Pluje olejem
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: TTR
Re: Pluje olejem
Ktoś już majstrował przy tej śrubie i tym gwincie
Poprzednik wstawił śrubę, która zatkała malutki kanalik olejowy( ten co idzie pod filtrem oleju i wichodzi tam gdzie jest śruba wkręcona)
Po ciul w ogóle jest ten kanał? Olej pewnie innymi ścieżkami też tam dociera czy nie?
Poprzednik wstawił śrubę, która zatkała malutki kanalik olejowy( ten co idzie pod filtrem oleju i wichodzi tam gdzie jest śruba wkręcona)
Po ciul w ogóle jest ten kanał? Olej pewnie innymi ścieżkami też tam dociera czy nie?
- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
Śpieszę z wytłumaczeniem
Otwór tej śruby jest przelotowy w związku z jego przeznaczeniem. Sam kanał służy do spuszczania oleju z komory filtra podczas wymiany. Kolejność wg serwisówki to odkręcenie odpowietrznika i wykręcenie dolnej śruby dekielka filtra, tak by zawartość filtra spłynęła do silnika, a dopiero później wykręcenie pozostałych śrub. Dzięki temu po ściągnięciu dekielka olej nie płynie nam po deklu i nie robi plamy pod moto
Dlatego majstrowanie z innymi śrubami niż ori to ryzykowna rzeźba, bo później olej może spływać z filtra po postoju, ewentualnie jakieś spadki ciśnienia oleju lub zapocenia spod dekielka. Dlatego Helicoil itp. w tym miejscu robi robotę, bo śruba zostaje ori i o nic się nie trzeba martwić. U siebie też musiałem wkręcić sprężynkę, bo osobiście zerwałem gwint
No, ale jak mówisz, że ktoś już tam rzeźbił to lipa.

-
- Lubiący błoto
- Motocykl: TTR
No było robione, kawałki poxipolu, silikonu itp były- ogólnie cały silnik w tym był- pewnie gdzieś sie jeszcze znajdzie.
No to w takim razie jak będzie ten otwór zaślepiony to nic sie nie stanie, prócz ew. pocenia z śruby.
Dzięki za pomoc:)
Wiszę flaszkę za pomoc;
No to w takim razie jak będzie ten otwór zaślepiony to nic sie nie stanie, prócz ew. pocenia z śruby.
Dzięki za pomoc:)
Wiszę flaszkę za pomoc;

- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
- Kontakt:
Dobrze wiedzieć, zawsze mijałem ten dział w serwisówcePawlo pisze:Sam kanał służy do spuszczania oleju z komory filtra podczas wymiany. Kolejność wg serwisówki to odkręcenie odpowietrznika i wykręcenie dolnej śruby dekielka filtra, tak by zawartość filtra spłynęła do silnika, a dopiero później wykręcenie pozostałych śrub. Dzięki temu po ściągnięciu dekielka olej nie płynie nam po deklu i nie robi plamy pod moto![]()

-
- Po ośki w błocie
a ja kładłem na prawym boku