Leje się olej z filtra powietrza
-
- Czyścioch
Leje się olej z filtra powietrza
Witam szukałem tematu na forum ale sie nie doklikałem, może ktoś pomoże.
Mam xt 2kf z 86 na kopke od pewnego czasu zacząl sie lać olej z filtra powietrza - nostał sie tam rurką odpwietrzenia silnika chyba nazywa się odma.
Jaki jest powód wysysania oleju czy jakiś inny przewód obiegu oeju jest zatkany? Prosze o sugestie co sprawdzić. Ubywa ok pól litra oleju po 10 minutach.
Rurka odpowietrzenia jest lekko pęknięta przy dolnym mocowaniu.
Cz to może być problem z zatkanym sitkiem w wężyku u dołu zbiornika oleju? Wczesniej osadzałem tam przewód na silikonie silnikowym.
Mam xt 2kf z 86 na kopke od pewnego czasu zacząl sie lać olej z filtra powietrza - nostał sie tam rurką odpwietrzenia silnika chyba nazywa się odma.
Jaki jest powód wysysania oleju czy jakiś inny przewód obiegu oeju jest zatkany? Prosze o sugestie co sprawdzić. Ubywa ok pól litra oleju po 10 minutach.
Rurka odpowietrzenia jest lekko pęknięta przy dolnym mocowaniu.
Cz to może być problem z zatkanym sitkiem w wężyku u dołu zbiornika oleju? Wczesniej osadzałem tam przewód na silikonie silnikowym.
- maciej82
- Po kostki w błocie
- Motocykl: Yamaha XT 600 43f
Re: Leje się olej z filtra powietrza
sprawdź odpowietrzenie pokrywy zaworów , powodem musi być robiące sie ciśnienie w silniku . Może to też być spowodowane przedmuchami w silniku . Bierze ci olej ??
- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
- Kontakt:
Zacząłbym od pomiaru kompresji. Te silniki potrafią normalnie odpalać i jeździć mając zaledwie 2.5-3bar, a minimum określające powód do remontu to zdaje się 8 albo 8.5bar.
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: xt600
Artur 8 z groszami to on ma fabrycznie do 11 skoczy przy 6 bym się zastanawiał . A oliwy niema za bogato w silniku 

- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
- Kontakt:
Serwisówka mówi inaczej
O nadmiarze oleju zapomniałem
Piekny może coś o tym powiedzieć, czasami nie wszystko zdąży wyrzucić odmą 

- Piekny
- Po kostki w błocie
- Motocykl: Yamaha TT600R 2001 5CH4
ArturS pisze:Serwisówka mówi inaczejO nadmiarze oleju zapomniałem
Piekny może coś o tym powiedzieć, czasami nie wszystko zdąży wyrzucić odmą
Owszem owszem, Artur ma racje, stare przechodzone silniki z niepewną historią nie lubią nadmiaru oleju, sparciałe uszczelki, przegrzane rozwulkanizowane uszczelniacze i dirko na czapie silnika nie wymieniane od początku istnienia tylko czekają na nadmiar smalcu w silniku, potem mamy cudne fontanny zewsząd

Za to na zdrowym piecu, a mam właśnie po remoncie, delikatne przelanie jest mu nie groźne, poznałem ten silnik od środka i w przypadku nowych uszczelniaczy etc. nic mu nie grozi z przelania

Gadając z mechaniorem mam nawet pomysł jak wykorzystać lekkie przelanie silnika i odmę do dodatkowego smarowania wałka rozrządu, musze tylko kupić zapasowy dekiel kontrolny zaworów dolotowych

- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Ile trzeba nalać oliwy aby zaczął zygać w airbox ? mam zawsze ponad stan w zbiorniku a airbox mam mokry tylko z tej którą po czyszczeniu nanoszę szmata
z nzasady aby ew pyłki się kleiły i osiadały 

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
- maciej82
- Po kostki w błocie
- Motocykl: Yamaha XT 600 43f
ja mam zalany zbiornik w moim moto pod max , nawet ani kropli w airboxie nie mam , oliwa to 20w40 z motula . silnik po remoncie już dotarty . w okresie docierania zmieniłem oliwę i filtr 3 razy ( po 150 km zawsze opiłki były) po 3 razie był czysty . Przedmuchów brak , silnika nie katuje jak na razie .A hula aż miło
- Piekny
- Po kostki w błocie
- Motocykl: Yamaha TT600R 2001 5CH4
Przy trzech litrach oliwy lekko posmarka w airbox. Ale to w TTRce, nie wiem jak tam magistrale olejowe w XTku wyglądają, może być nieco mniej lub więcej.Gacek pisze:Ile trzeba nalać oliwy aby zaczął zygać w airbox ? mam zawsze ponad stan w zbiorniku a airbox mam mokry tylko z tej którą po czyszczeniu nanoszę szmataz nzasady aby ew pyłki się kleiły i osiadały
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Nigdy 4 lirów nie wlałem w xt ale 3,5 spokojnie w moim typie wchodzi - na ile kumam wszystko ponad stan zbiornik wrzuca mi powrotne w kartery
i będzie pompować z mniejszą ilością pęcherzy powietrza powrotnie do zbiornika .Mógł bym się pokosić w tym przypadku na zamontowanie na tym obiegu chłodnicy oliwy tylko w moim odczuciu po co ? .Ttemp oliwy i tak nie wiele zmieni bilansu term silnika na cylindrze ślina będzie się gotować na karterach raczej rzadko
,

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,