Dymi jak by hojno przytkładał!
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: Yamaha XT 600
Dymi jak by hojno przytkładał!
Witam!
Mam problem z moją xT(43f), a mianowicie- niesamowicie dymi. Jak dałem się przejechać kumplowi, po dodaniu przez niego gazu znikł w kłębach dymu. O przepalaniu w garażu nie ma mowy;d. Pomyślałem, że bierze gdzieś olej- niestety po ok 5 h jazdy okazało się, że ilość jest identyczna z ilością którą wlałem. Co ciekawe, przedtem, gdy udało mi się uruchomić silnik, po nagrzaniu nie zauważyłem ani grama białego "gazu". Co to może być ?mieszanka? Zapłon?
Mam problem z moją xT(43f), a mianowicie- niesamowicie dymi. Jak dałem się przejechać kumplowi, po dodaniu przez niego gazu znikł w kłębach dymu. O przepalaniu w garażu nie ma mowy;d. Pomyślałem, że bierze gdzieś olej- niestety po ok 5 h jazdy okazało się, że ilość jest identyczna z ilością którą wlałem. Co ciekawe, przedtem, gdy udało mi się uruchomić silnik, po nagrzaniu nie zauważyłem ani grama białego "gazu". Co to może być ?mieszanka? Zapłon?
-
- Po kostki w błocie
Re: Dymi jak by hojno przytkładał!
na zimnym silniku moze troche kopcic.po 5h raczej ci nie wciagnie całego oleju wystarczy kropla i juz kopci. moze uzczelniacze puszczaja????
xt 600 3tb
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: Yamaha XT 600
Przepłukałem gaźnik i teraz na obroty nie chce wchodzić
. Co do tego dymu to na pewno nie pierścienie. Wygląda to tak, jakby spalał więcej oleju od paliwa. Po przepaleniu garażu(oba drzwi otwarte), po ok 5 min pracy nic nie widać a po wyjściu wygląda jakby się paliło;d

- lisek666
- Po kostki w błocie
- Motocykl: trx400ex sportrax
skoro wykluczasz sam pierścienie to przez uszczelniacze może olej dawać,też to przerabiałem miesiąc temu tez mi zaczął kopcic takim samym dymem jak opisałem pierscienie wymieniałem i już poi problemie 

tt600,trx400.KOMAR pędziwiatr;)
- zul
- Po kostki w błocie
Niebieski czy czarny dym ? od tego zacznijmy.
- yadam
- Po kostki w błocie
napisz z ktorego roku moto? jak eksploatowane?
mam ten sam problem po trasie warszawa-dolina biebrzy-warszwa.jazda w tumanch kurzu.
rozebralem silnik....pierscienie.
p.s.
zastanawiam sie czy zrobic szlif?
moze sie ktos wypowiedziec kto robil szlif?
jak wyygladal cylinder i jaki tlok wsadzaliscie i ile na nim przejechaliscie i w jakich warunkach?
p.s.2
w nagrode powiem co mi zajeebalo silnik i jak tego uniknac
mam ten sam problem po trasie warszawa-dolina biebrzy-warszwa.jazda w tumanch kurzu.
rozebralem silnik....pierscienie.
p.s.
zastanawiam sie czy zrobic szlif?
moze sie ktos wypowiedziec kto robil szlif?
jak wyygladal cylinder i jaki tlok wsadzaliscie i ile na nim przejechaliscie i w jakich warunkach?
p.s.2
w nagrode powiem co mi zajeebalo silnik i jak tego uniknac

- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Luknoł bym w air-box czy nie pływa w oleju co do reszty nie ma o czym dyskutować rozkręcisz to się dowiesz co nie gra w twoim sprzęcie . Chyba ze pomyłkowo zalałeś jakieś zmieszczone paliwo - łatwo się pomylić mając np rozrobioną mieszankę do kosiarki 2 t i mała sklerozę
.

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
-
- Po kostki w błocie
YADAM ja ostatnio robiłem szlif w quadzie ale ten sam cylinder co w xt. zapłaciłem 80 zł i włozyłem kuty tłok wosnera.zywotnosci tłoka to nie przedłuzy ale tłok ładnie pasuje na 0,07 luzu. tez mam zamiar robic szlif u siebie bo tłok nominalny juz ma za duzo luzu.
wiec co ci zajebało silnik??:):)
xt 600 3tb
- yadam
- Po kostki w błocie
...zrobilem z trzema kumplami fajne enduro (warszawa-dolina biebrzy-warszawa) 600km w obydwie strony.mlody11132 pisze:
piekne tereny szybka jazda po szutrach i piaskach (w tumanach kurzu niestety) tego nie wytrzymal filtr powietrza ktory byl seryjny.duzo kurzu bylo w airbox'ie i niestety tyle tez wpadlo do silnka.
przed wyjazdem wymienilem olej wyszlo ze moto spalil 0,5l na 5000km
po wyjezdzie okazalo sie ze spalil 1l na 600km i dymi
rozebralem moto i luz na zamkach pierscieni wynosil ponad 2mm
radze wszystkim co jezdza off przerobiic filtr na mokry gabkowy (arkusze gabki "polini") z ktorych mozna to wyciac dostepne w sklepie internetowym mieloch-motocykle
niebawem pokaze na forum taka przerobke
p.s.
filtr papierowy tylko na ulice...
- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
To ciekawe jakby zachował się w takiej sytuacji filtr K&N, który pod światło wygląda jak sito