paliwo bo to wrecz nie prawdobodobne ze ten motor ci nie zapalil.mam taki z roku 2000 i nigdy nie ma problemu.
jesli zostawiam go na dluzej to wypalam paliwo z gaznika.
...no i trzeba miec dobre aku bo kopki brak. aku do motocykla nie jest drogie wiec warto zmianiac co trzy sezony.
przy zapalaniu zimnego zawsze ssanie na max.
p.s.
jak w momencie nasiskania startera przygasaja lampki to znaczy ze siada napiecie a wtedy napewno rozrusznik ci nie pokreci.
Ad@mus
Czyścioch

Dzięki Yadam paliwo jest bo wczoraj dolałem 5l, dzisiaj pogrzebałem troszkę rozrusznik po podłączeniu na krótko kręci nawet szybciej i moto odpaliło potem zwarłem kable prądowe przy przekaźniku i rozrusznik normalnie zaczął kręcić więc to pewnie przyczyna tkwi w tym przekaźniku, tylko za cholerę nie mogę go znaleźć na necie bo wszystkie jakie znalazłem są do xt ale do roku 98 szukanie go utrudnia to że symbol na nim jest nieczytelny, więc mam prośbę, podpowiedzcie mi bo może on pasuje od jakiegoś innego modelu, proszę o linki do stron, Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 mar 2011, 16:01 przez Ad@mus, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

yadam pisze:sprawdz czy masz paliwo
To czy ma paliwo czy nie nie zmieni tego, że rozrusznik nie kręci :mrgreen: Sprawdź przekaźnik rozrusznika. W XT jest gdzieś pod siedzeniem. Sprawdzisz go poprzez wsadzenie np. śrubokręta między śruby od "+" i "-".

Edit: Spóźniłem się ;)
A przekaźnik wygląda mniej więcej tak http://allegro.pl/stycznik-przekaznik-r ... 50871.html
Idź za kablem z rozrusznika, a go znajdziesz :mrgreen:
Obrazek
Ad@mus
Czyścioch

Dzięki za odpowiedź mój wygląda tak
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Jest KTM 690 Duke & 1290

Ooo, nawet z bezpiecznikami :) Nie wiedziałem, że w XT takie są :mrgreen: Może bezpiecznik zjarało, sprawdzałeś? Pewnie za długo kręciłeś rozruchajką i dlatego się zjarało ;)
Są takie na alledrogo jakbyś potrzebował http://allegro.pl/przekaznik-rozrusznik ... 22152.html tylko byś musiał zapytać czy wtyczka taka sama.
Obrazek
Ad@mus
Czyścioch

Bezpiecznik jest ok, jeden w tym przekaźniku jest zapasowy Dzięki Pawlo zadałem pytanie sprzedającemu czy pasuje do mojego moto, zobaczymy tylko ta cena ehhh jak kupowałem moto to wszyscy mówili że XT 600 to taki VW Passat wśród moto, pełno cześci wszyscy go mają, ale może nie ma się co załamywać kumpel w sklepie co prawda z częściami sam. ma mi się popytać w hurtowniach, może coś znajdzie.
Awatar użytkownika
lisek666
Po kostki w błocie
Motocykl: trx400ex sportrax

Post autor: lisek666 »

proponuje nowy użytkowniku odwiedzić PRZYWITALNIE.
tt600,trx400.KOMAR pędziwiatr;)
Ad@mus
Czyścioch

Dziękuję "stary" użytkowniku Lisek666 za pomoc, naprawdę bardzo mi się przydała, na pewno za chwilę zajrzę do przywitalni, jeśli ktoś jeszcze czuje się urażony, że mnie tam jeszcze nie było to przepraszam, ale jeśli możecie mi pomóc bez "przywitalni" jak sobie życzy poprzednik postu to byłbym wdzięczny.
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Jest KTM 690 Duke & 1290

Gdyby ten przekaźnik miał mniej pinów to spokojnie można by podpasować od jakiegoś chinola, byle by wytrzymał 20 A, tak jak ten co masz. A w tym przypadku to nie wiem na co te 4 piny :roll: Zagadaj jeszcze do tego typa http://allegro.pl/oryginalny-przekaznik ... 08314.html może uda ci się coś taniej wyłapać ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ