Pytania swierzaka po zakupie
-
- Czyścioch
- Motocykl: Xt 350; Xt 600e
Pytania swierzaka po zakupie
Witam! od kilku dni jestem posiadaczem Yamahy Xt 600e. Mam juz troche doswaidczenia z takowymi motorami bo przez 4 lata jezdzilem mniejsza siostra Xt 350. Mam do was kilka pytan ktore mnie odrazu zaczely dreczyc po zakupie. Facet od ktorego kupilem moja Xt nie jezdzil nia od wrzesnia i mam podejzenie ze nie zamknol kranika na zime... olej w niej jest jakis taki cierpki w dotyku, pozatym motor kopci tak jak by bral olej. Czuc to tak samo wyraznie jak sie kolo niego stoi i pracuje na biegu jałowym. pozatym moj zaufany mechanik robil mu rozrzad i mowil ze cos tam jeszcze jest do zrobienia przy dekomresatorze bo sie to wyraznie tlucze na niskich obrotach (ew cos przy walku wyrownowazajacym). Niepokoja mnie te stuki i boje sie czy moge z tym narazie jezdzic. Aktualnie motor pracuje ma motulu 10w 40. Mechanik mi powiedzial zebym zalal mu teraz 20w 40 bo jak chce czasem w terenie smignac to bedzie to lepszy olej, pozatym podobno tak manual przewiduje. Reasumujac 1 jaki olej; 2 co z tymi stukami; i co sadzicie o tej cierpkosci oleju i takim dziwnym zapachu? Z gory dziekuje za rozwianie moich watpliwosci. Pzdr
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT600 2KF
Re: Pytania swierzaka po zakupie
1. Zalecany olej to 20W50
2. Ja tych stuków nie słyszałem, lecz jeśli takowe są to lepiej się tym zająć
3. Jak masz jakieś zastrzeżenia co do oleju to po prostu go wymień. Wg mnie to powinna być pierwsza czynność po kupnie moto.
2. Ja tych stuków nie słyszałem, lecz jeśli takowe są to lepiej się tym zająć
3. Jak masz jakieś zastrzeżenia co do oleju to po prostu go wymień. Wg mnie to powinna być pierwsza czynność po kupnie moto.
- przemek7912
- Lubiący błoto
- Motocykl: TT 600 E Begarda
a po co ma wymieniać olej jak dalej będzie zalewany benzyną!!! najpierw sprawdź i ewntualnie po sprawdzeniu kup sobie nowy zaworek iglicowy za 20 złotych i wymień go w gaźniku bo pewnie puszcza i benzyna dostaje się do silnika. jakbędeziesz jeździł na takim oleju to narobisz sobie szkód.
-
- Czyścioch
- Motocykl: Xt 350; Xt 600e
Tak oczywiscie jest to dla mnie normalna sprawa ze chce po zakupie odrzau wymienic olej. Kupilem olej Valvoline durablend 4t 20w50 i sam juz niewiem bo pisze na nim-syntetic blend. (DuraBlend- 4T SAE 20W 50, API;SG,JASO MA). Teraz sam juz niewiem czy to dobry olej o niej. przedtem jezdzila na motul 5100 ester 10w 40.