XT600 43F YDIS, ogromne spalanie

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
lobudek
Lubiący błoto
Motocykl: buggy XT600

XT600 43F YDIS, ogromne spalanie

Post autor: lobudek »

Witam. Może nie do końca mój problem dotyczy całego motocykla, jednak silnik mam właśnie od XT600. Jakiś czas temu zacząłem budowę buggy ze stajni EDGE. Mianowicie buduję model Sidewinder PLUS, do napędu wykorzystałem silnik od Yamahy Xt600 43f. Oczywiście kupiłem cały motocykl na chodzie i trochę pośmigałem zanim go rozebrałem i to zaczynają się problemy. Motocykl strasznie dużo palił i to bez znaczenia czy pyrkał sobie na wolnych czy trochę ostrzej jeździłem. Spalanie przekraczało 20l/100km przy normalnej jeździe... A silnik działał normalnie, wkręcał się nie strzelał itp. W końcu się wkurzyłem i wyjąłem silnik z ramy, pierwsze co zauważyłem to rozwalony króciec gaźnika. Zamówiłem nowy komplet i wymieniłem. Dzisiaj było pierwsze odpalenie i się przeraziłem. Wlałem z 150ml benzyny do butelki i podłączyłem wężykiem pod gaźnik. Moto odpalił od 2 kopa ( be ssania ) a w butelce normalnie utworzył się mały wir a paliwa ubywało w oczach. Po ok. 20s pracy na WOLNYCH OBROTACH silnik wyssał całe paliwo i zgasł... Nie mam pojęcia w czym problem. Dodam, że gaźnik to 2-przepustnicowy YDIS. Proszę o pomoc bo coś ewidentnie jest nie tak.
Obrazek
Link do galerii:
https://picasaweb.google.com/1090245729 ... Sa7vvXkAE#
lobudek
Lubiący błoto

Re: XT600 43F YDIS, ogromne spalanie

Ewentualnie może ktoś wie jakie powinny być średnice dysz, bo wydaje mi się że w tym problem, że ktoś większe pozakładał. Poza tym co może być przyczyną, że sprzęgło nie bierze? Ślizga się i nie przenosi momentu na koła, bardzo ciężko wrzucić bieg nie wysprzęgla itp. Proszę o pomoc.
Krzsiek
Po ośki w błocie
Motocykl: TT600R 5CH

Post autor: Krzsiek »

W dziale wiedza jest link do forumowego chomika, powinny tam być materiały z danymi do tego silnika. Na początek tam poszukaj.
fryzjer

Post autor: fryzjer »

lobudek pisze:Ewentualnie może ktoś wie jakie powinny być średnice dysz, bo wydaje mi się że w tym problem, że ktoś większe pozakładał. Poza tym co może być przyczyną, że sprzęgło nie bierze? Ślizga się i nie przenosi momentu na koła, bardzo ciężko wrzucić bieg nie wysprzęgla itp. Proszę o pomoc.

Może to ci pomoże.Ale jest po niemiecku
http://www.xt600.de/xt_werkstatt/_techn ... _xt600.htm
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Odnośnie sprzęgła za wiele się nie dowiesz bez zrzucenia prawego dekla, ale nawet jak byś już miał wymieniać tarcze sprzęgła to od razu wymień przekładki, oszczędzi ci to roboty na przyszłość.
Obrazek
lobudek
Lubiący błoto

Dzięki za odpowiedzi. Co do sprzęgła to tak będę musiał zrobić. Kwestia gaźnika. Czy taki zestaw naprawczy będzie pasował do mojego gaźnika ( gaźnik YDIS )
http://allegro.pl/ir-zestaw-naprawczy-g ... 31219.html
lobudek
Lubiący błoto

Może ktoś chociaż podpowie jakiej średnicy powinny być dysze i jakie ( gdzie ) kupić.
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

lobudek pisze:Może ktoś chociaż podpowie jakiej średnicy powinny być dysze i jakie ( gdzie ) kupić.
Gwarantuje ci, że takie informacje znajdziesz w manualu. Mogę ci podać dysze dla TT-RE, bo nie chce mi się szukać teraz manuala do XT, ale nie daję głowy, że są takie same jak w XT. Wydaje mi się, że dysze dostaniesz tylko w oryginale, także albo u nas w PL albo partsdepot.cz, ewentualnie trzeba będzie kopać głębiej jak tam nie będą mieli.
Te zestawy naprawcze z allegro można o kant dupy rozbić, nawet zestaw Tourmaxa trzeba rzeźbić, żeby dało się to później wyregulować i jeszcze na tym jeździć. W tym przypadku im więcej części oryginalnych zostanie w gaźniku tym lepiej ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Maro
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha XT600 2KF

Post autor: Maro »

W linku, który podał kolega fryzjer masz wszystkie dane.
Dodatkowo jak znasz model i rocznik wejdź na stronę: http://yamaha-sklep.pl/content/oryginalparts i sprawdź numer dysz oraz ewentualnie cenę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Yamaha XT600 2KF
lobudek
Lubiący błoto

Dysza jest 130, i nie jest rozwiercona. Zrobiłem próbę odłączyłem paliwo od 2 gaźnika podciśnieniowego i spalanie identyczne. Już nie mam pomysłu co może być nie tak z tym gaźnikiem. XT póki zimny to bardzo ładnie pali, jak się rozgrzeje to nie można odpalić. Proszę o radę co mogę jeszcze zrobić/sprawdzić.
ODPOWIEDZ