Uszczelki - czy można??

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
vertus72
Po kostki w błocie
Motocykl: Yamaha TT600R '98

Uszczelki - czy można??

Post autor: vertus72 »

Z uwagi na to, iż serwis jamahy wali w pręta i już miesiąc sprowadza mi uszczelkę to mam pytanie,a mianowicie czy uszczelka taka zwykła którą można dobrać w hurtowni nie klęknie z uwagi na temperaturę, niestety mają wytrzymałość do 100 stopni. Dokładnie chodzi mi o uszczelkę dekielka filtra oleju.
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Re: Uszczelki - czy można??

Post autor: Pawlo »

Teraz nie pamiętam, ale zdaje się, że oryginalnie jest tam uszczelka czarna, czyli do 100*C. Spokojnie taką załóż, zresztą ostatnio też taką założyłem i nic się nie działo. Pod dolną śrubę dekielka dałem tylko czerwony silikonowy oring, czyli do 150*C, bo akurat takie mieli. Chyba, że wolisz poczekać na tą sygnowaną logiem kamertonów - 3 razy droższą 8-)
Obrazek
vertus72
Po kostki w błocie
Motocykl: Yamaha TT600R '98

Post autor: vertus72 »

Właśnie dobralem sobie takie czarne uszczelki jak piszesz czyli do 100° czyli zakładam i :biker:
krzychu_74
Czyścioch
Motocykl: XT 600E 3TB

Post autor: krzychu_74 »

Witam. Odgrzeje kotleta. Kilka dni temu wymieniałem uszczelkę pokrywy filtra oleju bo zaczęła się pocić. Ceny "oryginałów" to jakieś nieporozumienie. Duża pod pokrywę filtra prawie 15zł, a mały oring na śrubę ok 7zł i do tego koszt wysyłki...
Jak to mówią Rosjanie " taki oring można kupić w każdym sklepie z oringami" :-) I tutaj mają rację, do tego kosztuje to dosłownie parę złotych.
Jeżeli ktoś potrzebuje rozmiar, to duża pod dekiel filtra: 63x3,5, a mała na dolną śrubę: 7x2,5 ( niby z pomiaru wychodziło 2,2- ale takich nie było, więc kupiłem 2,5) Też kupiłem zwykłe czarne i jak do tej pory spisują się bardzo dobrze
zakręt jest najciekawszym elementem prostej
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Teraz niektóre firmy już dają oringi w komplecie z filtrem, np. Motofiltro, Ison.
Obrazek
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Niezłe klimaty - na ile ozywałem rozmaite uszczelki wszystko się poci najlepiej widoczne jak sprzęt jest ubabrany błotem :) .
Przyznam się ze nie mam tego typu dylematów wszystko składam na naj badziewniejszym silikonie i mniej się nie poci niż na uszczelce 8-) .
A niejednokrotnie zdarzało mi się puścić fleka na kapę to się gotował :| .Oringi moim zdaniem najlepiej kupować w spec sklepach tam znają parametry gumy z jakich są wykonane i można w taki prosty sposób oszczędzić na badziewiu wstawianym w zestawach .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
ODPOWIEDZ