Uszczelki
- Magic
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT 600 E 1998
Uszczelki
Witam,
Zimowa rozbiórka silnika zbliża się coraz to większymi krokami i czas zakupić uszczelki. Tu moje pytanie: Jaki jest najlepszy przelicznik ceny do jakości? Nie mam zaufania do tych cienkich z zielonego papieru nie wiadomo jakiej firmy.. Najlepsze zdają się Atheny, ale zestaw to 500zł:( Myślałem o wycięciu z igielitu + hermetyk. Nigdy nie miałem wycieku po takim składaniu. Co polecacie?
Zimowa rozbiórka silnika zbliża się coraz to większymi krokami i czas zakupić uszczelki. Tu moje pytanie: Jaki jest najlepszy przelicznik ceny do jakości? Nie mam zaufania do tych cienkich z zielonego papieru nie wiadomo jakiej firmy.. Najlepsze zdają się Atheny, ale zestaw to 500zł:( Myślałem o wycięciu z igielitu + hermetyk. Nigdy nie miałem wycieku po takim składaniu. Co polecacie?
-
- Po ośki w błocie
Re: Uszczelki
Polecam Hermetyk odstawić do muzeum i kupić jakieś nowoczesne szczeliwo np Hylomar. Co do uszczelek to kupić arkusz i wycinać samemu
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Karton z bloku tech . potraktowany pokostem to najprostsza wersja ( tyle ze wykonanie tego i wycięcie nie musi być dla każdego najprostszą czynnością )
. Po ostatnich perypetiach z uszczelkami w taki sposób mam poskładany silnik tyle ze zamiast pokostu użyłem innego specyfiku .

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
- Magic
- Po kostki w błocie
Jest taki specjalny papier do uszczelek, ale dość drogi bo 100zł za arkusz. Składałem na nim intrudera oraz jakies chinskie paskustwa używając przy tym hermetic'u i nigdy nie było wycieku. Najbardziej pracochłonne jest oczywiscie wycinanie uszczelek i jak się przyłożyć to ładnie to wychodzi. Mój problem polega na tym czy takie rozwiązanie wystarczy, wiadomo XT lubi wode i błoto i nagłym chłodzeniu metalu zaczyna on pracować. Poprzedni właściciel jak rozpoławiał silnik użył cienkich uszczelek z zielonego papieru(uszczelniacza) te po 120zł na allegro za komplet i niestety ale silnik w każdym punkcie łączenia się poci - stąd moja nieufność i obawy.
P.S.
Znacie jakieś na miary na dystrybutorów farb na silniki japońskich motocykli? Przed całą operacją chciałem wyszkiełkować i pomalować silnik.
P.S.
Znacie jakieś na miary na dystrybutorów farb na silniki japońskich motocykli? Przed całą operacją chciałem wyszkiełkować i pomalować silnik.
- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
Malowanie proszkowe będzie z pewnością najtrwalsze i wytrzyma temperaturę, a kolor wybierzesz sobie jaki będziesz chciałMagic pisze:Znacie jakieś na miary na dystrybutorów farb na silniki japońskich motocykli? Przed całą operacją chciałem wyszkiełkować i pomalować silnik.

- Tomiacho
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT 600 43f
Za niedługo kupuje ploter tnący to będę mógł wam chłopaki wyciąć uszczelki jakie tylko chcecie 

Cold and Ugly
Ręce w błocie, chuj w tawocie to crossowiec przy robocie
Ręce w błocie, chuj w tawocie to crossowiec przy robocie
- Magic
- Po kostki w błocie
To że proszkowo to ja wiem, ale pytam się o konkretną nazwe lakieru(bazy). Prawdopodobnie trzeba będzie położyć również jakis podkład?
- zul
- Po kostki w błocie
Magic pisze:Jest taki specjalny papier do uszczelek, ale dość drogi bo 100zł za arkusz. Składałem na nim intrudera oraz jakies chinskie paskustwa używając przy tym hermetic'u i nigdy nie było wycieku. Najbardziej pracochłonne jest oczywiscie wycinanie uszczelek i jak się przyłożyć to ładnie to wychodzi. Mój problem polega na tym czy takie rozwiązanie wystarczy, wiadomo XT lubi wode i błoto i nagłym chłodzeniu metalu zaczyna on pracować. Poprzedni właściciel jak rozpoławiał silnik użył cienkich uszczelek z zielonego papieru(uszczelniacza) te po 120zł na allegro za komplet i niestety ale silnik w każdym punkcie łączenia się poci - stąd moja nieufność i obawy.
Miedzy karterami nie ma uszczelki.. ja uszczelnilem "uszczelka w plynie" taki amerykanski srodek na bazie silikonu, nigdy nie staje sie twardy i nic nie cieknie

- bohun
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XL600V PD10
Kolega mechanik też składał mój piec bez uszczelki po między karterami, użył jednak jakiegoś "kleju". Przejechałem 12 tyś bez wycieku 

Kto prędko daje, ten 2 razy daje.