transport xt 600 w kombi

Wszystko o tym motocyklu.
radecki
Czyścioch
Motocykl: XT600E 3TB '98

transport xt 600 w kombi

Post autor: radecki »

Moje pytanie: czy da się bez większych komplikacji pozbawić xt widelca i tylnego wahacza, aby zmieścić moto do auta kombi (po złożeniu kanapy oczywiście)?

z góry dzięki za odpowiedzi
pozdrawiam
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Re: transport xt 600 w kombi

Post autor: ArturS »

Wahacz możesz zostawić, wystarczy zdjąć tylne koło i przednie lagi. Robiłem ostatnio przymiarki, czy mi tak wejdą dwa motki do peugeota partnera, który nie grzeszy długością przestrzeni ładunkowej (na dole ok 165cm, wyżej już 150cm) i wejdzie mi XT i DRZ - tak będziemy je targać do Czarnogóry, skąd dopiero będzie baza wypadowa na Albanię. Kombik ma dłuższą pakę, ale znowu jest niższy, ale raczej wejdzie bez problemu. Ostatnio kumpel przywiózł omegą dwa XL600V ;)
radecki
Czyścioch

dużo demontował żeby je (2x xl600v) tam zmieścić?

ile czasu trzeba na demontaż przednich lagów( a może lag) w xt 600 - zdarzają się komplikacje typu śrubki-nieodkręcające się tudzież ukręcające się lub inne niespodzianki?

pytam bo chce przywieźć z Niemiec taką 600ke a mieszkam w okolicach Łodzi- autostradą z przyczepką kosztuje znacznie więcej, a jadąc nie autostradą z przyczepką zajmie mi to 2-3godz. więcej w jedną stronę, więc jeśli w godzinę jestem w stanie przygotować Yamahe do transportu, a potem w godzinę poskładać spowrotem to może warto?

Do Partnera to pewnie wystarczy koła zdjąć i wejdą dwie sztuki (bo wysoki), moje auto to Honda Accord Aerodeck 1997, jest niestety dość niskie i między nadkolami jest też dość wąsko - myślę że każdy centymetr się liczy :(
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Odkręcasz zacisk i jakiś trzymacz wężyka, później tylko po dwie śruby na każdą stronę półki, czyli w sumie 8 śrub i bez problemu je wysuwasz razem z kołem. Trwa to nie dłużej niż demontaż tylnego koła.
Te 2xXL600V w omedze miały zdjęte właśnie lagi, tylne koło (wahacz został) i ponieważ tramek jest "plastic is fantastic", to wszelkie boczki, owiewki i również zbiornik paliwa trzeba było zdjąć. Zbiornik to już nie tyle, że przeszkadzał, co ważył :lol: Później taką ramę z silnikiem wnosiliśmy do piwnicy, to się ostro zdziwiłem ile to cholerstwo waży :shock:
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Nie wiem o jakie kombi ci chodzi ? - swojego wsadziłem w passata :lol: wszystko się da zrobić jak wyniknie potrzeba ;) .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
lisek666
Po kostki w błocie
Motocykl: trx400ex sportrax

Post autor: lisek666 »

Gacek Honda Accord Aerodeck 1997 :D
tt600,trx400.KOMAR pędziwiatr;)
radecki
Czyścioch

wielkie dzięki za Wasze odpowiedzi, podpatrzyłem trochę na yt, i rzeczywiście jest tak jak pisze ArturS po zdjęciu zacisku widelec z kołem powinien wyjść bez komplikacji, musze jeszcze tylko pomierzyc auto i gabaryty moto po demontażu i chyba zdecyduje sie na taki sposób transportu :)
Awatar użytkownika
Tomiacho
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600 43f

Post autor: Tomiacho »

Kiedyś przyjechali do mnie klienci po yamahe thunderace i zmieścili ją do peugota 406 combi :D Było kombinacji ale zmieścili. Też zdejmowaliśmy koła.
Cold and Ugly

Ręce w błocie, chuj w tawocie to crossowiec przy robocie
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Generalnie różne już rzeczy w necie widziałem :)

Obrazek

Ewentualnie :arrow:

Obrazek

:mrgreen:
Obrazek
radecki
Czyścioch

Poszło, na tzw. light'cie (czyt. lajcie) czyli bez ciśnien, jakby sie człowiek uparł to dwa by się zmieściły. I zabaweczka w domu :)
Dzięki i pozdrawiam, do następnego postu.
ODPOWIEDZ