Przegląd XT 600
- ArturM
- Czyścioch
- Motocykl: XT 600 3TB
Przegląd XT 600
Witam,
pytanie jest następujące, jakich niespodzianek należy się spodziewać przy przeglądzie Xteka, który przestał w garażu powiedzmy 3 lata? Chodzi o ewentualne dodatkowe koszty wynikające z nieużytkowania motocykla przez dłuższy czas. Na razie stwierdzono wyciek paliwa, który spowodował jasnobrązowe zacieki na silniku w kilku miejscach (nie wygląda to ciekawie). Czy takie zacieki da się bez problemu czymś usunąć? Jest taki XTek do sprzedania natomiast cena nie jest niska i zastanawiam się czy warto ryzykować.
pytanie jest następujące, jakich niespodzianek należy się spodziewać przy przeglądzie Xteka, który przestał w garażu powiedzmy 3 lata? Chodzi o ewentualne dodatkowe koszty wynikające z nieużytkowania motocykla przez dłuższy czas. Na razie stwierdzono wyciek paliwa, który spowodował jasnobrązowe zacieki na silniku w kilku miejscach (nie wygląda to ciekawie). Czy takie zacieki da się bez problemu czymś usunąć? Jest taki XTek do sprzedania natomiast cena nie jest niska i zastanawiam się czy warto ryzykować.
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: xt600
Re: Przegląd XT 600
witaj.Po takim postoju trzeba standardowo wszystko przejrzeć .gażnik do czyszczenia filtr powietrza, nowy aku... ,oliwa bo napewno benzyna w niej jest jak stała z odkręconym kranikiem a pozatym w trakcie wyjdzie co jeszcze.

- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
- Kontakt:
A i zajrzeć w zbiornik, czy rdza płatami nie odchodzi, bo widziałem takie przypadki.
- ArturM
- Czyścioch
Toś mnie pocieszył. A jak z tym paliwem, da radę to czymś doczyścić?
ArturS pisze:A i zajrzeć w zbiornik, czy rdza płatami nie odchodzi, bo widziałem takie przypadki.
- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
- Kontakt:
Jak już rdza się dobierze, to lepiej kupić drugi zbiornik, nie są drogie. Walka z tym, to walka z wiatrakami. W KLE 500, którego też kupiłem z wyprzedaży eksponatów garażowych
ruda dobrała się m.in. do spawów uchwytów owiewek i musiałem to obsmarkać MIGiem. Ale poza tym były tylko małe ogniska korozji, takie plamki. Nieraz jest niestety tak, że rdza odchodzi całymi płatami i wtedy niema co tego reanimować, bo to nie zabytek, a części na alledrogo opór.

- ArturM
- Czyścioch
A jak z plamami po benzynie - można to czymś ogarnąć 

- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
Zazwyczaj pasta polerska radzi sobie z takimi plamami, ale też często jak chemia zadziała na silniku to już może być to nie do usunięcia. Zależy w jakim miejscu jest zaciek - zawsze można zedrzeć razem z farbą i zrobić polerkę, np. na kółku pokrywy sprzęgłaArturM pisze:A jak z plamami po benzynie - można to czymś ogarnąć

- ArturM
- Czyścioch
Tak to wygląda, ktoś doradził mi aby użyć specyfiku pod nazwą Carb Cleaner. Wyczytałem, że to preparat głównie do czyszczenia gaźników i jest podobno skuteczny.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Ten plastik osłonkę to sobie pryśnij podobną farbą i po problemie
.Moto z fotek wygląda igła wiec raczej nie podejrzewał bym ze w zbiorniku będzie płatami rdza schodzić
.

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
-
- Po ośki w błocie
- Motocykl: TT600R 5CH
Spróbuj denaturatem.
Ładna maszyna. Pokaz więcej tego sprzęta.
Ładna maszyna. Pokaz więcej tego sprzęta.