Pluje olejem

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w TT
grubciuwielki
Lubiący błoto
Motocykl: TTR

Pluje olejem

Post autor: grubciuwielki »

Witam.

Mam problem ponieważ po dłuższej jeździe silnik jest oblepiony olejem
Mam dwie opcje skąd cieknie
1. Uszczelka pod głowicą
2. Zaznaczone czerwonym kołeczkiem na obrazku.

Czy z tego miejsca może coś ciec? Ostatnio filtr oleju wymieniłem i od tamtej pory właśie to sie dzieje:(
Obrazek

Będę wdzieczny za pomoc :)
art20
Lubiący błoto

Re: Pluje olejem

Post autor: art20 »

Wiesz,moze spróbuj bardzo delikatnie,z wyczuciem dokręcic wszystkie śruby od dekla,bo śruby od pokrywy filtra tez trzymaja caly dekiel. Troche wygląda jakby uszczelka przestała trzymać.
Miejmy nadzieje że to nie spod cylindra.:)
rafalski
Lubiący błoto
Motocykl: tt600r

Post autor: rafalski »

Pierwsze primo porada kolegi powyżej nie za bardzo pomocna a wręcz przeciwnie odnośnie "delikatnego dokręcania" nie nie i jeszcze raz nie. śruby które odkręcasz dosyć często od filtra oleju, tyle samo razy dokręcasz i nigdy nie dokręcaj ich na oko tylko kluczyk sobie kup odpowiedni "dynamometryczny" i nim dokręcaj bo w innym wypadku poukręcasz gwinty i wtedy dopiero się zaczyna zabawa z wyciekiem oleju. :panika:
art20
Lubiący błoto

Post autor: art20 »

No o to mi chodzilo.Sorki za niejasność
Rico
Czyścioch
Motocykl: TT 600 E Belgarda

Post autor: Rico »

Mam podobnie. W moim przypadku przyczyną jest zerwany gwint w dolnej śrubce dekla filtra oleju. Ponieważ znajduje się ona już za oringiem uszczelniającym dekiel, wali z niej olejem. Próbowałem już uszczelniać na silikon ale pomaga tylko na chwile i po ostrzejszej jeździe prawy but i tak mam ufajdany olejem. Może ktoś już to przerabiał i podpowie jakieś rozwiązanie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Rico pisze:Mam podobnie. W moim przypadku przyczyną jest zerwany gwint w dolnej śrubce dekla filtra oleju. Ponieważ znajduje się ona już za oringiem uszczelniającym dekiel, wali z niej olejem. Próbowałem już uszczelniać na silikon ale pomaga tylko na chwile i po ostrzejszej jeździe prawy but i tak mam ufajdany olejem. Może ktoś już to przerabiał i podpowie jakieś rozwiązanie.
Pozdrawiam
No to zerwałeś najgorszą śrubę w prawym deklu, bo to jest śruba do spuszczania oleju z filtra. Najlepsza opcja to ściągnięcie dekla i zapodanie sprężynki (Helicoil), ewentualnie dorobienie śruby :arrow: viewtopic.php?f=2&t=129
Właśnie dlatego zakup małego klucza dynamometrycznego jest bardzo opłacalny :geek:
Obrazek
grubciuwielki
Lubiący błoto

Chodzi, że uszczelka kartera mogła paść? No w niedziele do tego usiądę i na spokojnie to zrobię, bo w tygodniu trochę problem z czasem :(

Już się nawet zorientowałem n temat uszczelki pod cylindrem 500zł razem z wymianą nie brzmi dla mnie za ciekawie:(
rafalski
Lubiący błoto
Motocykl: tt600r

Post autor: rafalski »

jeżeli cieknie w miejscu gdzie zaznaczyłeś to może być też tak że zerwane są gwinty obu śrub górnych filtra oleju i też bedzie walić olejem.nie martw się częsta przypadłość. helicoil załatwi sprawę, to samo tyczy się dolnej tylko tam trzeba uważać na kanał olejowy bo jest pomiędzy filtrem a tą śrubą. też helicoil zapodać ale tak żeby tego kanału nie zatkać.proste jak budowa cepa tylko trochę chęci :confetti:
grubciuwielki
Lubiący błoto

dzisiaj z kuzynkiem szukaliśmy miejsca gdzie może Olej uciekać i to jednak raczej uszczelka, jutro będę dzwonił do znajomego machaniora od moto i zawiozę, niech jeszcze On spojrzy i jak to uszczelka to będzie wymiana u niego:(
grubciuwielki
Lubiący błoto

siemanko

padła mi dolna śruba od dekla z filtrem

co polecacie zrobić, oprocz helicoil:)
ODPOWIEDZ