silnik XT 600 kilka pytań

Wszystko o tym motocyklu.
ETZPOWER94
Czyścioch
Motocykl: MZ

silnik XT 600 kilka pytań

Post autor: ETZPOWER94 »

Witam.
Noszę sie z zamiarem zakupu silnika od Xt 600, planuje go założyć do MZ ale w związku z tym mam kilka pytań.

1. Ile wazy taki silnik?
2. Czy do odpalenia potrzebna jest jakaś instalacja, akumulator? Czy silnik ma taki zapłon że nie potrzebuje akumulatora.
3 Tutaj prosił bym kogoś o wymary silnika tzn. długość w najdłuższym punkcie, wysokość, szerokośc od środka silnika do zębatki zdawczej itp.
4. Czy do tego silnika potrzebny jest podcisnieniowy kranik czy coś w tym stylu?
Serdecznie dziękuje za odpowiedzi, bedą mi bardzo pomocne :browar:
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Re: silnik XT 600 kilka pytań

Post autor: ArturS »

Silnik XT ma tzw. suchą miskę olejową, czyli potrzebny jest dodatkowy zbiornik na olej - np. w 3AJ jest pod boczkiem, a w 3TB jest w ramie. Akumulator nie jest potrzebny, ale potrzeba jest wówczas wersja z kopką. Nie wiem czy zauważyłeś, ale MZ ma łańcuch z prawej strony, XT z lewej (pomijam już zupełnie inny typ łańcucha) ;) No i silnik to raz, a rama to dwa - ta z MZ raczej nie wytrzyma połączenia wagi, z drganiami i mocą XT. Silnik w XT robi od razu za ramę. Skoro pytasz, czy do silnika potrzebny jest kranik podciśnieniowy rozumiem, że Twoja wiedza techniczna jest na podstawowym poziomie - kranik to rozwiązanie całkowicie niezależne od rodzaju silnika, to po prostu automat, dzięki któremu nie trzeba kręcić ON-OFF. Kup po prostu XTka i nie kombinuj. Tylko takiego, w którym od razu nie będziesz musiał robić remontu góry, bo to kosztuje więcej niż prawdopodobnie chcesz wydać w tej chwili na silnik. MZtkę zostaw w spokoju, wyszykuj i jedź nią na jakiegoś Złombola (moje marzenie :D ).
Ostatnio zmieniony 10 sty 2014, 21:45 przez ArturS, łącznie zmieniany 1 raz.
ETZPOWER94
Czyścioch

Mam MZeki wyszykowane, ale mam i taką do lasu.
Zbiornik oleju by sie doło zrobić. I kupił bym taka wersję silnika na kopkę. Co do łańcucha to mozna odwronie założyc koło i juz mamy zębatkę z drugiej strony, to bym jakoś ogarną, tylko żeby zębatki były w jednej linii.
Co do drgań to silnik w mz jest na poduszce, to moze udało by mi sie jakos zamontować ten też na poduszkach.
Mocowania bym dorobił, tylko jest pytanie cy się on zmieści?

Jeśli chodzi o kupno Xt, to z poczatku chciałem kupić takiego do 5tyś zł ale potem sobie uswiadomiłem że nie potrzebuje zarejestrowanego, a bez papierów znalazłem takiego http://tablica.pl/oferta/yamaha-xt-600- ... 0d93104a39 , co o nim myslisz?
Myszak

Post autor: Myszak »

Silnik XT 600 jest prawie 2 razy szerszy i wyższy niż w MZecie, więc musiałbyś sporo się narobić, żeby w ogóle zmieścić go w ramie, jak już Artur powiedział, koszta adaptacji znacznie przewyższą koszta kupna dojechanego XT-eka z przeznaczeniem tylko i wyłącznie do orki w lesie. Tego z Fajsławic sobie odpuść, złom jakich mało, tydzień byś pojeździł i by się rozsypał. Nie bez przyczyny wisi na tablicy od połowy lipca.
ETZPOWER94
Czyścioch

Dzięki za pomoc. Dobrze ze wczesniej zapytałem. Bede sie rozgladał za jakims xt
ETZPOWER94
Czyścioch

Chociaż moze włozył bym jakiś silnik z innego moto.
Znacie moze jakieś krosy od 250 do 500ccm 4T chłodzone cieczą?
Myslę że od jakiejs 300seki by sie zmieścił
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

A co Ci po takim motocyklu? Zawieszenie, koła, rama, jednym słowem wszystko w MZ nie jest przystosowane do czegokolwiek większego, niż tam wrzucił producent. Dasz mocniejszy silnik, no ok - a jak się zatrzymasz? Jak zawieszenie wybierze nierówności? To na prawdę gra nie warta świeczki.
ss20
Lubiący błoto
Motocykl: XT 350 1985
XT 600 1993 3TB

Post autor: ss20 »

ArturS a o co chodzi z "w którym od razu nie będziesz musiał robić remontu góry"??Jeżeli możesz w skrócie to poprosze u mnie wszystko piękne i sie zastanawiam przecież to nie DR-ka :bananaevil:
Dzień bez jazdy to dzień stracony :D
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

Singiel na żeliwnej tulei chłodzony powietrzem = remont co 40-...60tys.km (tak mniej więcej). W teorii tanio, bo tłok tani, szlif + honowanie również, ale z reguły od razu robi się głowicę + olej na docieranie i bez problemu można dojść do 1200-1500PLN. Niestety zdecydowana większość woli jeździć do upadłego, dolewając litr i więcej oleju na 1000km, aż w końcu sprzedaje padlinę - zresztą oba XTki kupiłem właśnie w takim stanie :lol: Ale przynajmniej wiem, że pierwszy szlif robię ja ;) DR 650 potrafi zapewnić dodatkowe atrakcje, ale to już inny temat ;)
ETZPOWER94
Czyścioch

Motocykl nie służy mi do jeżdzenia gdzieś po torach, tylko jeżdzę sobie po lesie i MZeta jak najbardziej mi pasuje, tylko silnik mógł by mieć więcej mocy.
Hamulce w MZ są dobre, dotychczas jeździłem bez problemów na samym tylnim, ale jak włożyłbym wiekszy silnik to dodał bym tarcze z przodu.
Tak więc poradzcie jakiś silnik
ODPOWIEDZ