Pierścienie nadwymiarowe

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
siCk_BoY_
Po kostki w błocie
Kontakt:

Pierścienie nadwymiarowe

Post autor: siCk_BoY_ »

orientuje się ktoś, gdzie można kupić pierścienie nadwymiarowe do XT rozmiar cylindra nominalny bez szlifu czyli 95mm. Kupiłem oryginalne pierścienie na allegro od jakiegoś typa wszystko byłoby ok gdyby nie fakt, że potrzebuję grubszego pierścienia olejowego. Oryginał ma wysokość ok. 1,3 mm Natomiast mój stary pierścień ma wysokość ok. 1,5 mm. Z tego co udało mi się dowiedzieć to tłok był wymieniany, ale tego gdzie mogę kupić pierścienie do niego to nie wiem.
Poratujcie mnie... szukałem już na necie jakiegoś info na ten temat, ale jakoś mi się nie udało zabardzo znaleźć.
Radiator - Turystyka motocyklowa www.radiator-mototurystyka.pl
Kufry motocyklowe - www.kufry-motocyklowe.pl
mirecki
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600 3TB '94

Re: Pierścienie nadwymiarowe

Post autor: mirecki »

Na wstępie musisz się dowiedzieć jaki masz tłok. Przeczytaj wszystkie napisy jakie na nim widnieją to na pewno coś znajdziesz. Jak nie to wrzuć fotę może ktoś pozna. Następnie pomierz stare pierścienie i dzwoń do dobrego sklepu gdzie wiedzą co sprzedają i mają możliwość to sprawdzić przed wysłaniem, a nie do:
siCk_BoY_ pisze: jakiegoś typa
pzdr.M.
kucyk
Lubiący błoto
Motocykl: yamaha tt 600 94

Post autor: kucyk »

Motocykl jest Bogiem, prędkość nałogiem, guma to zabawa a teren to podstawa...
Awatar użytkownika
siCk_BoY_
Po kostki w błocie
Kontakt:

kucyk dzwoniłem do gościa ale niestety nie pomógł mi bo stwierdził, że skoro mam takie pierścienie to tłok musi być z wossnera.

mirecki - obadałem tłok, napisane jest na nim Yamaha oraz 2 IZUMI. W zasadzie to tyle.
Grubość pierścieni to ok. 1,5 mm tak jak pisałem. Szerokość rozmiar rowków w tłoku również mniej więcej 1,5 mm.

Może to jest tłok z nowszego modelu niż mam? Rocznik mojej maszyny to 1986, a wiem od poprzedniego właściciela (mojego brata), że tłok był zmieniany, ale co i jak dokładnie to już nie pamięta.

Sam już nie wiem co i jak i gdzie znaleźć te pierścienie.

Zdjęcia tłoka zamieściłem na picasa pod tym linkiem można je obejrzeć https://picasaweb.google.com/1069690373 ... ycznia2013

Jeszcze jedno pytanie mam bo nie mogę znaleźć swojej serwisówki. Jaki ma być luz dla pierścieni uszczelniających? Bo oryginały pierścieni mają grubość (wysokość) ok. 1,3 mm natomiast rowki w tłoku dla tych pierścieni mają ok. 1,5 mm.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Wychodzi na to, że masz oryginał, więc pozostaje tylko ASO.
qpa
Po ośki w błocie

Post autor: qpa »

To oryginał pewnie 95,50 średnicy, tłok wygląda mega beznadziejnie, imo już lepiej wstawić TJKR czy jakoś tam, niż kupować pierścienie za 200 - 300 zł.
Awatar użytkownika
siCk_BoY_
Po kostki w błocie
Kontakt:

Rozmiar tłoka 95 mm. Aż tak źle wygląda ten mój tłok?? z góry jest wyczyszczony z nagaru może dlatego tak wygląda, ale ja się na tym nie znam dlatego liczę na wasze opinie i pomoc.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

siCk_BoY_ pisze:Rozmiar tłoka 95 mm. Aż tak źle wygląda ten mój tłok?? z góry jest wyczyszczony z nagaru może dlatego tak wygląda, ale ja się na tym nie znam dlatego liczę na wasze opinie i pomoc.
wyglądem aż tak bardzo się nie sugeruj ludzie nowe łaciate wsadzają chwaląc ;) pomierz , ustal luzy jak będzie zapas oddaj do ; liźnięcia ranty setka w lewo setka w prawo na nowym szlifie znajdziesz spokojnie takie odchyłki .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Ale gdzieś na tłoku pisze, że to 95.00? Bo wychodziłoby, że to nominał, a ja na swoim nie miałem oznaczenia "2" - też mi do głowy przyszło, że to drugi nadwymiar. Pierścienie na pewno można dokupić, ale przy cenie powyżej 200zł szkoda się w to bawić, bo więcej niż 10tys.km nie nalatasz i znowu trzeba będzie ściągać górę. Oczywiście po wymianie pierścionków należy zrobić honowanie (tak twierdzą mądrzejsi ode mnie).
Szlif + honowanie 60-100zł, tłok TKRJ, w zależności od nadwymiaru, zdaje się od 250 do 280zł, już dokładnie nie pamiętam, nie mam jak teraz sprawdzić. Z tanich jest jeszcze IR i OMP, ale mi kilka osób OMP z jakiegoś powodu odradziła, więc nie brałem pod uwagę, a IR to w ogóle nie wiadomo co. Uszczelkę pod głowicę pchaj przynajmniej athenę, bo z tymi tanimi kompletami z allegro (dystrybucja zdaje się z Opola), nawkór..łem się co niemiara - kasa wyrzucona w błoto. Masz więc dwie opcje, jeśli się zdecydujesz na drugą, to daj znać, załatwię co trzeba. Jak nie masz zaufanego i sprawdzonego szlifierza, to podam Ci namiar na mojego.
Awatar użytkownika
siCk_BoY_
Po kostki w błocie
Kontakt:

Na tłoku nie pisze, że to nominał. Mój mechanik powiedział, że mam taki wymiar. Jeszcze to muszę sprawdzić bo też mi to jakoś nie pasuje. Uszczelki zamówiłem z larssona. Pogadam z moich mechanikiem i zapytam co i jak. Jeśli trzeba będzie robić szlif i honowanie,a nie będę miał gdzie tego zrobić to się odezwę.
ODPOWIEDZ