olej dostaje się do filtra powietrza

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
XfarmerX
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha XT 600 r 84

olej dostaje się do filtra powietrza

Post autor: XfarmerX »

Witam posiadam yamahe xt 600 z rocznika 84 i mam taki problem iż miałem za dużo oleju w silniku około 5-6 l nie wiem jakim cudem bo powinno być 3,4l spuściłem cały olej z silnika wyczyściłem wszystkie przewody filtr itp wlałem 3,4l przez pierwsze 30 km nic nie ciekło po dłuższej trasie znów cieknie z filtra dodam że ustawiałem zawory ale wydaję mi się że to chyba nie przez to tylko dlatego że miałem w h*j za dużo oleju i po prostu olej dostaję się z odpowietrzenia z silnika przewodem do filtra i przy okazji dostaje się do gażnika proszę o jakaś poradę ;)
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: olej dostaje się do filtra powietrza

Post autor: Gacek »

Moja rada :arrow: zweryfikuj ilość oleju jaka ma się znajdować w ukł. olejowym w twojej wersji xt na podstawie adekwatnego manuala .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
fryzjer

Post autor: fryzjer »

XfarmerX pisze:Witam posiadam yamahe xt 600 z rocznika 84 i mam taki problem iż miałem za dużo oleju w silniku
nie wiem jakim cudem bo powinno być 3,4l spuściłem cały olej z silnika wyczyściłem wszystkie przewody filtr itp wlałem 3,4l ;)
Hej.Ale skąd informacje,że tam powinno być 3,4L.Czy przypadkiem,tych danych nie wyczytałeś z bagnetu(też tak mam na swoim bagnecie)Jak by co,to oznaczenie modelu XT-eka.A 3,4L.,to chyba za dużo
XfarmerX
Lubiący błoto

yamaha xt 600 r 1984 jest to model 3,4l tak jest napisane na silniku i na sto procent tyle ma tam być oleju aktualnie ustawiłem zawory i wlałem 3,5 l do pustego układu a za chwilę idę odpalać babcie puki jasno jeszcze ;)
Fryzjer to powiedz mi jakim cudem zlałem 5,5 l do bańki i z litr jak nie więcej na ziemi a bagnet wskazywał pusty zbiornik oleju dopiero jak wyrzuciło przez odpowietrzenie silnika do filtra powietrza to pomyślałem że trzeba spuścić olej i wyczyścić układ
Ostatnio zmieniony 26 cze 2012, 19:02 przez Pawlo, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie klnij bez potrzeby w każdym poście.
fryzjer

Post autor: fryzjer »

XfarmerX.Jedyne,co mi przychodzi do głowy to to,że żle sprawdzasz poziom oleju.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

XfarmerX pisze:yamaha xt 600 r 1984 jest to model 3,4l tak jest napisane na silniku i na sto procent tyle ma tam być oleju aktualnie ustawiłem zawory i wlałem 3,5 l do pustego układu a za chwilę idę odpalać babcie puki jasno jeszcze ;)
Fryzjer to powiedz mi jakim cudem zlałem 5,5 l do bańki i z litr jak nie więcej na ziemi a bagnet wskazywał pusty zbiornik oleju dopiero jak wyrzuciło przez odpowietrzenie silnika do filtra powietrza to pomyślałem że trzeba spuścić olej i wyczyścić układ
Podaj źródło swych "100%". Ja na szybko góglam i wychodzi jak byk, że ma być 2-2.4l Przykład: http://www.louis.at/index.php?topic=bik ... 4L&lang=en Gdzie pisze, że ma być więcej? Żebyś sobie silnika nie rozpierduchał, bo o to nie trudno w taki sposób.
mazi
Administrator

Post autor: mazi »

Nalałeś litro oleju za dużo i dziwisz się :panika:
---
Pozdrawiam
mazi
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator
Motocykl: LC4

Post autor: terenowiecc »

XfarmerX pisze:yamaha xt 600 r 1984 jest to model 3,4l tak jest napisane na silniku i na sto procent tyle ma tam być oleju aktualnie ustawiłem zawory i wlałem 3,5 l do pustego układu a za chwilę idę odpalać babcie puki jasno jeszcze ;)
Model to 34L a nie 3,4L to jedno, dwa 3,4L to za dużo oleju o jakieś 0,8-1l (nie pamiętam dokładnie ile być powinno, ale lepiej zalać ciut mniej, sprawdzić poziom i uzupełnić ewentualny brak, ja tak robię bo mi się odmierzać nie chce) a trzy to ogarnij język bo nikt tutaj wulgaryzmów w każdym poście czytał nie będzie.

Pozdrawiam
Mateusz
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

A i kolejna sprawa. Czy kolega wie jak się w XT 600 sprawdza poziom oleum? :roll:
XfarmerX
Lubiący błoto

Witam dzięki za porady zaraz pójdę zagrzać silnik spuszczę cały olej i odmierzę 2,4l ja sprawdzam olej tak że jak wleję to odpowietrzam na śrubie z filtra oleju jadę się przejechać załóżmy trzy km i wtedy na bagnecie sprawdzam jeśli źle to robię to proszę mnie po prawić za wulgaryzmy przepraszam pozdro
ODPOWIEDZ