XT600 43F YDIS, ogromne spalanie
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: buggy XT600
Re: XT600 43F YDIS, ogromne spalanie
To to wykrakałem... Przy dzisiejszej jeździe na 3 biegu przy dość sporych obrotach nagle silnik momentalnie stanął. wychodzę sprawdzam- spadł łańcuch, myślę może nic takiego się nie stało. Założyłem, silnik odpalił ładnie, ruszyłem 1, 2, 3, 4 wchodzą ok. Zjechałem do domu, patrze wszystko o rzygane olejem. Ostygł silnik, zdjąłem osłonę łańcucha i łańcuch, patrzę a tam spora dziura w karterze... łańcuch musiał się zaklinować i takie są tego efekty. Można coś z tym zrobić? Próbować spawać?
-
- Po ośki w błocie
Poka zdjęcie jakies to cos zaradzimy
-
- Lubiący błoto
-
- Po ośki w błocie
- Motocykl: TT600R 5CH
Co to byl za łańcuch? Jakiś maszynowy?
-
- Lubiący błoto
Nie, normalny motocyklowy 520. Łańcuch nie pękł tylko spadł z zębatki tylnej i zakleszczyło go z przodu. Dam to pospawać, mam nadzieję, że obędzie się bez rozbierania silnika.
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Jeżeli nie sprawiało by ci to problemu to po całej akcji pochwal się z jakim efektem to ogarnąłeś.
Jestem ciekawy efektów bo kiedyś próbowaliśmy u kumpla spawać pęknięcia w karterach młodszej yamahy i koszmarnie to szło ze względu na duża zawartość magnezu w stopie oraz spore przesycenie stopu oliwą
.
Jestem ciekawy efektów bo kiedyś próbowaliśmy u kumpla spawać pęknięcia w karterach młodszej yamahy i koszmarnie to szło ze względu na duża zawartość magnezu w stopie oraz spore przesycenie stopu oliwą

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
-
- Po ośki w błocie
- Motocykl: TT600R 5CH
Dekle robili z magnezu juz w latach 70, kartery raczej sa bez dodatku.
Ale jak juz wczesniej pisali alu jest portowate i w polaczeniu z olejem wymaga to porządnego odtluszcenia.
A pozniej nagrzania przed spawaniem. Ale ci ktorzy spawają silniki lepiej to wiedza.
Wiec moze sie okazac, ze bez rozbierania nic nie zdzialasz. A jak juz rozbierzesz to kartery sa po 300zl.
Ale jak juz wczesniej pisali alu jest portowate i w polaczeniu z olejem wymaga to porządnego odtluszcenia.
A pozniej nagrzania przed spawaniem. Ale ci ktorzy spawają silniki lepiej to wiedza.
Wiec moze sie okazac, ze bez rozbierania nic nie zdzialasz. A jak juz rozbierzesz to kartery sa po 300zl.
- mlody
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT600K 3TB '91
Kiedyś kuzynowi w dt125 łańcuch zrobił podobne szkody. Tyle, że tam karter pękł tak, że odłamała się część gdzie znajduje się uszczelniacz dźwigni zmiany biegów.
Znajomy spawacz pospawał, poprawił rozwiertakiem otwór i do sprzedaży nic się z tym nie działo. Oleju też tamtędy nie uciekało.
Także myślę, że dobry spawacz poradzi sobie z takim pęknięciem.
Znajomy spawacz pospawał, poprawił rozwiertakiem otwór i do sprzedaży nic się z tym nie działo. Oleju też tamtędy nie uciekało.
Także myślę, że dobry spawacz poradzi sobie z takim pęknięciem.
-
- Lubiący błoto
Udałem się dzisiaj do znajomego fachowca. Odbudował kartery od ręki. Efekt według mnie super, nawet półokrągłą ściankę, osłonę zębatki zrobił nową, sporo grubszą. Całość na koniec zabezpieczył specyfikiem chester-molecular metal super.

PS: Jak pozbyć się tego syfu i opiłków z silnika. Czym najlepiej go przepłukać, zwykła benzyna się nada?

PS: Jak pozbyć się tego syfu i opiłków z silnika. Czym najlepiej go przepłukać, zwykła benzyna się nada?