Uszczelka pod cylinder. Problem
- marszy65
- Lubiący błoto
- Motocykl: XT 600
Uszczelka pod cylinder. Problem
Witam. Przeprowadzam remont silnika i w sumie chciałbym zakończyć montaż cylindra i głowicy. Tylko pojawia się jeden mały problem. Otóż chodzi o uszczelkę cylindra, ten problem zaznaczony jest na załączonym zdjęciu. Tak jak widać uszczelka niezbyt zgrywa się z oringiem, nakrywa go. Panowie co poradzicie? Chodzi też który założyć oring? Ja nie pamiętam 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
- Kontakt:
Re: Uszczelka pod cylinder. Problem
Niestety kupiłeś gówniany komplet uszczelek. Zrobiłem ten sam błąd przy pierwszym remoncie. Jedyne rozwiązanie, to rzeźba z chinką (docinanie pod oring) lub zwyczajnie zakup uszczelki pod głowicę np z Atheny, która kosztuje tyle, co cały chiński zestaw na cały silnik. Przy odrobinie szczęścia, po dorzeźbieniu otworu, być może wszystko będzie działać jak należy. U mnie ten shit wydmuchało po niespełna 30km. Często (dla oszczędności) robi się mix z uszczelkami, tj UPG z Atheny + chiński zestaw na pozostałą część silnika. Niestety wszystkie pozostałe uszczelki również nie bardzo chcą się zgrać np z pokrywą sprzęgła
Najlepszym obecnie zestawem, z tych pasujących jak należy, jest zestaw uszczelek TOP-END z ProXa, do tego uszczelka pod pokrywę alternatora i sprzęgła, no i wiele więcej do szczęścia nie potrzeba. Zestaw na cały silnik z Atheny niestety drogi jak nieszczęście.

- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
a nie miałem jeszcze z tego typu uszczelką do czynienia
kanał olejowy często zdarzało mi się poprawiać ale w każdej której używałem nawet najtandetniejszej na cylindrze wokoło miała strefę zgniotu - ogólnie z mojego punktu widzenia bym tego nie zakładał 

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
- maciej82
- Po kostki w błocie
- Motocykl: Yamaha XT 600 43f
ja pod cylinder fabrycznie miałem z klinkierytu na kanale olejowym oczywiście oring był , a na tulei cylindra od dołu był duży oring . Zrobiłem tak samo po remoncie . i jest 100%ok
- marszy65
- Lubiący błoto
Zestaw Proxa zamówię na riderparts.pl kluczem dynamometrycznym dokręce tak jak w manualu. A obecna uszczelka do kosza pójdzie. Jeszcze pytanie czy ten olej http://www.sklep.riderparts.pl/produkt/ ... mineral-1l będzie dobry na pierwsze zalanie do docierania. W sumie po 50km czy jakoś tak go muszę wylać. Czy może wlać coś tańszego? a ten Bel-Ray zostawić na kolejną wymiane. Zastanawiam się czy uszczelniaczy nie wymienić od razu na te z Proxa puki głowica leży obok silnika. Bo obecnie założone są z tego chińskiego zestawu
A jestem w stanie zrobić to samemu 

- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
- Kontakt:
Na docierkę bierz najtańsze co tylko jest, np. http://www.sklep.riderparts.pl/produkt/ ... l-beczkowy Na pierwszy olej sam minerał, na drugi możesz już zalać zlewkami tego co zostanie z bańki 4L i tego co znajdziesz w garażu
Jak masz wszystko na wierzchu, to lepiej wymień uszczelniacze na proxy.

- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Moim zdaniem najlepsza metodą jest zakup 4 l oliwy mineralnej ale nie byle jakiej i po każdym wypadzie spuszczanie z karterów do czystego pojemnika spływa jakieś 7 9 setek uzupełniasz do poziomu resztką czystej to co spłynęło odstawiasz aby opadły ef docierania - zauważysz ze olej spuszczony będzie świecił od opiłków po pewnym czasie metal osiądzie i następny interwał zalewasz częścią oliwy bez osadu ( jak to zrobisz to już twoja inwencja ) i tak robisz aż do momentu kiedy w spuszczanej oliwie będą się znajdować sladowe ilości spokojnie można tak czynić do 1 kkm .Kiedy przestanie syfić to wymieniasz filtr i oliwę na nową dla pewności możesz ponownie badać tą metodą czy się jeszcze syfi a potem już normalne interwały 

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,
- marszy65
- Lubiący błoto
Ta jest raczej nie byle jaka http://www.sklep.riderparts.pl/produkt/ ... l-beczkowy . Wcześniej się woziłem na takiej tyle za półsyntetyk był chyba no i nie z beczki
i jeszcze filterek oleju jakiś dobry by pasowało wykminić.