XT600 43F YDIS, ogromne spalanie

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Krzsiek
Po ośki w błocie
Motocykl: TT600R 5CH

Re: XT600 43F YDIS, ogromne spalanie

Post autor: Krzsiek »

I lux.

Umyj ropą.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Dzieki wielkie za relację ;) - z twojego opisu wnioskuje ze fachman któremu oddałeś cierpiał już kiedyś na "poty "skoro zapobiegawczo zapodał żywiczny preparat :).Swoją drogą mogłeś przed oddaniem do spawania zdemontować el z tworzywa i gumy (oring na walku wysprzeglajacym i simering na wałku zdawczym ).
Jak ci poleciał syf w silnik to jak wyzej ropa chyba najlepsza , dla większej pewności po złożeniu możesz wypłukać silnik jakąś tanią oliwą samochodową odpalając na niej silnik zanim zalejesz dedykowany właściwy olej .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
lobudek
Lubiący błoto
Motocykl: buggy XT600

Post autor: lobudek »

Nic się nie potopiło, całość w miejscach gdzie są uszczelniacze nie nagrzała się nawet w takim stopniu jak nagrzewa się silnik podczas pracy. Spawacz spawał punktowo i z odpowiednimi przerwami - zna się na rzeczy, uwierzcie mi. Póki co czekam na uszczelkę pokrywy i nowy filtr oleju. W międzyczasie wypiaskowałem i pomalowałem ramę ;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Ja absolutnie nie zamierzam podważać kompetencji fachmana ani twoich słów :? ( odpalisz piec zalejesz oliwą ) wszystko wyjdzie w praniu .
Jedynie z poziomu swojego skromnego dzialania tigiem w alu ( jestem amatorem ) to do wykonania porządnego przetopu jednak potrzeba te z 600 stopni :? , alu dosyć dobrze przewodzi ciepło , prąd, wiec tylko z tego poziomu zwróciłem uwagę ze dobrze było by usunąć te elementy - w sumie może lepiej ze nie usuwałeś zawsze możesz wymienić ;) a mniej zabawy z zabezpieczaniem 8-) .
Odnośnie malowanka można spytać jak działasz na spawach po piaskowaniu ? pozostają ci jakieś wżery na przetopach ? usuwasz je wcześniej czy kryjesz ?
אני לא צריך עזרה קומית,
lobudek
Lubiący błoto

Ramę spawałem migomatem, absolutnie żadnych wżerów nie zauważyłem. Po piaskowaniu położyłem podkład i na koniec lakier.
Awatar użytkownika
mlody
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600K 3TB '91

Post autor: mlody »

Nie myślałeś żeby dorobić jakieś ślizgi łańcucha przy zębatce tylnej po bokach?
lobudek
Lubiący błoto

Tak, tam powinny być takie osłony po 2 stronach. Muszę narysować i dać wyciąć na laser, żeby sytuacja się nie powtórzyła.
lobudek
Lubiący błoto

Mam pytanie odnośnie elektryki. W motocyklu jak kupiłem był brak ładowania, światła ledwo świeciły. W buggy muszę zrobić teraz zasilanie pompki paliwa do zbiornika umieszczonego obok. Mam już wszystkie niezbędne graty no i ładowanie musi być, bo aku za długo nie pochodzi. Jakie mogą być przyczyny braku ładowania? Dodam, ze w motocyklu jak kupiłem klemy akumulatora były rozłączone. Podejrzewam regulator napięcia, jak mogę go sprawdzić?
lobudek
Lubiący błoto

Pozostało ogarnąć tą elektrykę jeszcze. Silnik odpala, biegi wchodzą. Była dziś asekuracyjna jazda próbna i wszystko jest OK :D
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

lobudek pisze:Ramę spawałem migomatem, absolutnie żadnych wżerów nie zauważyłem. Po piaskowaniu położyłem podkład i na koniec lakier.
- zupełnie na marginesie tematu zapytam ? czy próbowałeś kiedyś nanieść podkład -taki jak pod cynowanie na swoje mig ....spawy ?
אני לא צריך עזרה קומית,
ODPOWIEDZ