problem z wolnymi obrotami czy przekłamujący obrotomierz ??

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
Lapkos
Czyścioch
Motocykl: Yamaha XT 600 3TB

problem z wolnymi obrotami czy przekłamujący obrotomierz ??

Post autor: Lapkos »

Witam . Kupiłem niedawno uniwersalny obrotomierz do silników benz. 1-8 cyl .
Zamontowałem go wg. instrukcji i moim zdaniem chyba trochę przekłamuje obroty ... nie jestem w stanie tego porównać bo moja xt nigdy nie miała na sobie żadnego obrotomierza, więc nawet na ucho nie jestem w stanie określić prawidłowych wolnych obrotów czyli jak gdzieś wyczytałem 1300 +-100 ...? Dlatego zapodaje link do filmiku na którym widać i słychać o co mi chodzi
http://www.youtube.com/watch?v=2NHloa9En4o ... przy wskazaniu obr. 1500-1700 silnik pracuje nierówno i przygasa (oczywiście silnik już był w miarę rozgrzany przez 5-10 min na wyższych obrotach po podkręceniu śrubki)
Proszę o jakieś porady czy to przekłamywanie obrotomierza czy poprostu gaźnik wymaga jakiejś regulacji ... ??
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: problem z wolnymi obrotami czy przekłamujący obrotomierz

Post autor: Gacek »

Zapytam ? :mrgreen: po co ci taki obrotomierz z którego ciężko cokolwiek miarodajnie odczytać ? :roll: moim zdaniem przekłamuje i to sporo obroty (zawyża wskazania ),ale silnik tez jak dla mnie ciężko zipie :roll: .Generalnie trudno jednoznacznie stwierdzić osłuchując z filmu ale 1100 obr to wymuszone eksploatacyjnie obroty i ten silniczek w zdrowym stanie potrafi chodzić na dużo niższych obrotach .Czy aby nie masz w końcówce przerobionego wylotu ? bo tak jakby zgubił ciśnienie w ukł i ma problem utrzymać niższe obroty poprzez co po prze-gazowaniu gaśnie .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
dzekson
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600E '99 / XL650V '00

Post autor: dzekson »

o matko!!! coś Ty kupił?! obrotomierz, który ma tylko 2 cyfry i to skaczące, że niewiele da się sensownie wyczytać z tego.
Sory za ironiczny ton, ale ile dałeś kasy za ten "przyrząd"? Czy to wyrób garażowy kupiony w allegrogo.pl ?
Ma toto jakiś certyfikat, stoi za tym jakaś poważniejsza firma? Obawiam się, że ktoś to wypuścił na rynek bez kalibracji!
Zdecydowanie zawyża pomiar! Na ucho to będzie coś około 1000 obr/min, a gaśnie być może z powodów, o których pisze Gacek.
Wywal to ustrojstwo z maszyny, taki odczyt tylko Ciebie będzie wnerwiał, nawet jeśli uda się go Tobie wykalibrować,,,
IMHO - do pokazywania obrotów nie nadają się wskaźniki cyfrowe, za dużo się po prostu dzieje w krótkim czasie z obrotami aby odczyt przez oko ludzkie był "przyjemny". Do tego celu w każdym nowoczesnym moto stosuje się wskaźniki analogowe (wskazówkowe), mimo że na kokpicie obok jest jednak cyfrowy prędkościomierz (IMO także na mój gust to przerost formy nad treścią, wolę klasykę - wskazówkę)

Na pewno przejrzenie gaźnika nie zaszkodzi.
Lapkos
Czyścioch

kruca dałem za to grosze 49 zł :P chciałem po prostu mieć jakiś wgląd w obroty przynajmniej te na biegu jałowym xD i zgadzam się z wami że zwykłe wskazówkowe obrotomierze są lepsze ale ciężko je dostać i są droższe ... a co do tego wydechu to raczej wszystko jest spoko... nie zauważyłem podczas jazdy i na postoju przy bardziej odkręconej śrubce biegu jałowego żadnych problemów z gaśnięciem , to gaśnięcie silnika na filmiku było spowodowane tym że zbyt mocno obniżyłem śrubką obroty usiłując dopasować się/sprawdzić do obrotomierza . Czyli początek filmiku gdzie obrotomierz pokazuje ok. 2000 to tak na ucho właściwe obroty ??
hans
Lubiący błoto

Post autor: hans »

dzekson pisze: IMHO - do pokazywania obrotów nie nadają się wskaźniki cyfrowe, za dużo się po prostu dzieje w krótkim czasie z obrotami aby odczyt przez oko ludzkie był "przyjemny". Do tego celu w każdym nowoczesnym moto stosuje się wskaźniki analogowe (wskazówkowe), mimo że na kokpicie obok jest jednak cyfrowy prędkościomierz (IMO także na mój gust to przerost formy nad treścią, wolę klasykę - wskazówkę).
eeeee..... nie zgodze sie z Tobą. Są firmy robiace b. dobre cyfrowe zegary akcsoryjne, np. AceWell czy Kroso, o dokladnym i stabilnym odczycie. Wiem, bo mam i używam.Ale to nie 49pln a 450-600pln
Lapkos pisze:kruca dałem za to grosze 49 zł
to raczej jestes o 49 pln w plecy....
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Też nie mam fabrycznie zamontowanego obrotomierza ale wydaje mi się ze na początku gdzie nie przykręcałeś śrubki jest OK.
Na forum XT 660 dosyć rozsądnie ludzie sobie poradzili z problemem braku obrotomierza .
אני לא צריך עזרה קומית,
Lapkos
Czyścioch

Na forum XT 660 dosyć rozsądnie ludzie sobie poradzili z problemem braku obrotomierza .
Mógłbyś przybliżyć ten temat bo coś nie mogę znaleźć konkretnego tematu ....
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Po prostu sporo ludzi umieściło uniwersalne obrotomierze takie wskazówkowe , wskazówkowo diodowe sporo skreconych filmików z działania i w moim odczuciu dosyć pozytywnie to wyglada.
Na tyle ile się orientuję aby dotrzeć do tematu należy być użytkownikiem forum .
אני לא צריך עזרה קומית,
batagur
Lubiący błoto
Motocykl: YAMAHA XT 600

Post autor: batagur »

Piękna dyskoteka, chyba by mnie szlag trafił z takim obrotomierzem. A gaźnik masz dobrze wyregulowany? Miałem podobną sytuację na nie oryginalnym wydechu (praktycznie pusty tłumik) i bardzo pomogło wykręcenie śrubki od powietrza o 0,5-1 obrotu więcej niż przewiduje serwisówka. Nie prościej byłoby Ci kupić używany orginalny obrotomierz?
ODPOWIEDZ