Stukanie
- Tomiacho
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT 600 43f
Re: Stukanie
No możesz wyregulować zawory zobaczyć czy jest ok. A jak nie zawory to pewnie tak jak u mnie. Łożysko na wale. A jak hałasuje? Klaprocze czy raczej stuka tak jakby tłok o coś walił?
Cold and Ugly
Ręce w błocie, chuj w tawocie to crossowiec przy robocie
- ogur69
- Po kostki w błocie
jeśli to zawory to po dobrym rozgrzaniu powinno ucichnąć chociaż troche
ludzie dzielą się na czystych i szczęśliwych
-
- Czyścioch
http://w609.wrzuta.pl/film/82GMXWn95dM/mov00050_xt_600 tu filmik jak chodzi.Może mi sie tylko wydaje nie wiem sam.To moj pierwszy moto w 4t dlatego sie pytam
- terenowiecc
- Administrator
- Motocykl: LC4
Fakt faktem na filmiku to niewiele się usłyszy, ale żadnych odgłosów ja nie słyszę tam. U mnie też coś tam "stuka", ale nie zwracam uwagi na to, tylko jeżdżę.
A serwis taki jak wymiana oleju, filtrów, regulacja zaworów to po zakupie imo konieczność.
PS. Zapraszamy do powitalni.
A serwis taki jak wymiana oleju, filtrów, regulacja zaworów to po zakupie imo konieczność.
PS. Zapraszamy do powitalni.
- Tomiacho
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT 600 43f
Nie chodzi źle. Mój to dopiero wali. Xt maja do siebie że trochę tam zawsze stuka. Jeszcze się nie spotkałem żeby było całkiem cichutko.
Cold and Ugly
-
- Lubiący błoto
Też mam ten model co Ty 2KF z 89r. U mnie też idealnie cichutko motong nie pracuje ale to normalne chyba przy motocyklu 21-letnim, a w szczegolności singlu z duzym przebiegiem. Nie przejmuj się tym. Chyba że sa to jakieś większe stuki szczegolnie przy schodzeniu z obrotów lub przy przyspieszaniu (tutaj może byc np łozysko wału, korbowód lub - wada fabryczna polegająca na "odklejeniu" pierścienia w które wciskane jest łozysko wału. - to wszystko jest też do naprawienia...
U mnie obecnie delikatnie też coś tam stuka ale ten stuk taki jakby jakaś blaszka, jakby pierścienie ? nie wiem co dokładnie. W każdym razie nie patrze na to. Moto ładnie pracuje pali od kopa, brzęczoca delikatnie blaszka-tak może i troche stukająca może być np troszkę zużytą główką korbowodową, wspomnianymi pierścieniami itp.. U mnie się to objawia na biegu jałowym po zagrzaniu silnika ( ja tu obstawiam raczej na główkę korbowodu bo delikatne stuki objawiają sie w rytm pracy tłoka - po zagrzaniu silnika może zwiększać się troszkę luz pomiędzy tym połączeniem) lub przy jeżdzie jednym tempem bez żadnego obciażenia( w trasie ledwie słyszalnym-trzeba sie wsłuchiwac albo w ogóle nie słyszalnym : )
ale sie spisałem... :
w każdym razie. jesli są to delikatne stuki, ledwo słyszalne to się tym nie przejmuj, zmien olej, wyczysc filtry i lataj bo jak widzisz koledzy piszą że "to moto tak ma" U mnie motong ma już 60 000 mój kolega ma xt 600 bez zadnego remontu zrobione 78 000...

U mnie obecnie delikatnie też coś tam stuka ale ten stuk taki jakby jakaś blaszka, jakby pierścienie ? nie wiem co dokładnie. W każdym razie nie patrze na to. Moto ładnie pracuje pali od kopa, brzęczoca delikatnie blaszka-tak może i troche stukająca może być np troszkę zużytą główką korbowodową, wspomnianymi pierścieniami itp.. U mnie się to objawia na biegu jałowym po zagrzaniu silnika ( ja tu obstawiam raczej na główkę korbowodu bo delikatne stuki objawiają sie w rytm pracy tłoka - po zagrzaniu silnika może zwiększać się troszkę luz pomiędzy tym połączeniem) lub przy jeżdzie jednym tempem bez żadnego obciażenia( w trasie ledwie słyszalnym-trzeba sie wsłuchiwac albo w ogóle nie słyszalnym : )
ale sie spisałem... :

w każdym razie. jesli są to delikatne stuki, ledwo słyszalne to się tym nie przejmuj, zmien olej, wyczysc filtry i lataj bo jak widzisz koledzy piszą że "to moto tak ma" U mnie motong ma już 60 000 mój kolega ma xt 600 bez zadnego remontu zrobione 78 000...

Ostatnio zmieniony 31 maja 2010, 19:30 przez gagasi, łącznie zmieniany 1 raz.
- ogur69
- Po kostki w błocie
no nieżle wsinglu 78000km bez robienia góry
-
- Lubiący błoto
ogur69 pisze:no nieżle wsinglu 78000km bez robienia góry
też tak uważam

jednak dojeżdza nim do pracy codziennie, moto ładnie pali. Osobiście jednak uważam ze kazdy przypadek jest oddzielny zależy czy moto katowane jest/było
- ogur69
- Po kostki w błocie
jeśli katowane z głową i regularnie serwisowane to polata dłużej niż bez serwisu w trasie i odrazu po rozruchu w palnik jak wielu robi bez rozgrzania pieca