pokrywa filtra oleju
- bulin
- Czyścioch
pokrywa filtra oleju
Mam nie lada problem(kolejny), mianowicie, od jakiegos czasu zauwazylem, ze spod pokrywy filtra oleju lekko przeciekal mi olej. Nie kapal ,ale bylo widac ze sie poci. Zdezorientowany pierwsze co przyszlo mi na mysl to to, ze moze slabo dokrecona jest dolna sruba. Probujac lekko ja dokrecic cos strzelilo. Spocony tak samo jak pokrywa silnika, wykrecilem ta srube i zauwazylem ze jest na niej jakby nakrecony drugi gwint, ktory byl pekniety po srodku calego gwintu sruby. Wykrecilem ten 'drugi gwint' i wkrecilem srube spowrotem. Śruba sie wkreca z tym ze nie mozna jej dokrecic do konca tak jak nalezy, bo sie obkreca i w zwiazku z tym olej przecieka. Panowie pomozcie, co do cholery sie stalo, czy spieprzylem gwint czy to moze jest jakas ala uszczelka na gwint czy cos w tym stylu??
- zul
- Po kostki w błocie
Re: pokrywa filtra oleju
Ogólnie to zerwałeś gwint! Masz tam 3 śruby. Dwie górne zarazem trzymają pokrywę sprzęgła. Jesli to któraś z nich to bedziesz musiał zdjąć pokrywę sprzegła i zrobic reparaturki gwintów ( rozwiercasz stary gwint i u tokarza zamawiasz odpowiednia reperaturke - czyli srubę na zewnatrz z 10 mm a w srodku nominalne 6 mm ) Jeżeli to ta dolna sruba to są dwie możliwości. Albo dorabiasz dłuższa srubę gdzies o 10 mm. Albo jedziesz do tokarza dorabiasz srube o tej samej dlugosci tylko gwint 7 mmm i przegwintowujesz na 7 w silniku ( ta sruba trzyma sie w pokrywie sprzegla .. a nie w bloku silnika
) Ogolnie lepiej oddaj to komuś kto ma jakies pojecie .. i narzedzia... Gwintownik M7 w cale nie tak łatwo dostać.... pozdr!

- bulin
- Czyścioch
Dzieki za odpowiedzi. Mam problem z dolna sruba, ktora opcje polecasz, dorobienie o te 10 mm czy przegwintowanie?? Co bedzie trwlasze i bede mial pewnosc ze nie bedzie nic cieknac?pozdrawiam
- zul
- Po kostki w błocie
Tylko i wyłacznie przegwintowanie. Ja tak zrobilem. U mnie wydlużenie sruby nie pomoglo, ponieważ gwint byl uszkodzony na zbyt dlugim odcinku. I polecam zakupic najprostszy klucz dynamometryczny .. albo wiecej wyczucia ...i przed odkrecaniem jakiej kolwiek sruby wkreconej w aluminium odpukac ja lekko mlotkiem! pozdr