Leje się olej z filtra powietrza

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
zedii
Czyścioch

Leje się olej z filtra powietrza

Post autor: zedii »

Witam szukałem tematu na forum ale sie nie doklikałem, może ktoś pomoże.
Mam xt 2kf z 86 na kopke od pewnego czasu zacząl sie lać olej z filtra powietrza - nostał sie tam rurką odpwietrzenia silnika chyba nazywa się odma.
Jaki jest powód wysysania oleju czy jakiś inny przewód obiegu oeju jest zatkany? Prosze o sugestie co sprawdzić. Ubywa ok pól litra oleju po 10 minutach.
Rurka odpowietrzenia jest lekko pęknięta przy dolnym mocowaniu.
Cz to może być problem z zatkanym sitkiem w wężyku u dołu zbiornika oleju? Wczesniej osadzałem tam przewód na silikonie silnikowym.
Awatar użytkownika
maciej82
Po kostki w błocie
Motocykl: Yamaha XT 600 43f

Re: Leje się olej z filtra powietrza

Post autor: maciej82 »

sprawdź odpowietrzenie pokrywy zaworów , powodem musi być robiące sie ciśnienie w silniku . Może to też być spowodowane przedmuchami w silniku . Bierze ci olej ??
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Zacząłbym od pomiaru kompresji. Te silniki potrafią normalnie odpalać i jeździć mając zaledwie 2.5-3bar, a minimum określające powód do remontu to zdaje się 8 albo 8.5bar.
JAWKA SIEDLCE
Po kostki w błocie
Motocykl: xt600

Post autor: JAWKA SIEDLCE »

Artur 8 z groszami to on ma fabrycznie do 11 skoczy przy 6 bym się zastanawiał . A oliwy niema za bogato w silniku :roll:
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Serwisówka mówi inaczej ;) O nadmiarze oleju zapomniałem :lol: Piekny może coś o tym powiedzieć, czasami nie wszystko zdąży wyrzucić odmą :lol:
Awatar użytkownika
Piekny
Po kostki w błocie
Motocykl: Yamaha TT600R 2001 5CH4

Post autor: Piekny »

ArturS pisze:Serwisówka mówi inaczej ;) O nadmiarze oleju zapomniałem :lol: Piekny może coś o tym powiedzieć, czasami nie wszystko zdąży wyrzucić odmą :lol:

Owszem owszem, Artur ma racje, stare przechodzone silniki z niepewną historią nie lubią nadmiaru oleju, sparciałe uszczelki, przegrzane rozwulkanizowane uszczelniacze i dirko na czapie silnika nie wymieniane od początku istnienia tylko czekają na nadmiar smalcu w silniku, potem mamy cudne fontanny zewsząd :)

Za to na zdrowym piecu, a mam właśnie po remoncie, delikatne przelanie jest mu nie groźne, poznałem ten silnik od środka i w przypadku nowych uszczelniaczy etc. nic mu nie grozi z przelania ;)
Gadając z mechaniorem mam nawet pomysł jak wykorzystać lekkie przelanie silnika i odmę do dodatkowego smarowania wałka rozrządu, musze tylko kupić zapasowy dekiel kontrolny zaworów dolotowych :)
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Ile trzeba nalać oliwy aby zaczął zygać w airbox ? mam zawsze ponad stan w zbiorniku a airbox mam mokry tylko z tej którą po czyszczeniu nanoszę szmata :roll: z nzasady aby ew pyłki się kleiły i osiadały :|
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
maciej82
Po kostki w błocie
Motocykl: Yamaha XT 600 43f

Post autor: maciej82 »

ja mam zalany zbiornik w moim moto pod max , nawet ani kropli w airboxie nie mam , oliwa to 20w40 z motula . silnik po remoncie już dotarty . w okresie docierania zmieniłem oliwę i filtr 3 razy ( po 150 km zawsze opiłki były) po 3 razie był czysty . Przedmuchów brak , silnika nie katuje jak na razie .A hula aż miło
Awatar użytkownika
Piekny
Po kostki w błocie
Motocykl: Yamaha TT600R 2001 5CH4

Post autor: Piekny »

Gacek pisze:Ile trzeba nalać oliwy aby zaczął zygać w airbox ? mam zawsze ponad stan w zbiorniku a airbox mam mokry tylko z tej którą po czyszczeniu nanoszę szmata :roll: z nzasady aby ew pyłki się kleiły i osiadały :|
Przy trzech litrach oliwy lekko posmarka w airbox. Ale to w TTRce, nie wiem jak tam magistrale olejowe w XTku wyglądają, może być nieco mniej lub więcej.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Nigdy 4 lirów nie wlałem w xt ale 3,5 spokojnie w moim typie wchodzi - na ile kumam wszystko ponad stan zbiornik wrzuca mi powrotne w kartery :| i będzie pompować z mniejszą ilością pęcherzy powietrza powrotnie do zbiornika .Mógł bym się pokosić w tym przypadku na zamontowanie na tym obiegu chłodnicy oliwy tylko w moim odczuciu po co ? .Ttemp oliwy i tak nie wiele zmieni bilansu term silnika na cylindrze ślina będzie się gotować na karterach raczej rzadko :roll: ,
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
ODPOWIEDZ