Jak pozbyć się zbiorniczka?

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
chrapo
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha XT 600

Jak pozbyć się zbiorniczka?

Post autor: chrapo »

Witam! Jakiś czas temu przeczytałem na forum o jakiś racing kitach do xt, usuwające zbiorniczek wyrównawczy oleju. Z racji, że mam wersje 43f, zbiorniczek zwisa mi przy kole, co niestety nie daje zbyt estetycznego wyglądu. Myślałem nad kupnem nowszej ramy, ale po co? Czy ktoś wie jak najlepiej pozamykać te przewody, znaczy zamknąć obieg bez tego zbiornika? Warto dodać, iż nie tylko sprawi to że xt będzie wyglądała schludniej, ale też stracę kilka dobrych kg. A jak wspominałem robię ją do ciężkiego enduro, czyli po wymianie wydechu xt może schudnąć nawet o 10kg :twisted:
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Re: Jak pozbyć się zbiorniczka?

Post autor: Pawlo »

Moim zdaniem usunięcie zbiornika oleju wiąże się z dodaniem chłodnicy, bo ten zbiornik ma za zadanie chłodzić, ale też odpieniać olej, no i jeszcze jest dużo mniej oleju, co znowu zwiększa temperaturę ;) A poza tym jak chcesz kontrolować ilość oleju w silniku?
Obrazek
chrapo
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha XT 600

Post autor: chrapo »

Myślę by założyć 2 chłodnice z crossa, oraz plastikowy bak, tylko nie wiem jak zrobić by olej nie spływał z chłodnic, dzięk czemu bd w stanie określić jego ilość.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Nie spotkałem sie z takim kitem do xt natomiast do motocykli yamachy z sucha miską chłodzonych cieczą sporo zawodników z US i nie tylko stosuje takie rozwiązania.Myślę ze cały zamysł jest do przeprowadzenia tyle ze nalezało by zwrucić uwagę na odp bilans cieplny reszta to już szczegól ;) .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
ODPOWIEDZ