Spaliny mają zapach parafiny

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
MarcinXT
Po kostki w błocie
Motocykl: KTM 690 SMC, YAMAHA XT 500E

Spaliny mają zapach parafiny

Post autor: MarcinXT »

Witajcie,
ostatnio po jeździe przegazowałem xteka, bo gdzieś mi jakaś śrubka się poluzowała wydając z siebie ciągle wkurzające dźwięki i chciałem ją zlokalizować. I cóż, jak go przegazowałem, tak z tyłu pojawiła się wielka czarna chmura spalin, spaliny zaczęły pachnieć parafiną, a po naprawdę mocniejszym wkręceniu na obroty i puszczeniu gazu puszcza jakiś taki leciutki jasny dymek. Pytanie jest takie, czy poza uszczelniaczami zaworowymi mam się czym martwić? Spaliny nawet na wolnych obrotach mają zapach parafiny. Albo to kwestia paliwa, bo tankowałem na bp. Od strony technicznej gdzie powinienem szukać przyczyny?
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Re: Spaliny mają zapach parafiny

Post autor: Pawlo »

Czarna chmura to za dużo paliwa, ewentualnie przy odcince można odkurzyć wydech i też wylatuje z niego nagar w postaci dymu :lol: Poczekaj i zatankuj na innej stacji paliwo dobrej jakości i zobacz co się działo, bo rozumiem, że po zatankowaniu zaczęło się coś takiego dziać?
Obrazek
MarcinXT
Po kostki w błocie

A w sumie nie wiem kiedy tak się zaczęło dziać, nie gazuję go na co dzień ;) Fakt faktem jest też, że na świecy mam przelatane 11tys. km, ale chodzi normalnie. Tak czy siak zmienię ją, bo to raczej ta zwykła jest wsadzona (od kupna siedzi ta sama).
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

W moim po ostatnim zalaniu wali z wydechu podobnym do nitro zapachem - benzyna którą czasami tankuje rozpuszcza farbe na zbiorniku innym nie :niewiem: przy tak wysokiej akcyzie wszystkie chwyty dla biznesmenów dozwolone aby wyrwać trochę grosza :P .Kasa kasa jeszcze raz kasa jest ważna a reszta to ideały :evil: dla dzieci .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
MarcinXT
Po kostki w błocie

Racja, z tego co zauważyłem najmniejsze spalanie i normalny zapach spalin mam po paliwie z orlenu.
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Jest KTM 690 Duke & 1290

Kurde, to paliwo teraz na stacjach to jakieś szczochy, a nie paliwo :klnie: Kiedyś zawsze lałem na jednej, prywatnej stacji, do czasu jak 200 km-ów po remoncie odpaliłem po nocy moto, a tu ogromna ciemnoniebieska chmura za sprzętem. Już miałem ciąć moto na żyletki, ale się skapnąłem, że to może być paliwo, no i było. Puszkę też tam tankowałem i co ciekawe po zatankowaniu na innej stacji zrobiłem 50km-ów więcej na takiej samej ilości paliwa - masakra :shock: Wczoraj zatankowałem na orlenie, a dzisiaj moto nie chce jechać - nosz kur... :evil: Tzn. niby jedzie, ale daawno nie odkręcałem manetki do końca, żeby przyśpieszyć :roll: Już chyba pozostaje tankować tylko na Shellu, bo z nim nigdy problemów nie miałem i nie słyszałem, żeby ktoś miał, albo niedługo zacznę sam destylować ropę :|
Obrazek
MarcinXT
Po kostki w błocie

Zalałem dziś normalnego paliwa z orlenu, wymieniłem świecę na nową. Nie wiem od której z tych zmian, ale spaliny pachną znów normalnie.

Teraz pytanie. Czy stara świeca nie jest zbytnio przykopcona (po przebiegu 11k km)? Jeśli to wina gaźnika, to jak go wyregulować?

Obrazek
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

A na ile twoim zdaniem powinna starczyć świeca :? przerobiła ci dwukrotny przebieg i masz obiekcje :omg:
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
MarcinXT
Po kostki w błocie

A ona chodzi, przerwę nawet miała dobrą, tylko obawiam się czy skład mieszanki jest prawidłowy, by nowej nie zawalić.

Mam serwisówkę i nie mogę tam nic znaleźć o zalecanej wymianie świecy co 6k km. Jest tam tylko napisane o inspekcji, sprawdzeniu stanu elektrody, koloru izolatora, wielkości przerwy, o czyszczeniu, a dopiero wymianie w razie potrzeby. Jak się okazuje, można przelatać dużo więcej:P
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Jest KTM 690 Duke & 1290

Pojeździj trochę na nowej i na dobrym paliwie, wykręcisz i zobaczysz jaki kolor będzie miała. Jak dalej ciemny to wtedy możesz brać się za regulację ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ