Stukanie

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
mreco321
Czyścioch

Stukanie

Post autor: mreco321 »

Witam kupiłem sobie wczoraj Yamahe Xt 600 2kf 89r. Mam pytanie slychac takie stukanie metaliczne dochodzace z glowicy.To znaczy ze musze regulować juz zawory??
Awatar użytkownika
Tomiacho
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600 43f

Re: Stukanie

Post autor: Tomiacho »

No możesz wyregulować zawory zobaczyć czy jest ok. A jak nie zawory to pewnie tak jak u mnie. Łożysko na wale. A jak hałasuje? Klaprocze czy raczej stuka tak jakby tłok o coś walił?
Cold and Ugly

Ręce w błocie, chuj w tawocie to crossowiec przy robocie
Awatar użytkownika
ogur69
Po kostki w błocie

Post autor: ogur69 »

jeśli to zawory to po dobrym rozgrzaniu powinno ucichnąć chociaż troche
ludzie dzielą się na czystych i szczęśliwych
mreco321
Czyścioch

Post autor: mreco321 »

http://w609.wrzuta.pl/film/82GMXWn95dM/mov00050_xt_600 tu filmik jak chodzi.Może mi sie tylko wydaje nie wiem sam.To moj pierwszy moto w 4t dlatego sie pytam
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator
Motocykl: LC4

Post autor: terenowiecc »

Fakt faktem na filmiku to niewiele się usłyszy, ale żadnych odgłosów ja nie słyszę tam. U mnie też coś tam "stuka", ale nie zwracam uwagi na to, tylko jeżdżę.

A serwis taki jak wymiana oleju, filtrów, regulacja zaworów to po zakupie imo konieczność.

PS. Zapraszamy do powitalni.
Awatar użytkownika
Tomiacho
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600 43f

Post autor: Tomiacho »

Nie chodzi źle. Mój to dopiero wali. Xt maja do siebie że trochę tam zawsze stuka. Jeszcze się nie spotkałem żeby było całkiem cichutko.
Cold and Ugly

Ręce w błocie, chuj w tawocie to crossowiec przy robocie
gagasi
Lubiący błoto

Post autor: gagasi »

Też mam ten model co Ty 2KF z 89r. U mnie też idealnie cichutko motong nie pracuje ale to normalne chyba przy motocyklu 21-letnim, a w szczegolności singlu z duzym przebiegiem. Nie przejmuj się tym. Chyba że sa to jakieś większe stuki szczegolnie przy schodzeniu z obrotów lub przy przyspieszaniu (tutaj może byc np łozysko wału, korbowód lub - wada fabryczna polegająca na "odklejeniu" pierścienia w które wciskane jest łozysko wału. - to wszystko jest też do naprawienia... ;)

U mnie obecnie delikatnie też coś tam stuka ale ten stuk taki jakby jakaś blaszka, jakby pierścienie ? nie wiem co dokładnie. W każdym razie nie patrze na to. Moto ładnie pracuje pali od kopa, brzęczoca delikatnie blaszka-tak może i troche stukająca może być np troszkę zużytą główką korbowodową, wspomnianymi pierścieniami itp.. U mnie się to objawia na biegu jałowym po zagrzaniu silnika ( ja tu obstawiam raczej na główkę korbowodu bo delikatne stuki objawiają sie w rytm pracy tłoka - po zagrzaniu silnika może zwiększać się troszkę luz pomiędzy tym połączeniem) lub przy jeżdzie jednym tempem bez żadnego obciażenia( w trasie ledwie słyszalnym-trzeba sie wsłuchiwac albo w ogóle nie słyszalnym : )

ale sie spisałem... : :?

w każdym razie. jesli są to delikatne stuki, ledwo słyszalne to się tym nie przejmuj, zmien olej, wyczysc filtry i lataj bo jak widzisz koledzy piszą że "to moto tak ma" U mnie motong ma już 60 000 mój kolega ma xt 600 bez zadnego remontu zrobione 78 000... :)
Ostatnio zmieniony 31 maja 2010, 19:30 przez gagasi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ogur69
Po kostki w błocie

no nieżle wsinglu 78000km bez robienia góry
gagasi
Lubiący błoto

Post autor: gagasi »

ogur69 pisze:no nieżle wsinglu 78000km bez robienia góry

też tak uważam :) jednak moto już wymaga delikatnego remontu/naprawy bo kumpel dolewa olej raz na jakiś czas i sprzegło chyba na wykończeniu.

jednak dojeżdza nim do pracy codziennie, moto ładnie pali. Osobiście jednak uważam ze kazdy przypadek jest oddzielny zależy czy moto katowane jest/było
Awatar użytkownika
ogur69
Po kostki w błocie

jeśli katowane z głową i regularnie serwisowane to polata dłużej niż bez serwisu w trasie i odrazu po rozruchu w palnik jak wielu robi bez rozgrzania pieca
ODPOWIEDZ