Przerywa POMOCY!

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Batu007
Czyścioch
Motocykl: Yamaha XT 600 TENERE

Przerywa POMOCY!

Post autor: Batu007 »

Witam, mam mały kłopot a mianowicie...
Posiadam Yamahe XT600 86r TENERE 2kf, w momencie kiedy silnik się nagrzeje podczas jazdy to strzela mi z tłumika i zaczyna przerywać. Jak odrobinę przestygnie to już tego nie ma. Z tego co wiem to króciec był klejony, i czy to możliwe że jak się silnik nagrzeje to klej puszcza i ciągnie lewe powietrze, co w związku z tym prowadzi to zmiany składu mieszanki i motor chodzi tak a nie inaczej. Chciał bym żebyście mi pomogli z tym, a jak już to jest spowodowane przez króciec łączący gaźnik z cylindrem, czy jest sens kupować nowy za 130PLN i nie lepiej dać po znajomości do zwulkanizowania. Z góry dzięki, pozdrawiam! :)
Nie zastanawiaj się, tylko wsiadaj na maszynę i jedź!
qpa
Po ośki w błocie

Re: Przerywa POMOCY!

Post autor: qpa »

Raczej zawory się podpierają.
Awatar użytkownika
Batu007
Czyścioch

Możliwe że jest to spowodowane starą świecą, w momencie kiedy silnik się nagrzewa świeca dostaje przebicie. Ktoś już kiedyś spotkał się z czymś takim?
tuli13
Czyścioch
Motocykl: XT600 3 TB

Post autor: tuli13 »

obstawialbym cos z ukladem zaplonowym, jakby to bylo lewe powietrze to albo calkiem by gasl, albo nie mialby mocy, a nie przerywal...
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Generalnie strzelanie w komin to typowy objaw ubogiej mieszanki. Może być też coś z zaworami jak qpa pisze. Króćce ze względu na stan do wymiany - ich się nie naprawia, zawory do sprawdzenia/ustawienia, przy okazji świeca też do wymiany ;) Po wymianie króćców może czekać cię regulacja gaźnika skoro teraz lewego ciągnie, ale to już sam musisz sprawdzić.
Obrazek
Awatar użytkownika
Batu007
Czyścioch

Na razie posprawdzałem wszystko, od modułu aż po świece. I wszystko gra idealnie, lecz dosyć istotnym szczegółem jest to, że przerywa mi na dziurach i jak jest nagrzany, lub na wybojach. Ktoś już z was miał taki problem :?: . Bo na prostej normalnie mi się jeździ. Ale jak wjadę do "lasu" to wtedy zaczynają się schody :( . Proszę o odpowiedź jak najszybciej, z góry dzięki! :)
Awatar użytkownika
Piekny
Po kostki w błocie
Motocykl: Yamaha TT600R 2001 5CH4

Post autor: Piekny »

Głupia sprawa z góry przepraszam za pisanie takich banałów :]
Sprawdzałeś stopkę i jej czujnik?
Może majta się ona na wybojach i czujnik Ci odcina zapłon?
Awatar użytkownika
lisek666
Po kostki w błocie
Motocykl: trx400ex sportrax

Post autor: lisek666 »

Piękny może mieć racje,rozepnij kostkę która łączy czujnik stopki i zrób zworkę i gnaj na wertepy może to wina tego.
tt600,trx400.KOMAR pędziwiatr;)
ODPOWIEDZ